Тріше визнав роль інвесторів в зростанні нафтових цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тріше визнав роль інвесторів в зростанні нафтових цін

Фондовий ринок
192
Президент Європейського Центробанку Жан-Клод Тріше вперше визнав, що шок нафтових цін, що вдарив по глобальному економічному зростанню, могли підсилити фінансові спекуляції, повідомляє Financial Times.
Тріше пішов далі, ніж інші чиновники ЄЦБ, заявивши, що "розумно припустити", що фінансові інвестори спотворили картину на сировинних біржах, у результаті чого ціни виявилися вищими, ніж було б виправдано фундаментальними факторами попиту та пропозиції.
Його коментарі важливі, тому що свідчать про те, що, на думку вищих посадових осіб, пік нафтових цін нинішнього року є необґрунтованим. З липня ціни на нафту впали на $40. Їхнє подальше зниження сприяло б глобальному економічному зростанню і допомогло б центробанкам у боротьбі з інфляцією.
ЄЦБ бачить у зростанні цін на нафту важливий фактор, що пояснює уповільнення економічного зростання в єврозоні, тому що високі ціни негативно відбиваються на споживчих витратах і на попиті на експорт з регіону.
Тріше, який виступив на конференції в Центрі фінансових досліджень (Centre for Financial Studies) у Франкфурті, заявив, що інвестори могли зіграти корисну роль на сировинних ринках, збільшивши ліквідність і зробивши процес ціноутворення ефективнішим. Нестабільність, що виникла, "можливо, була ціною, заплаченою за те, щоб уникнути ще більшої нестабільності в майбутньому", сказав він.
Однак президент ЄЦБ додав, що інвестори, можливо, спонукали продавців накопичувати запаси або затягувати видобуток, щоб нажитися на очікуваному зростанні цін.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас