Нерухомість впадає в сплячку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нерухомість впадає в сплячку

Нерухомість
2437
Прогнозованого пожвавлення на ринку нерухомості в серпні не відбулося. Експерти не чекають його і восени, пророкуючи збільшення кризи.
Серпень не приніс очікуваної деякими експертами активізації ринку нерухомості. "Невелике пожвавлення ринку, що намітилося наприкінці липня-початку серпня, виявилося короткочасним. У другій половині серпня ділова активність знову знизилася", - відзначає у своєму щомісячному огляді агентство нерухомості "Планета Оболонь".
Кількість угод на вторинному ринку залишається мінімальною, відзначив президент Асоціації фахівців з нерухомості Олександр Бондаренко.
Однак власники квартир по інерції продовжують підвищувати ціни. За даними агентства "Планета Оболонь", середня ціна 1 кв. м житла в серпні в порівнянні з липнем виросла на 2% - до $3165. Консалтингова компанія SV Development, опираючись на ціни реальних угод, зафіксувала майже таке ж зростання цін.
Разом з тим громадяни не поспішають купувати дорогі квартири, пам'ятаючи про приклади Латвії і Казахстану, де через значний перегрів ринку нерухомість не користується попитом, а ціни на неї впали на 20-40%. На тлі повзучого підвищення цін фахівці "Планети Оболонь" відзначають, що кілька квартир у серпні були продані на 18-20% дешевше, ніж у середньому по ринку.
Ринок споруджуваних квартир на серпневий застій відреагував протилежним чином: середня ціна на новобудови знизилася, але ненабагато. За даними SV Development, житло подешевшало на 0,32% - до $2644 за 1 кв. м. Будівельно-інвестиційна компанія "Київ Житло-Інвест" підрахувала, що зниження було більш значним - на 1,3%. При цьому найбільше подешевшало саме житло економкласу - на 2,3% - до 11638 грн. за 1 кв. м.
За словами керівника відділу маркетингу "Київ Житло-Інвесту" Володимира Германова, у серпні були виставлені на продаж два будинки, що зводяться, у яких квартири пропонувалися на 10% дешевше від середньої вартості житла за підсумками липня. "Серпень показує, що деякі компанії, які починають свої проекти, знижують стартову ціну продажів нижче ринкової", - додає Германов. Він відзначив, що через низький попит цього року багато забудовників будуть змушені знижувати ціни продажів на 5-10%, але на середній ціні по ринку це не сильно позначиться.
Раніше будівельники та експерти з нетерпінням чекали осені, думаючи, що вона пожвавить ринок нерухомості. "Але цього року осіннє пожвавлення на ринку запізнюється", - констатують в "Планеті Оболонь" і відзначають, що серед пропонованих на продаж квартир збільшилася частка однокімнатних - це одна з вірних ознак стагнації ринку.
В агентстві "Планета Оболонь" також прогнозують, що у вересні ціни на житло залишаться на колишньому рівні, а ринок навряд чи оживиться. "Поки для збільшення ділової активності немає вагомих підстав", - вважають співробітники "Планети Оболонь".
Деякі керівники будівельних фірм уже не чекають активізації ринку цієї осені. "Всі компанії покладають надії на осінь - традиційний період пожвавлення ринку. Однак існуюча ситуація із проектним фінансуванням, іпотечними кредитами, а також ситуацією на зовнішніх фінансових ринках не буде стимулювати високу ділову активність, на яку сподіваються гравці ринку. "Дно" ринку поки ще не знайдено, і йому є куди падати", - вважає генеральний директор компанії "Пік-Україна" Володимир Фесенко.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас