Ставка на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставка на нафту

Енергетика
463
4 вересня повинні були відбутися загальні збори акціонерів "Укртатнафти". На цей день робилася велика ставка, тому що під час зборів його ініціатори планували замінити нинішніх топ-менеджерів заводу в обмін на повернення спірних 18,3% акцій "Укртатнафти" компаніям SeaGroup та AmRuz. Не вдалося...
Хроніка подій
Нагадаємо, що ЗАТ "Укртатнафта" було створено в 1995 році. Україна передала в статутний фонд компанію АТ "Кременчукнафтооргсинтез", а Татарстан - акції низки нафтовидобувних компаній і кошти. Частка України - 43% акцій - перебуває в управлінні НАК "Нафтогаз України", а частка Татарстану - 28,9% - в управлінні його держорганів. Пізніше зі списку акціонерів зникли дрібні власники акцій, а замість них з'явилися офшорні компанії SeaGroup (9,96%) і AmRuz (8,36%), якими фактично управляв Наїль Маганов, перший заступник гендиректора "Татнафти".
Однак 28 травня і 2 червня 2008 року Госпсуд Києва задовольнив позов Фонду держмайна до ЗАТ "Укртатнафта", SeaGroup та AmRuz щодо незаконного характеру придбання цими компаніями акцій ЗАТ за векселі і виніс вердикт про повернення обох пакетів у власність української держави. А 6 і 8 серпня Апеляційний госпсуд Києва відмовив цим компаніям у задоволенні їхніх скарг на рішення суду першої інстанції, зберігши його в силі.
Тим часом, як стало відомо "Инвестгазете", у проміжку між двома засіданнями Апеляційного суду - 7 серпня - у Криму відбулася зустріч гендиректора ВАТ "Татнафта" Шафагата Тахаутдинова і Наїля Маганова із правою рукою Юлії Тимошенко з питань ПЕК Сергієм Пашинським. Вона була присвячена обговоренню механізмів укладання мирових угод між Україною і колишніми власниками спірного 18,3%-вого пакета акцій "Укртатнафти".
Вирішальні збори
Про рішення, прийняті під час цієї зустрічі, дозволяє судити, по-перше, порядок денний засідання наглядової ради "Укртатнафти", запланованого до проведення перед загальними зборами акціонерів компанії, головним пунктом якого є питання про подальшу долю спірного пакета акцій. А по-друге, заява в. о. міністра юстиції України Євгена Корнейчука, відповідно до якої Кабмін планує повторно приватизувати цей пакет. Якщо ж урахувати, що, відповідно до статуту ЗАТ, першочерговим правом на його придбання володіють саме нинішні акціонери, вичислити майбутнього власника не важко буде - ним стане найбільший приватний акціонер ЗАТ - "Татнафта" - або підконтрольні їй компанії. Це може відбутися в тому випадку, якщо уряд піде на угоду з татарськими акціонерами і не заблокує виконання рішення Київського апеляційного господарського суду від 6 та 8 серпня.
Поки ж уряд намагається укласти мирову угоду з "Татнафтою", судові органи Республіки Татарстан заарештували приналежний "Укртатнафті" контрольний пакет акцій ВАТ "Татнафтопрому". Ця друга за обсягами видобутку в Татарстані компанія на 73,92% належить "Укртатнафті". Її доведені запаси нафти оцінюються в 35 млн. тонн, що еквівалентно одній третій запасів нафти на всій території України.
За найскромнішими оцінками, ці запаси коштують $15 млрд., що значно перевищує вартість всієї материнської компанії "Укртатнафта". Народний депутат України та екс-міністр палива та енергетики Юрій Бойко вважає, що після арешту в Татарстані татарстанських активів ЗАТ "Укртатнафти" ця компанія перестала існувати як спільне підприємство України і Татарстану. "Внеску Татарстану в акціонерний капітал "Укртатнафти" більше нема", - сказав Бойко.
Крім того, бажання поміняти керівництво "Укртатнафти" на сьогоднішній день украй небезпечне. Це може позначитися як на постачаннях нафтопродуктів аграріям, так і на ціновій політиці підприємства. І, нарешті, не виключено, що на підприємстві будуть відновлені корупційні схеми уникнення сплати імпортних та експортних мит, а також ПДВ, що діяли раніше і усунені теперішнім менеджментом, що спричинить відтік з держбюджету сотень мільйонів доларів.
Як констатують аналітики інвесткомпаній, суть суперечки за цей порівняно невеликий "і навіть не блок-" пакет акцій полягає в тому, "яка з держав - Україна чи Татарстан - виявиться, в остаточному підсумку, портфельним інвестором підприємства".
Адже очевидно, підкреслюють вони, що, додавши до наявних 43% акцій і зберігши в держвласності ці 18,3%, Україна зможе нарешті відновити свій контроль над найбільшим вітчизняним НПЗ. У протилежному ж випадку це зроблять татари.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас