Суд розділяє проблеми "Укртатнафти" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд розділяє проблеми "Укртатнафти"

Енергетика
503
Конфлікт між акціонерами найбільшої української нафтокомпанії "Укртатнафти" - НАК "Нафтогаз України" і російською "Татнафтою" - може завершитися розподілом майна.
Учора стало відомо, що Госпсуд Києва за позовом Генеральної прокуратури ухвалив рішення щодо ліквідації компанії. Позов був поданий з ініціативи уряду, однак ще до завершення суду він змінив свою думку. Проте Генпрокуратура домоглася позитивного судового рішення, але татарська сторона його оскаржила.
Голова юридичної служби управління стратегічного планування "Татнафти" Марія Савелова вчора повідомила, що в минулу п'ятницю Господарський суд Києва за позовом Генеральної прокуратури ухвалив рішення щодо ліквідації "Укртатнафти" ("Татнафта" володіє та управляє 37,4% акцій компанії).
За словами Савелової, спочатку прокуратура виступала в інтересах Кабінету міністрів і НАК "Нафтогаз України" (володіє 43% акцій "Укртатнафти"), але потім вони відмовилися від своїх претензій. "Генпрокуратура наполягла на розгляді позову всупереч позиції її основних акціонерів", - заявила вона і додала, що з юридичної точки зору винесене рішення неспроможне і тому вже оскаржене в Київському апеляційному суді.
Прес-служби Кабінету міністрів, "Нафтогазу", "Укртатнафти" і Генпрокуратури ситуацію не коментують.
Джерело в Генеральній прокуратурі лише підтвердило факт рішення суду. Втім, високопоставлене джерело в Мінпаливенерго розповіло, що "зараз уряд веде переговори з 'Татнафтою'. Він готовий відмовитися від претензій на 18,6% акцій, якщо 'Татнафта' заплатить за них, відновить поставки нафти і призначить українського (що представляє інтереси української сторони) голову правління 'Укртатнафти'".
Нагадаємо, у минулу п'ятницю заступник голови правління "Нафтогазу" Вадим Чупрун заявив, що якщо найближчим часом акціонери "Укртатнафти" не домовляться про спільне управління, то компанія може бути ліквідована, а Кременчуцький НПЗ повернутий державі. Тим часом пані Савелова вчора сказала, що ніяких пропозицій від уряду і Мінпаливенерго щодо врегулювання конфлікту на адресу "Татнафти" не надходило.
Партнер юридичної фірми "Правові партнери" Андрій Доманський відзначає, що без згоди "Нафтогазу" ліквідувати "Укртатнафту" неможливо. "Рішення господарського суду, винесене без згоди 'Нафтогазу', суперечить закону 'Про акціонерні товариства' і, швидше за все, буде скасовано в апеляції", - погоджується юрист юридичної компанії "Песков і партнери" Геннадій Песков.
Він нагадує, що до винесення рішення апеляційного суду "Укртатнафта" юридично буде існувати в нинішньому вигляді. Якщо ж суд вирішить ліквідувати підприємство, Кременчуцький НПЗ перейде у власність "Нафтогазу" як акціонера і правонаступника "Укртатнафти". Заступник директора дослідницького центру "Психея" Геннадій Рябцев вважає, що позов Генпрокуратури може бути інструментом тиску влади України на "Татнафту" під час переговорів про долю спірних акцій.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас