Нафтогаз хоче ліквідувати Укртатнафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз хоче ліквідувати Укртатнафту

Енергетика
346
Україна може піти на ліквідацію українсько-татарської нафтової компанії ЗАТ Укртатнафта. Представник НАК Нафтогаз Україна, що управляє найбільшим пакетом акцій компанії, учора заявив, що, якщо найближчим часом акціонери не врегулюють конфлікт, що розгорівся між ними рік тому, українська сторона порушить питання про повернення Кременчуцького НПЗ.
Представники татарської сторони вважають такий варіант розвитку подій неможливим. Але юристи відзначають, що для розриву відносин в односторонньому порядку законодавчих перешкод не існує.
Днем раніше з'явилося повідомлення, що суд заборонив проведення запланованих на вчора зборів акціонерів Укртатнафти. Проте, представники НАК Нафтогаз, що представляє в СП Україну, відправилися на Кременчуцький НПЗ.
Заступник голови правління Нафтогазу Володимир Чупрун розповів журналістам, що його компанія направила татарській стороні запрошення шукати шляхи виходу з конфліктної ситуації.
"Ми запропонували вирішувати проблеми на заводі крок за кроком і почати з того, щоб прийти на збори і спільно проголосувати за виплату дивідендів", - повідомив Чупрун.
При цьому на зборах зареєструвався лише Нафтогаз, і керівнику департаменту корпоративних прав акціонерів Укртатнафти довелося повідомити журналістам, що вони не відбулися.
За словами Володимира Чупруна, у його компанії вважають, що реальних механізмів, які могли б розв'язати сформовану на підприємстві ситуацію, не залишилося.
"Якщо найближчим часом акціонери Укртатнафти не домовляться про спільне управління, підприємство може бути ліквідовано, а Кременчуцький НПЗ повернутий у держвласність", - заявив Чупрун.
У той же час, про можливу ліквідацію підприємства говорить і представник міноритарного акціонера ТОВ Корсан Геннадій Корбан. За його словами, українські акціонери не можуть управляти внесеними при формуванні статутного фонду Укртатнафти активами - 70% акцій Татнафтопрому.
"Наскільки мені відомо, представників Укртатнафти, що виїхали в Казань для того, щоб проголосувати на зборах акціонерів Татнафтопрому, на них взагалі не допустили. Таким чином, ми нічого не одержуємо від татарської частки в підприємстві", - заявив Корбан.
"Якщо мова йде про ліквідацію, то потрібно рішення більшості акціонерів, якої нема", - вважає ліквідацію компанії неможливою начальник юридичної служби управління стратегічного планування Татнафти Марія Савелова.
Вона також відзначила, що Татнафта готова до переговорів щодо врегулювання конфлікту, однак в українського уряду бажання домовлятися немає.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас