Лондонська біржа збилась зі зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лондонська біржа збилась зі зростання

Фондовий ринок
338
На найстаршому публічному фондовому майданчику світу - Лондонській біржі (LSE) - учора на кілька годин перервалися торги. Найбільший за останні вісім років збій у роботі біржі відбувся в день глобального злету котирувань.
Збій комп'ютерної системи відбувся вчора на Лондонській фондовій біржі о 9.15, через годину з чвертю після відкриття торгів. Роботу лондонської біржі в скороченому обсязі вдалося відновити лише через три із лишком години.
Керівництво біржі не назвало причин комп'ютерного збою, однак деякі трейдери вважають, що система просто не впоралася зі шквалом замовлень, що почалися на тлі зростання фондових ринків. У повному обсязі робота біржі була відновлена о 16.00, а о 16.30, як звичайно, торги закрилися, сесію продовжувати не стали.
Учорашній збій став найсерйознішим у роботі LSE за останні вісім років. 5 квітня 2000 року через проблеми з комп'ютерною системою LSE не працювала майже всю торговельну сесію - вісім годин.
Трейдери та аналітики не приховували свого розчарування. "Адже це міг бути один із найнапруженіших торговельних днів, якщо брати до уваги вчорашні події", - повідомив в інтерв'ю Bloomberg директор лондонської компанії Wills & Co. Stockbrokers Єн Мюррелл.
За перші хвилини торгів на LSE британський індекс FTSE-100 встиг вирости на 3,8%, за першу годину торгів були укладені угоди на 352 млн акцій (більш ніж у два рази більше, ніж за такий же проміжок часу тиждень тому). Подібну активність на Лондонській, а також інших фондових біржах світу аналітики пояснюють прийнятим напередодні рішенням уряду США взяти під держконтроль Freddie Mac та Fannie Mae.
Спостерігачі підкреслюють, що вчорашній збій на LSE може піти на користь її конкурентам. "Збій на біржі зайвий раз підкреслив вигоду наявності додаткових фондових ринків", - вважає трейдер CMC Markets Седжал Пател.
У числі головних конкурентів LSE експерти називають електронні біржі Chi-X (належить японському Nomura Holdings) і Turquoise (належить консорціуму банків). Генеральний директор Chi-X Europe Пітер Ренделл в інтерв'ю агентству Bloomberg уже заявив: "Добре, що тепер у Європі є вибір і люди можуть вибирати. Альтернативні майданчики забезпечують гнучкість системі".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас