УМВБ запустила DVP — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УМВБ запустила DVP

Фондовий ринок
565
Учора на Українській міжбанківській валютній біржі (УМВБ) відбулися перші торги за схемою "поставка проти платежу" (DVP). Як повідомив голова правління УМВБ Петро Переверзєв, між учасниками торгів пройшли три технічні угоди з оплатою. "Угоди проводилися для тестування системи, тому говорити про обсяг і папери нема рації", - відзначив пан Переверзєв.
За словами Петра Переверзєва, біржа вже підключила до системи 19 терміналів, якими оперують банки та інвесткомпанії. Ще 40 терміналів перебувають на стадії підключення. "Складність у тому, що угоди на біржі здійснюються в анонімному режимі. Тобто в нас немає договорів між контрагентами, а є генеральна угода кожного торговця з біржею. Зараз ми закінчуємо процедуру підписання цих угод", - пояснює фінансист.
Головною фішкою системи "поставка проти платежу" від УМВБ стане можливість для торговців здійснювати операції з тими самими паперами кілька разів на день. "Міжрегіональний фондовий союз погодився внести деякі зміни у свої системи, що дозволило після угоди враховувати папери на блокрахунку торговця і списувати їх на рахунок покупця тільки після закінчення сесії. Це дає можливість покупцеві дати замовлення на продаж паперів у той же день", - пояснює Петро Переверзєв. За його словами, ПФТС та інші біржі зараз не забезпечують торги паперами в короткій позиції.
Як з'ясували "ЭИ", учасники ринку зараз дуже зацікавлені в такій системі торгів. За розрахунками брокера "Вега-Трейд", у випадку осідання індексу ПФТС нижче 450 пунктів і досягнення позначки 354 варіант швидкого поновлення зростання індексу до нових історичних максимумів може втратити свою актуальність. У результаті ринок може бути втягнений у тривалу корекцію, при якій доведеться оперувати продажами і покупками в основному на короткостроковій основі.
У свою чергу директор торговельного департаменту ІК "Драгон Капітал" Денис Мацуєв стверджує, що торги паперами по системі "поставка проти платежу" протягом одного дня хоч і цікаві, але нереалізовані без існування єдиного клірингового центру-депозитарію. "Зараз для проведення торгів необхідно депонувати гроші в банку, а цінні папери - у торговця. Тому за відсутності повнофункціонального клірингу біржа може провести такі торги із двома паперами за допомогою одного банку. Зробити систему для торгів хоча б 20 паперами поки неможливо", - відзначає Мацуєв.
Поставка проти платежу - порядок виконання угод із цінними паперами, при якому перерахування цінних паперів і коштів по рахунках учасників клірингу проводиться тільки після перевірки та засвідчення (підтвердження) наявності на рахунках учасників клірингу достатньої кількості цінних паперів і коштів, призначених для виконання зроблених угод.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас