"Газпром" може залишитися без акцій сербського NIS — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" може залишитися без акцій сербського NIS

Фондовий ринок
158
Визнання Росією незалежності Абхазії та Південної Осетії поставило під загрозу плани "Газпрому" щодо завоювання енергетичного ринку Сербії.
Визнання Росією незалежності Абхазії та Південної Осетії шокувало Сербію: Москва була головним союзником Белграду в боротьбі за повернення Косово. Наслідки для двосторонніх відносин не змусили себе довго чекати: сербський уряд всерйоз задумався про перегляд недавніх угод з російським "Газпромом". Днями в Белграді вирішили, що ціна, запропонована російським газовим монополістом за нафтопереробну компанію NIS, сильно занижена.
У січні цього року Росія та Сербія підписали міжурядову угоду про співробітництво в нафтогазовій сфері. Вона, зокрема, передбачала придбання російським "Газпромом" компанії NIS за 400 мільйонів євро. Ще близько півмільярда євро "Газпром" пообіцяв вкласти в модернізацію концерну. Однак поки далі рамкової угоди справа не пішла, а значить умови угоди залишаються предметом торгу.
І от, за лічені дні після визнання Росією двох кавказьких республік, міністр економіки Сербії Младжан Динкіч заявив, що уряд республіки повинен переглянути питання про продаж пакета акції "Нафтової індустрії Сербії" (NIS). Міністра не задовольняє ціна, запропонована "Газпромом".
Сербський експерт Зорана Михайлович вважає, незалежно від політики, сума 400 мільйонів євро не відповідає реальній вартості акцій - їх можна було б продати в п'ять разів дорожче. "Зовсім правомірно ще раз розглянути питання вартості акцій NIS, - заявив Михайлович Deutsche Welle. - Крім того, непогано б докладніше довідатися про конкретні інвестиційні плани "Газпрому".
Крім того, неясно, якою мірою Сербія виграє від участі в проекті будівництва газопроводу "Південний потік", що також згадується в рамковій угоді. Відповідно до планів "Газпрому", газопровід повинен з'єднати Росію та центральну Європу через акваторію Чорного моря та кілька південноєвропейських держав, у тому числі і Сербію. Експерти в Сербії поки утримуються від якихось оцінок щодо переваг, які країна може одержати від співробітництва з Росією в цьому проекті та в енергетичній сфері в цілому.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас