Гра на нервах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гра на нервах

Фондовий ринок
1275
Глобальні інвестори йдуть з українського ринку, а ситуація нагадує снігову кулю: продажі породжують продажі. Коли український ринок акцій зможе намацати дно?
Коли 28 серпня впали ціни на акції, нічого не можна було купити - ніхто не хотів продавати. В той день індекс ПФТС став лідером у світі зі зниження - майже 56% з початку року. Після зниження на 6,92% у п'ятницю, 5 вересня, падіння прибутковості індексу ПФТС склало "непристойних" 58,38%.
Тим самим, індекс ПФТС міцно ввійшов у трійку світових індексів, які показали найгіршу динаміку з початку поточного року. "Український фондовий ринок сьогодні не знаходить підтримки з боку локальних покупців. Збільшилася кількість людей, налаштованих песимістично відносно ринку. Інвестори прийняли рішення або вичікувати, або продавати цінні папери по всіх позиціях", - говорить співробітник відділу продажів інвестиційної компанії Concorde Capital Олена Дегрик.
Великий sale
Істотний відтік з ринку триває вже десятий тиждень поспіль, підтверджуючи той факт, що воєнні дії в Південній Осетії і внутрішньополітична нестабільність не є критичним чинником для світових інвесторів.
Перспективи глобальної економіки досить туманні, що змушує капітал шукати більш-менш "тиху гавань", якою Україна ніколи не була і бути не може в принципі (зокрема, через геополітичну складову і високу залежність від цін на сировину). Щоправда, варто відзначити і той факт, що в поточній ситуації поняття "гавань" взагалі не має особливого змісту.
Глобальні інвестори сьогодні бояться купувати акції, які сильно подешевшали, через загрозу їх подальшого обвалу. Інакше кажучи, пішов масштабний розпродаж.
Підсилили паніку і чутки про те, що найбільшим інвестбанкам дано сигнал виводити свої активи з ринків, що розвиваються. Непрямим підтвердженням тому стало зниження аналітиками компанії JPMorgan Chase рейтингу ринків акцій країн, що розвиваються, в числі яких й український, до "нижче ринку". Був сигнал чи ні, але за серпень бразильський індекс Bovespa впав на 4,5%, китайський Shanghai Composite на 7%, російський індекс РТС втратив 16%, індекс ММВБ - 10%. Найбільше, звичайно, дісталося українському індексу ПФТС - за місяць зведений індекс країни втратив близько 17,82%, а всі вітчизняні "блакитні фішки" поновили свої річні мінімуми.
Негативним сигналом для іноземних інвесторів стала і стаття в британській Financial Times, що процитувала стратега з компанії Royal Bank of Scotland Сapital Markets Пола Бишко, який висловив своє ставлення до перспективи бізнесу в Україні фразою: "Краще продавати зараз". Більше того, український фондовий ринок втрачає останню підтримку - внутрішньополітичну стабільність.
Хвороба Паркінсона
З початком осені ринок як і раніше трясе, а індекс продовжує подорож донизу в пошуках дна. У п'ятницю фондова біржа ПФТС навіть була змушена призупинити торги через цінову нестабільність на ринку. А боротьба між "биками" і "ведмедями" розгорнулася за позначку 500 пунктів. Наступний рубіж називають 480 пунктів.
"Обвал котирувань на ПФТС в п'ятницю проходив на тлі масштабного падіння на російському ринку, що вказує на відтік коштів з регіону в цілому. Слід зазначити, що обсяги торгів з українських акцій були невисокими, що не дозволяє говорити про агресивний розпродаж. Ринок залишається дуже тонким, і навіть невеликі продажі його істотно провалюють", - сказав агентству "Інтерфакс-Україна" начальник аналітичного відділу УкрСиб Ессет Менеджмент Віталій Корня.
Аналітик інвестгрупи "Сократ" Ян Липчинський підкреслює значимість психологічного фактору. "У п'ятницю продажі цінних паперів проходили незалежно від галузі емітента або його фінансово-операційних показників. Продавалися будь-які ліквідні папери, що ще раз підтверджує психологічний характер п'ятничного падіння", - відзначив він.
Впали акції Маріупольського заводу важкого машинобудування на 17,47%, Єнакіївського металургійного заводу - на 13,19%, Київенерго - на 12,5%, Донбасенерго - на 12,15%, Сумського НПО ім. Фрунзе - на 11,16%, Укртелекому - на 10,91%, Азовсталі - на 10,85%, Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча - на 10,29%, Райффайзен Банку Аваль - на 9,54%, Центренерго - на 8,7%, Полтавського ГЗКа - на 8,7%, Укрнафти - на 8,22%, концерну "Стирол" - на 8,11%, Укрсоцбанку - на 7,5%, Дніпроенерго - на 6,71%, Західенерго - на 4,01%, Авдієвського коксохімзаводу - на 3,99%, Мотор-Січі - на 3,59%.
На думку Віталія Корні, зараз складно прогнозувати подальші масштаби зниження. "Ринок залишається без підтримки і будь-які цінові орієнтири не працюють на ліквідаційному ринку, коли закривають позиції за будь-якою ціною", - пояснив експерт.
По суті, вся історія світових криз свідчить про те, що інвестори в такі моменти виводять гроші з ринків, що розвиваються, і розміщають їх в американські казначейські папери. Так відбувається і зараз. Намагаючись зберегти те, що залишилося, інвестори перекладаються із сировинних ринків та акцій у всьому світі у високонадійні інструменти. Тим паче що фінансисти вже відкрито починають говорити про початок нового знижувального тренду на сировинних ринках. І це стало основною причиною вересневого здуття ліквідності.
Олії у вогонь додав і екс-глава ФРС Алан Грінспен, який заявив про те, що світовим центральним банкам так і не вдалося зупинити нинішню кризу короткотерміновими вливаннями великих доз ліквідності, і побоювання, що великі фінансові корпорації виявляться неплатоспроможними, не розвіялися.
Європейські компанії вже змушені платити рекордні відсотки і можуть почати повідомляти дефолти із своїх боргових зобов'язань навіть через рік після початку іпотечної кризи в США. За прогнозами Dresdner Kleinwort, 6-7% корпоративних позичальників Європи не зможуть погасити борги в наступному році вчасно.
Про можливість рецесії заговорили і в Японії. Вперше за останні п'ять років уряд цієї країни знизив оцінку своєї економіки. В цілому ж, за даними МВФ, до 2009 року глобальний ВВП повинен знизитися до 3,9% з 5% торік. Причина - все той же дефіцит ліквідності та жорсткість кредитних умов.
Як поводитиметься на цьому тлі український фондовий ринок?
Якщо озиратися на американців, де в аутсайдерах акції фінансового сектора, то виникають побоювання за папери українських банків. Триває битва за машинобудівників. Металургійний сектор знову демонструє високу волатильність, створюючи сприятливі умови для спекуляцій. В цілому ж на ринку склалися привабливі позиції для покупок на середньотермінову перспективу, але близькість сезону звітностей західних банків зберігає ризик падіння. Тому намацати своє дно ринку найближчим часом не вдасться. Аналітики пророкують зниження котирувань аж до кінця року з невеликими позитивними спалахами. А інвесткомпанії розділилися на песимістів та оптимістів. Деякі зберігають прогноз на кінець року щодо індексу ПФТС у районі 800 пунктів, інші ж знижують його до 400-500 пунктів. Втім і ці прогнози доведеться, швидше за все, переглянути. Події навколо розвалу коаліції та розпуску парламенту, що стрімко розвиваються, не додають ринку оптимізму.
Шукаємо дно
В цілому настрой на ринку залишається досить песимістичним. Інвестори виразно чекають якогось позитиву, щоб почати купувати на поточних, досить цікавих рівнях. Однак, на нашу думку, зростання не почнеться раніше грудня. Як каталізатор висхідного руху може виступити ціла низка факторів. По-перше, нормалізація ситуації навколо Грузії. Перехід конфлікту в дипломатичне русло вже відбувся, але політичні ризики залишаються досить високими. По-друге, не виключається можливість нормалізації відносин між Адміністрацією президента, Кабміном і Верховною Радою, що, безсумнівно, поверне нерезидентів на український ринок. В цей час у влади немає цілісної позиції щодо багатьох питань регулювання економіки, що дуже сильно дестабілізує фондовий ринок.
Далі посприяти зростанню можуть і просто позитивні економічні новини (врегулювання ситуації з призначенням глав АМКУ та ФДМУ). У світлі останніх подій та зростанні геополітичних загроз навряд чи фінансова влада України піде на податкові послаблення, однак такий крок також може надати істотну підтримку ринку. Не менш важливою подією стануть і результати виборів у США, призначені на 4 листопада.
Поки ж інвестори продовжують засмучуватися, купуючи акції з 100%-им фундаментальним зростанням, які наступного дня завдяки продажам нерезидентів падають ще більше. Схоже, тепер виграє той, у кого більше грошей, терпіння і міцніші нерви.
В'ячеслав Мироненко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас