Фондовий ринок зайнявся політикою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок зайнявся політикою

Фондовий ринок
303
Заява президента України про можливий розпуск парламенту підвищила політичні ризики інвестування в український фінансовий сектор: фондовий ринок упав на 3,77%, а прибутковість євробондів підвищилася на 1%.
Відносний спокій спостерігався лише на валютному ринку. Експерти побоюються затягування політичної кризи - він може обвалити ПФТС ще мінімум на 10% і зірвати вихід Мінфіну на зовнішній ринок запозичень.
Фондовий ринок блискавично відреагував на заяву президента Віктора Ющенка про те, що він скористається правом розпуску Верховної ради і призначення позачергових виборів, якщо нова парламентська коаліція не буде створена у визначений Конституцією термін - 30 днів.
Індекс біржі ПФТС упав на 3,77%, зупинившись на позначці 522,76 пункту. Ще вранці торги на біржі починалися з покупок цінних паперів і зростання ринку в цілому, повідомила брокер ІК Concorde Capital Анастасія Назаренко. "Заява президента підвищила ризики нестабільності країни і спровокувала активні продажі акцій", - сказала вона.
Найбільше просіли ліквідні акції Єнакіївського меткомбінату (-13,16%), ММК ім. Ілліча (-11,05%), "Азовсталі" (-8,42%), "Райффайзен Банк Аваль" (-6,94%) і Алчевського меткомбінату (-5,51%).
Падіння індексу ПФТС могло бути більш значним, відзначають торговці, просто учасники ринку поки не вірять у те, що Віктор Ющенко розпустить Раду. "Ми такий сценарій не прогнозуємо", - сказав заступник директора торговельного департаменту ІК Dragon Capital Денис Мацуєв. Нагадаємо, рішення Віктора Ющенка розпустити Верховну раду, прийняте 2 квітня 2007 року, обвалило індекс ПФТС відразу на 6,94%.
Але політична нестабільність була оцінена західними інвесторами, які торгують єврооблігаціями України.
Прибутковість номінованих у доларах держоблігацій України вчора підвищилася до максимальних позначок із травня 2004 року, підрахувало агентство Bloomberg. Прибутковість українських євробондів з погашенням в 2011 році і купоном 6,875% збільшилася на 19 базисних пунктів, що є рекордним приростом за три тижні, і досягла 8,2% річних.
Процентні ставки паперів з погашенням в 2013 році і купоном 7,65% виросли на два базисні пункти - до 8,56% річних. За словами директора з міжнародної торгівлі ІК Galt & Taggart Securities Джейтана Такера, власники облігацій закривали позиції, не бажаючи мати справу із суверенним ризиком України, який підсилювали політична нестабільність усередині країни і напруженість, викликана російсько-грузинським конфліктом.
Аналітик ІК Foyil Securities Володимир Габрієлян відзначає відчутне падіння єврооблігацій з терміном погашення в 2016 році - їхня вартість упала на 1,02% і склала 84,73% від номіналу. Менше подешевшали короткострокові папери з терміном погашення в 2013 році - на 0,5%, до 96,08% номіналу. "Це говорить про те, що іноземні інвестори переоцінюють ризики довгострокових вкладень в Україну. На це вплинула нестабільна ситуація в країні", - сказав Габрієлян.
Тепер Міністерству фінансів буде практично неможливо залучити на зовнішньому ринку дешеві кошти для покриття дефіциту бюджету. "Щоб покрити всі ризики, міністерству доведеться збільшити ставку до 8,5-9% річних", - вважає Володимир Габрієлян. Змінитися може і сума позики. Улітку Мінфін заявляв про бажання залучити у вересні $1 млрд. Якщо перевибори все-таки відбудуться, Мінфіну доведеться відкласти розміщення, упевнений Джейтан Такер. "Ризики будуть досить великими, а зацікавленість інвесторів - низькою", - відзначив він. Уже вчора Мінфін підвищив прибутковість внутрішніх держоблігацій на 0,5% - до 11,9-12,5%.
Лише відносно спокійно відреагували на політичну кризу торговці міжбанківського валютного ринку. За даними інформаційно-дилінгової системи Info.UkrDealing.com, торги доларом США відкрилися з позначки 4,73/4,775 грн/$, до 11 ранку котирування досягли 4,75/4,76 грн/$, до полудня знизилися до 4,73/4,765 грн/$, закрившись на позначці 4,73/4,75 грн/$. Подешевшав євро - з 6,784/6,893 грн/євро до 6,811/6,862 грн/євро.
Учасники фінансового сектора говорять, що подальше їхнє поводження буде залежати від розвитку політичної ситуації. Директор з управління активами КУА Tiger Asset Management Юрій Ушков вважає, що, незважаючи на дуже низьку вартість акцій українських підприємств, у випадку оголошення дострокових виборів ринок може продовжити падіння. "Якщо стане очевидною неминучість розпуску парламенту, індекс ПФТС може втратити ще мінімум 10%", - вважає Денис Мацуєв. Відмова від розпуску парламенту буде оцінена торговцями позитивно.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас