Мінфін скасував розміщення ОВДЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін скасував розміщення ОВДЗ

Фондовий ринок
338
Останній аукціон із продажу чотирьох видів ОВДЗ не відбувся. Національний банк розіслав лист, у якому повідомив про скасування заходу. Чим було викликано скасування, ні Мінфін, ні Нацбанк не повідомили.
Заступник міністра фінансів Володимир Литвин, що курирує державні запозичення, учора був недоступний для коментарів. Експерти припустили три можливі варіанти - відсутність попиту, зміна кон'юнктури внутрішнього ринку і, як найменш імовірний, намір уряду найближчим часом вийти на зовнішні ринки запозичень.
"Напевно, просто не було покупців. У ці дні на міжнародних ринках ситуація дуже невизначена, в Україні вона також не поліпшується. Очевидно, закордонні інвестори вирішили утриматися від покупок. У них є маса побоювань, що глобальна економіка йде на спад. Всі індикатори показують, що іноземці забирають гроші з акцій та облігацій на ринках, що розвиваються, щоб пережити погані часи. Тому, що б зараз не робив Мінфін, багато грошей він би не залучив", - вважає начальник аналітичного департаменту компанії "Інвестиційний капітал Україна" Олександр Вальчишен.
"Теоретично є дві причини скасування аукціону. Перша - зміна кон'юнктури внутрішнього ринку. Друга - те, що найближчим часом планується вихід на зовнішні боргові ринки. У той же час зараз такі ставки, що розміщуватися за кордоном буде дуже дорого. Тому другу причину раціональний інвестор всерйоз навіть не розглядає", - підкреслив керівник департаменту аналізу фінансових ринків "ІНГ Банк Україна" Олександр Печеріцин.
Не виключено, що на апетит інвесторів подіяли недавні події на валютному ринку. Нагадаємо, на позаминулому тижні "Нафтогаз України" почав масовану закупівлю безготівкової валюти, щоб виплатити приблизно $1,3 млрд. Котирування злетіли з 4,6/4,65 грн./$ до 4,7/4,8 грн./$. Слідом підріс готівковий ринок. В обмінниках по всій країні виставляли ціни 4,7/4,86 грн./$, яких у країні не бачили вже більше трьох місяців. Тижнем раніше в середньому по Україні стояв курс 4,62/4,67 грн./$.
"Можливо, очікування девальвації також мали місце. Якщо вона трапиться, то зробить вкладення в найкоротші облігації невигідними - потенційний прибуток майже з'їдається. Зараз у Лондоні брокери ринку NDF (безпоставкові форварди) на валютну пару гривня/долар з виконанням через рік котируються по 5,33 грн. за долар. Ще кілька місяців тому вони перебували якийсь час на рівні 5,15 грн. за долар. Можливо, нерезиденти побоюються, що у зв'язку з нинішньою політичною ситуацією курсові очікування ще погіршаться - наприклад, до 5,5 грн. за долар", - припускає Вальчишен.
Що стосується попиту з боку місцевих фінустанов, на нього також навряд чи можна розраховувати. "Зараз уже важко назвати прибутковість ОВДЗ, при якій українські банки будуть із жадібністю їх купувати", - вважає Олександр Вальчишен.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас