Олег Дубина перейшов на підземні роботи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олег Дубина перейшов на підземні роботи

Енергетика
294
НАК "Нафтогаз України" запропонувала "Газпрому" розділити газ, що знаходиться в українських підземних газосховищах і приналежний "УкрГаз-Енерго" (УГЕ), між акціонерами компанії.
У такий спосіб "Нафтогаз" намагається уникнути необхідності оплати 6 млрд кубометрів уже відібраного зі сховищ палива. В "Газпромі" розглядають пропозицію НАК. Але експерти називають пропозицію "Нафтогазу" невигідною як "Газпрому", так і Дмитру Фірташу, що володіє часткою в УГЕ.
На переговорах у Москві в п'ятницю "Нафтогаз" запропонував "Газпрому" розділити 14 млрд кубометрів газу, що перебувають у підземних газосховищах "УкрГаз-Енерго", між акціонерами компанії пропорційно їхнім часткам (по 50% акцій в "Нафтогазу" і RosUkrEnergo), розповіло високопоставлене джерело в російській газовій монополії.
Таким чином, "Нафтогазу" повинно відійти 7 млрд кубометрів, а компанії "Газпром збут Україна" ("дочка" "Газпрому") і структурам Дмитра Фірташа та Івана Фурсіна - по 3,5 млрд кубометрів газу. "Після того як 'Нафтогаз' розділить газ УГЕ між акціонерами, він нічого не буде винен самій компанії і навіть зможе одержати додатково 1 млрд кубометрів газу", - підкреслив член комітету Верховної ради з ПЕК Олег Зарубінський.
Нагадаємо, у березні "Нафтогаз" зажадав від "Газпрому" перейти на прямі договори щодо постачання газу, але "Газпром" продовжує поставляти газ в Україну через швейцарську RosUkrEnergo (RUE). Він ігнорує вимоги НАК, аргументуючи це наявністю її заборгованості перед "УкрГаз-Енерго" у розмірі $1,8 млрд. УГЕ, у свою чергу, має аналогічний борг перед RUE, а швейцарська компанія - перед "Газпромом".
Борг "Нафтогазу" перед УГЕ виник через те, що компанія відібрала з підземних газосховищ 6 млрд кубометрів газу, що належали УГЕ, але не оплатила їх. В "Газпромі" повідомили, що розглянуть пропозицію "Нафтогазу" протягом тижня. У НАК і Group DF (управляє активами Дмитра Фірташа) коментувати пропозицію НАК відмовилися.
На думку партнера юридичної фірми "Правові партнери" Андрія Доманського, розділити майно компанії юридично можливо тільки у випадку її ліквідації. "НАК, звичайно, може провести дане рішення через збори акціонерів, але воно може бути оскаржено будь-яким акціонером, що буде проти. Наприклад, Дмитром Фірташем", - погоджується партнер юрфірми Astapov Lawyers Ігор Черезов.
Пропозиція НАК несе в собі потенційні ризики для "Газпрому", вважає генеральний директор газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрій Коровін. "Є шанс, що судові розгляди щодо газу УГЕ почнуться під час опалювального сезону. Якщо на паливо буде накладений судовий арешт, це поставить під загрозу газопостачання цілих регіонів", - говорить директор компанії "Об'єднана газова група" Данило Шевельов.
Крім того, "Газпром" може не погодитися із пропозицією "Нафтогазу" з політичних мотивів, вважає аналітик російської ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн. Він відзначає, що зараз існує ризик зміни уряду, а отже, і керівництва НАК. "У нового глави компанії можуть виникнути питання до цієї схеми, тому для 'Газпрому' буде правильніше не приймати радикальних рішень відносно газу, яким розпоряджається УГЕ", - пояснив Шеїн.
А Коровін упевнений, що "Газпрому" і Дмитру Фірташу невигідно забирати газ УГЕ і з економічних мотивів. "По суті, цим 'Газпром' остаточно вб'є компанію, що цілком могла б працювати на українському ринку після зміни уряду Юлії Тимошенко як третій постачальник, забравши частину продажів у того ж 'Нафтогазу'. Тим більше що в УГЕ для цього є необхідні ліцензії та контрактна база", - говорить аналітик ІК "Трійка Діалог" Валерій Нестеров.
Переглядається розмір ренти за видобуток вуглеводнів Як розповів член комітету Верховної ради з ПЕК Олег Зарубінський, комітет ініціює зниження рентної плати за нафту і газ, що добуваються. За його словами, політика уряду щодо перерозподілу фінансових потоків нафтовидобувних компаній на користь НАК "Нафтогаз України" погіршує їхнє фінансове становище і через два-три роки може привести до зниження видобутку природного газу в країні на 10-15%.
Нагадаємо, постановою Кабміну №722 від 20 серпня рентна плата за видобуток нафти була підвищена на 17-22%. Тоді експерти заявили, що причиною цього стала відмова частини видобувних компаній - у першу чергу ВАТ "Укрнафта" - продавати добутий газ НАК "Нафтогаз України" за заниженими цінами, установленими в 2008 році.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас