Фонди пережили паніку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонди пережили паніку

Фондовий ринок
1632
Чистий відтік коштів з відкритих інвестиційних фондів у серпні виявився майже в три рази меншим, ніж у липні - 11,6 млн грн. Уповільнення темпів виводу активів учасники ринку пояснюють загальним зниженням ділової активності в останньому місяці літа. При цьому фонди вже залишили інвестори, що піддалися панічним настроям ринку, а тому у вересні не очікується великого відтоку, упевнені експерти.
Затяжне падіння фондового ринку продовжує погіршувати показники роботи інвестфондів. У п'ятницю Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ) повідомила, що вартість чистих активів відкритих інвестфондів у серпні знизилася на 31,19 млн грн - до 342,8 млн грн.
Майже дві третини такого падіння вартості чистих активів забезпечили два фонди з 25: активи лідерів ринку "Парекс Український Збалансований фонд" і "Класичний" зменшилися на 15,16 млн грн та 3,765 млн грн відповідно. Однак чистий відтік коштів з фондів виявився майже втричі меншим, ніж у липні - 11,588 млн грн (місяцем раніше - 30,89 млн грн). Такі зміни старший аналітик УАІБ Олександр Чемадуров пояснив зниженням ділової активності: "Серпень - це період відпусток, тому активність інвесторів була нижчою, ніж у липні".
При цьому на тлі падіння індексу ПФТС на 18,53% відкриті фонди змогли завершити місяць із більш низьким збитком (-4,69%) завдяки диверсифікованості вкладень. "Інвестори дуже сильно піддані впливу прибутковості фондів. Вони не розуміють, що ринок може падати, а інвестувати необхідно більш ніж на рік", - говорить керуючий фондами КУА "Кінто" Віктор Ботте.
За його словами, до серпня з відкритих фондів виходили нерезиденти і зараз у них залишилися в основному українські гроші: "Приміром, у квітні з досить великими пакетами вийшли нерезиденти, які в нас були ще з 2004 року. Така ж ситуація і в інших великих фондів".
З огляду на те, що в березні-серпні відкриті фонди залишили інвестори, які більше за інших піддалися паніці у зв'язку зі світовою фондовою кризою, у вересні значного відтоку не очікується, говорять учасники ринку. "Те, що в серпні вивід коштів був меншим, свідчить, що люди, які нервували, уже пішли з фондів і залишилися ті, хто націлений на більш тривалу перспективу, - вважає генеральний директор КУА АПФ 'Трійка Діалог Україна' Олександр Панченко. - Ринок чекає зовнішніх позитивних новин. Якщо його падіння завершиться, приплив коштів у відкриті фонди відновиться".
Генеральний директор КУА "Тайгер Есет Менеджмент" В'ячеслав Бондарчук упевнений, що вже наприкінці вересня за рахунок офшорних коштів українських інвесторів тренд ринку може розвернутися вгору: "Зараз усі розуміють, що до розвороту залишається усе менше і менше часу. Індекс ПФТС ще може просісти до 400 пунктів, але ситуація зміниться до кінця вересня - і наш ринок невеликими кроками буде рости, незважаючи на американський".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас