Банки доросли до стриманості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки доросли до стриманості

735
Нацбанк повідомив, що кредитний портфель банків за серпень виріс на 3,1%. При цьому банки вдвічі активніше кредитували підприємства, ніж населення.
Експерти говорять, що в Україні почався період "стриманого зростання" банківської системи, що з урахуванням стабілізації ресурсного ринку збереже зростання на 3% на місяць. Вони вважають, що під кінець року великі банки будуть активніше кредитувати населення і сегмент малого та середнього бізнесу, а в середніх і дрібних банків з українським капіталом мало шансів для збільшення кредитного портфеля.
За даними Нацбанку, у серпні банки видали на 3,1% більше кредитів в економіку і до 1 вересня кредитний портфель склав 547,9 млрд грн (приріст із січня на 28,4%). Активніше кредитували юридичні особи, які одержали більше на 3,8% (з початку року - на 27,3%) - портфель досяг 345,6 млрд грн, а фізичним особам видано більше на 2,0% (на 30,2%), портфель - 202,3 млрд грн. При цьому загальний обсяг депозитів у серпні збільшився тільки на 1,4% (з початку року - на 20,2%), до 336,6 млрд грн.
Більше вкладало в банки населення - зростання депозитів збільшилося на 1,9% (на 22,8%), до 202,0 млрд грн, а депозити юросіб - на 0,5% (на 16,4%), до 134,6 млрд грн.
Нагадаємо, вплив світової фінансової кризи українські банки відчули тільки в березні цього року, коли темпи кредитування економіки почали різко знижуватися. Пік кризи ліквідності припав на травень, і кредитний портфель банківської системи збільшився всього на 1%, або 4,832 млрд грн, тоді як торік середній приріст кредитів на місяць становив більше 6%, що підтримувало високі темпи зростання економіки.
Банкіри говорять, що останні два місяці відбувається збільшення кредитування (у липні приріст - 2,6%), тому що вони навчилися працювати в умовах обмеженої ліквідності. "З ліквідністю ситуація не покращилася, але вона стабілізувалася, - відзначила перший заступник голови правління Укрсоцбанку Валентина Жуковська. - Більше на ринку грошей не візьмеш, і всі перейшли в режим тотального контролю позичальника".
Більш активну видачу кредитів підприємствам у серпні експерти пояснюють необхідністю підтримувати виробничий цикл. "Банки підтримують інвестиційну послідовність проектів, - говорить пані Жуковська. - Адже якщо недокредитувати проект, то знижуються шанси повернути гроші". При цьому учасники ринку відзначають, що намагаються видавати кредити "своїм" - перевіреним - клієнтам.
Банкіри впевнені, що в найближчі кілька місяців зростання кредитних портфелів збережеться на рівні липня-серпня - 2,5-3,0%. "Не думаю, що відбудеться щось екстраординарне, і напевно ми будемо бачити такий же приріст до кінця року, - говорить генеральний заступник голови правління ПриватБанку Юрій Пікуш. - Але тепер, швидше за все, банки будуть більше орієнтуватися на кредитування малого та середнього бізнесу, що традиційно у всіх країнах є основою розвитку економіки".
Голова правління Родовід Банку Денис Горбуненко пояснює, що через високі ризики концентрації банки не будуть боротися за корпоративних клієнтів. "Немає доцільності фінансувати будівельний бізнес, що раніше показував високу прибутковість, а тепер у когось виникають труднощі з виходом з нього, - стверджує він. - Але зараз ніхто не зменшить обороти кредитування роздробу і малого та середнього бізнесу". Експерти говорять, що для зниження ризиків будуть прагнути створювати пули для консорціумного кредитування великих позичальників.
При цьому вони вважають, що незначне збільшення темпів зростання кредитних портфелів здатні забезпечити великі банки. "Для українських банків із третього-четвертого десятка зростання не передбачається, і вони будуть прагнути зберегти нинішні обсяги портфелів", - упевнена Валентина Жуковська.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас