Казначейство США запобігло "фінансовому цунамі": Огляд фондових ринків (01 - 05 вересня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казначейство США запобігло "фінансовому цунамі": Огляд фондових ринків (01 - 05 вересня)

Фондовий ринок
347
Світові ринки
За підсумками скороченого робочого тижня 2-5 вересня американські індекси продемонстрували зниження - Dow - на 2,8%, S&P 500 - на 3,2%, Nasdaq Composite - на 4,7%. Європейські індекси за 5 робочих днів показали ще більш негативну динаміку - британський FTSE-100 знизився на 7,0%, німецький DAX-30 - на 4,6%, а фінський HEX GENERAL - на цілих 13,1%. Азіатські індекси не відставали від своїх американських та європейських колег - японський NIKKEI-500 впав за підсумками тижня на 4,1%, індійський BSE NATIONAL - на 2,0%, китайський SHANGHAI SE INDUSTRIAL - на 7,6%.
Левина частка втрат фондових індексів за тиждень довелася на четвер, 4 вересня, коли учасників ринку акцій стурбували заяви представника фінансової індустрії Білла Гросса, топ-менеджера компанії Pimco, яка управляє найбільшим у світі сімейством фондів, що інвестують у фінансові інструменти з фіксованим доходом. У черговому щомісячному інвестиційному есе, опублікованому на сайті компанії, Гросс призвав казначейство США взятися за порятунок фінансової системи, що терпить нещастя, шляхом покупки паперів банківсько-фінансових компаній. Гросс заявив, що інвестори в приватному секторі, бачачи нескінченне знецінення банківських активів і падіння банківських акцій, не бажають підтримувати банки своїм капіталом. Вказавши на триваючу ліквідацію активів і боргових відносин у банківській галузі та в індустрії хедж-фондів, Гросс заявив, що якщо казначейство не прийде на допомогу, то на ринки чекає "фінансове цунамі". Можливо, Гросс знав, що казначейство вже прийняло рішення про надання допомоги фінансовій системі шляхом зміцнення її найбільш ненадійної ланки - іпотечних агентств. У п'ятницю, після закриття біржових торгів, онлайнове видання газети The Wall Street Journal повідомило, що казначейство підготувало план дій з підтримки іпотечних агентств Fannie Mae й Freddie Mac. Як було сказано в публікації WSJ, казначейство скористається повноваженнями, які йому надав закон, прийнятий Конгресом США наприкінці липня. У неділю 7 вересня секретар казначейства Генрі Полсон і директор Федерального агентства з житлового фінансування (FHFA) Джеймс Локхарт провели спільну прес-конференцію, на якій оголосили, що уряд США бере Fannie й Freddie під свій контроль. Більшість інвесторів сприйняли новину про націоналізацію Fanni Mae й Freddie Mac позитивно. На світових ринках зараз спостерігається впевнене зростання.
Насиченим подіями видався останній день тижня. У п'ятницю вийшов серпневий звіт про зайнятість у США. Як повідомило міністерство праці країни, у серпні кількість робочих місць в американській економіці поза сільськогосподарським сектором скоротилася на 84 тисячі, а рівень безробіття підвищився до 6,1% у порівнянні з 5,7% в липні. Скорочення числа робочих місць було більше значним, ніж очікували економісти; рівень безробіття виявився набагато вище прогнозу. Економісти в середньому прогнозували, що в серпні число робочих місць скоротиться на 75 тисяч, а рівень безробіття залишиться рівним 5,7%. У своєму звіті міністерство праці переглянуло вбік погіршення дані про динаміку числа робочих місць за липень і червень. Підвищення середньої погодинної заробітної плати в серпні на 0,4% було позитивним елементом звіту про зайнятість. Ринок акцій відповів падінням на збільшення економічних ризиків. Однак, потім пішов відскок. На думку ринкових аналітиків, безпосереднім приводом для того, щоб ринок акцій розгорнувся в п'ятницю вгору, стало повідомлення Reuters про наміри компаній Blackstone й Kohlberg Kravis Roberts & Co придбати підрозділи інвестиційного банку Lehman Brothers, що працюють у секторі нерухомості та в сфері управління активами. Для Lehman Brothers продаж підрозділів означала б одержання коштів для зміцнення капіталу, розхитаного списаннями боргових активів. У відповідь на повідомлення Reuters про наміри Blackstone й KKR акції Lehman Brothers вийшли з негативної зони, в якій перебували з ранку, і різко підвищилися. Слідом за акціями Lehman вгору рушили акції й інших банківсько-фінансових компаній.
Найбільш "голосною" новиною середи стала звістка про закриття великого хедж-фонда, що спеціалізувався на вкладеннях у товарні ф'ючерси та акції компаній сировинних галузей. Управляюча компанія Ospraie Management повідомила, що закриває свій головний фонд, Ospraie Fund, через понесені ним великі втрати. Хедж-фонд Ospraie успішно пропрацював на товарних ринках дев'ять років, однак “зламався” нинішнього літа, в умовах різкого падіння цін на сировинні товари та акцій сировинних компаній. За серпень вартість активів Ospraie Fund впала на 26,7. На думку аналітиків товарного й фондового ринків, ліквідація Ospraie Fund, з масовими розпродажами його активів, внесла, імовірно, свій “внесок” у падіння котирувань товарних ф'ючерсів та акцій сировинних компаній в останні дні тижня.
Вівторок, 2 вересня, був першим робочим днем в США після триденного уік-енду, пов'язаного зі святкуванням Дня праці. Коли учасники фондового ринку США йшли на вихідні, вони побоювалися, що ураган Gustav, який наближався в той час до Мексиканської затоки, завдасть великої шкоди нафтовидобувній та нафтопереробній промисловості, зосередженій в цьому регіоні. Однак коли Gustav досяг району нафтовидобутку в акваторії Мексиканської затоки й центрів нафтопереробки на узбережжі, його удари виявилися набагато слабкіше, ніж передбачалося, ураган не наніс великого збитку нафтовим платформам у затоці й нафтопереробних заводах у прилягаючій береговій зоні. В результаті ціни на нафту рушили вниз, закрившись на оцінці в $102,8 (Brent Crude Oil) у п'ятницю.
Європейські статистичні дані знову били рекорди. В Італії ділові настрої в липні й серпні показали мінімум з грудня 1996 року. У Німеччині в липні промислові замовлення обвалилися відразу на 1,7% до червня, роздрібні продажі - на 1,5%, а промислове виробництво - на 1,8%, в обробній промисловості замовлення падають вже 8 місяців поспіль. В зоні євро в цілому ВВП у другому кварталі підтверджений на рівні мінус 0,2% - це перше поквартальне зниження з початку публікації статистики в 1995 році. Відпускні ціни виробників у липні досягли нового рекорду +9,0% проти того ж місяця 2007 року. Ділова активність у серпні показала скорочення й у виробничому секторі, і в сфері послуг - ось вже третій місяць поспіль.
Роздрібні продажі в зоні євро в липні знову впали - офіційний графік агентства Євростат показує, що тенденція до зниження тут стала вже стійкою. ЄЦБ, як і очікувалося, залишив ставки на місці. Європейські ринки не залишили без уваги інтерв'ю Guardian глави Мінфіну Великобританії Алістера Дарлінга. Він заявив, що зовнішня ситуація нині найгірша за останні 60 років. Публіка сприйняла цю заяву досить близько до серця й прийнялася тікати зі всіх англійських активів. Банк Англії поки залишив грошову політику без змін. Проте екстрена програма кредитування фінансового сектора, розроблена Центробанком, користується популярністю, що шокує монетарні влади - якщо спочатку сумарний обсяг запозичень за цією програмою передбачався не переважаючим 50 млрд. фунтів, то реально він вже до нинішнього моменту досяг 200 млрд.
Азіатських новин теж було чимало. В Японії в серпні продажі нових автомобілів виявилися на 14,9% нижче, ніж рік тому. Причина такого розвитку подій корениться в низьких доходах - вони в липні показали мінімальний цього року річний приріст у номінальному вираженні (+0,3%), якщо врахувати, що інфляція в тому ж місяці досягла 2.4%, то стане ясно, що реальні доходи досить швидко. Перелому цієї тенденції, однак, чекати не доводиться. Прибутки японських компаній так само стрімко знижуються - у другому кварталі вони впали на 5,2% в 12-місячній динаміці, що змушує їх урізати капіталовкладення. Трохи розбурхали ринки коментарі колишнього заступника міністра фінансів Ейсуке Сакакібара. Він пішов радикально врозріз із загальними думками, стверджуючи, що інфляція незабаром злетить до 4-5% у рік, а для боротьби з нею владі Японії треба прагнути не до дешевої ієни, а зовсім навпаки. Ну й, нарешті, важливою новиною стала відставка японського прем'єра Яцуо Фукуда - власник рекордно низького рейтингу нарешті упокорився з неминучим, і усунувся.
Український ринок
Український фондовий ринок на початку тижня почав було потихеньку оправлятися від потрясінь кінця серпня, але потім знову скотився в глибокий мінус. Так, за підсумками торгів 1-5 вересня індекс ПФТС провалився ще на 9,5%. Активність учасників так само помітно знизилася. Середньоденні обсяги торгів не перевищували $3 млн.
Незважаючи на те, що ні зовнішня кон'юнктура, ні внутрішня політична плутанина не сприяли зростанню котирувань українських емітентів, другий ешелон все-таки показав хоч і не значну, але все-таки позитивну динаміку (ARTCP-2; +0,1%). Серед галузей менше постраждало машинобудування (ARTCP-Engener; -1,5%), більше - електроенергетика (ARTCP-Electr; -7,2%) і металургія (ARTCP-Metall; -5,6%). Серед емітентів відзначимо машинобудівні підприємства - Крюківський вагонобудівний завод (+2,2%), Луцький Автомобільний Завод (+5,6%) і Насосенергомаш (+36,3%), що дружно відрізнилися підвищенням котирувань. Найменш вдало тиждень завершився для металургійний підприємств - Азовсталі (-18,3%), Єнакіївського металургійного заводу (-24,6%) та Алчевського металургійного комбінату (-6,1%) - від їхніх паперів інвестори позбувалися активніше за все.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас