Ринок акцій РФ вписав у свою історію чергову "чорну п'ятницю", в паніці здаючи рубежі, індекс РТС впав до 1400 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ вписав у свою історію чергову "чорну п'ятницю", в паніці здаючи рубежі, індекс РТС впав до 1400

Фондовий ринок
489
Російський ринок акцій вписав у свою історію чергову "чорну п'ятницю", у паніці здаючи рубежі через тиск розпродажів, спровокованих закриттям позицій спекулянтами на сигналах margin-call і stop-loss на тлі падаючих світових фондових майданчиків і нафти.
До 15:00 на біржах РТС і ФБ ММВБ падіння цін blue chips досягло 6-14%, індекси оновили мінімуми більш ніж дворічної давнини, впавши до рівнів червня 2006 року: індекс РТС упав до 1407,52 пункту (-7,8%), індекс ММВБ - до 1181,22 пункту (-7,85%).
Якщо за три літніі місяці індекси втратили більше 30%, то тільки за перший тиждень вересня індикатори впали на 12,5-14,5%.
Ф'ючерс на індекс РТС у п'ятницю знижується до базового активу на 24 пункту, що говорить про строго негативний настрой спекулянтів.
На ФБ ММВБ упали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (-7,3%), ВТБ (РТС: VTBR) (-10,2%), "Лукойла" (РТС: LKOH) (-6%), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (-11,4%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (-6,9%), Ощадбанку Росії (РТС: SBER) (-7,4%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (-11,6%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-10,5%), "Транснафти" (РТС: TRNF) (-7,8%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (-10,3%).
Падіння відбувається на тлі відкоту європейських індексів на 1,2-2% і "мінусуючих" американських фондових ф'ючерсів (контракт на індекс S&P 500 знизився на 0,6%), крім того, дешевшає нафта на зміцненні долара США і в очікуванні скорочення попиту на паливо у зв'язку з уповільненням економічного зростання провідних країн світу. Нафта на поточному тижні подешевшала більш ніж на 6%, тому що євро знизився до мінімального цього року рівня щодо долара. Зміцнення курсу американської валюти сприяє падінню цін на сировину, тому що інтерес інвесторів зміщується з товарних на фінансові ринки (євро в п'ятницю відкотився до $1,42).
Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI у п'ятницю впала на $1,56 - до $106,33 за барель, напередодні вартість сировини знизилася на $1,46.
За прогнозами ОПЕК, попит на нафту в 2009 році виросте на 1%, це найнижчий показник за сім останніх років.
За словами трейдера інвестиційного департаменту МДМ-банку Євгена Волкова, "на ринку настали "чорні дні", падіння відбувається практично неспинно, незважаючи ні на що, продажі нашаровуються як снігова грудка через те, що гравці змушені закривати позиції".
"Сигнали margin-call і stop-loss нашаровуються один на одного, виходить замкнуте коло, і все валиться вниз. Ринок здає рівні один за іншим, наступною метою падіння є 1400 пунктів по РТС", - сказав він агентству "Інтерфакс-АФІ".
Менеджер з продажів клієнтам ФК "Уралсиб" (РТС: USBN) Кирило Клейнер підтверджує те ж саме: "коли ринок відкривається з "гепом" униз і потім падіння триває, то починається примусове закриття маржинальних позицій, настрої близькі до панічних, хоча величезних заливів ринку нема".
"Глобальних продажів немає. Складно сказати, чи будуть вони далі, ринкова оцінка компаній від фундаментальної відрізняється дуже сильно. Ця дуже велика різниця повинна скоротитися, ситуація або прийде в рівновагу, або експерти повинні придумати нову теорію, чому акції повинні коштувати так дешево. Фундаментальні оцінки зараз нікого не хвилюють, люди просто продають акції. В основному це приватні інвестори, які утомилися від постійного та безпросвітного падіння", - сказав він агентству "Інтерфакс-АФІ".
"Дивитися на ринок, звичайно страшно, коли закінчиться - невідомо. Прогнози будувати неможливо, оскільки великі й емоційні складові цього падіння", - додав К.Клейнер.
"Панічний настрой трейдерів на світових фондових майданчиках багато в чому пояснюється побоюваннями відносно економіки США - тижневі дані щодо звернень за допомогою з безробіття, опубліковані напередодні, указують на скорочення ринку праці. Тим часом сьогодні очікується вихід статистики по сектору зайнятості США за серпень (16:30), що дасть можливість побачити загальну картину. Дані технічного аналізу вказують на можливість продовження руху вниз по індексу РТС та окремих блакитних фішках", - відзначає начальник аналітичного управління ІФ "ОЛМА" Володимир Детинич.
За словами старшого фінансового радника ІК "БКС" Євгена Тупікіна, традиція "чорних вівторків" у серпні плавно перетекла на інші дні тижня вже у вересні.
"Нескінченна низка чорних денних свічок утворила воістину неприємну картину: за літо вітчизняні індекси втратили до 40% вартості, а низка паперів і того більше. При настільки глибокій корекції ринку, звичайно, можна б було розраховувати на швидкий розворот, але поточна ситуація й у світовій економіці й у геополітиці залишається вкрай складною, старі моделі поведінки ринку вже не діють. Інвестори, вирощені зростаючим трендом і кредитними грішми, як виявилося, не готові до роботи в умовах підвищених ризиків і різкого зниження ліквідності. Всі ринки досить різко опустилися на рівень нижче, опинившись на позначках, близьких 2005-2006 рокам. Імовірно, продажі не обійдуть стороною і сировинні ринки, хоча вони все-таки більш захищені", - вважає він.
За оцінкою аналітика ІГ "АнтантаПІОглобал" Станіслава Савінова, пробиття колишніх мінімумів з початку року по провідних фондових індикаторах за відсутності просвіту в тенденціях на зовнішніх ринках породжує на спрацьовуванні "маржин-коллів" продажі як снігова лавина. У найбільш ліквідному інструменті російського фінансового ринку - у ф'ючерсі на індекс РТС - був період, коли повністю зникали заявки на покупку, що є наочним свідченням настроїв на ринку. Зупинити цю вакханалію можуть три фактори. Перший - серйозний підйом цін на нафту, на що після пробиття підтримки $105 розраховувати не доводиться. Другий - не настільки песимістичні, як вважають багато біржових гравців, дані з американського ринку праці о 16:30. У випадку, якщо ці два фактори не зіграють, заспокоїть панічні настрої лише припинення торгів, спочатку по низці паперів, а потім і на всьому ринку акцій, вважає він.
"У час, що залишився, до кінця торговельного дня, здається, уже не трапиться нічого позитивного. Дані щодо безробіття в США можуть зіштовхнути ринок ще нижче, оскільки опубліковані напередодні аналогічні дані виявилися гіршими від прогнозів. Найближча підтримка по РТС залишається на рівні 1400 пунктів. Закриття "коротких позицій" гравцями наприкінці дня звичайно здається розумним кроком напередодні вихідних, однак цього разу інвестори занадто впевнені в подальшому падінні ринку і, схоже, не збираються фіксувати прибуток. Крім того, почалися активні продажі в другому ешелоні, а це є ще одним підтвердженням масового песимізму", - констатує аналітик компанії "Атон" Ксенія Аношина.
Американські фондові індекси впали в четвер на 3% на тлі несприятливих даних по ринку праці, що підвищили побоювання ослаблення економіки, а також зниження вартості нафти, що продовжилось. За даними міністерства праці США, число людей, що одержують допомогу з безробіття, виросло до максимального рівня майже за п'ять років на тижні, що завершився 24 серпня. Експерти побоюються, що збільшення числа заявок є провісником негативних даних щодо безробіття, які будуть опубліковані в п'ятницю. Як очікується, число робочих місць в американській економіці в серпні зменшилося на 75 тис.
Як заявила глава Федерального резервного банку Сан-Франциско Джанет Єллен, в економіці США зберігаються "значні ризики" більш повільного зростання, при цьому не виключені ніякі варіанти зміни грошово-кредитної політики американського ЦБ.
Азіатські фондові індекси в п'ятницю впали п'ятий день підряд після того, як негативна статистика з ринку праці в США підсилила побоювання щодо стійкості світової економіки і спровокувала продажі по усім світі. Зведений індекс MSCI Asia Pacific з початку цього тижня втратив уже майже 7%, опустившись до найнижчої позначки з 19 липня 2006 року.
У другому та третьому ешелонах на ФБ ММВБ у п'ятницю сильніше за інших упали акції "Мосенергозбуту" (РТС: MSSB) (-14,2%), "Дорогобужа" (-13,5%), "Уралсвязьинформа" (РТС: URSI) (-13,3%), "префи" "АвтоВА" (РТС: AVAZ) (-14,1%).
Сумарний обсяг торгів на класичному ринку акцій РТС до 15:00 склав $26,27 млн, обсяг угод з акціями на ФБ ММВБ досяг 40,5 млрд рублів (лідер - "Газпром" - 13,51 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас