Аналітики: Події на Кавказі підвищать інвестиційну привабливість Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Події на Кавказі підвищать інвестиційну привабливість Росії

Фондовий ринок
295
Учасники організованої холдингом "ФІНАМ" конференції "Осінь-2008 на фондовому ринку: найгірше вже позаду?" обговорили перспективи взаємин Росії та Заходу, а також оцінили вплив політичних факторів на розвиток російської економіки. На думку експертів, військовий конфлікт на Кавказі продемонстрував готовність Росії відстоювати свої політичні та бізнес-інтереси, що позитивно відіб'ється на інвестиційній привабливості країни.
Військовий конфлікт у Грузії виявив гострі протиріччя в позиціях розвинених країн і Росії щодо визнання незалежності Південної Осетії та Абхазії. "Євросоюз засудив російську воєнну операцію на Кавказі і визнання незалежності Абхазії та Південної Осетії, - відзначає заступник начальника аналітичного управління "Собінбанку" Олександр Разуваєв. - Разом з тим, Євросоюз відмовився від введення конкретних санкцій. Даний сценарій був найбільш імовірним через значну залежність країн Європи від постачання російських нафти та газу".
Зацікавленість Європи в співробітництві з Росією викликана не тільки потребою в нафті і газі - їй більше цікавий наш внутрішній ринок, упевнений директор аналітичного департаменту "Банку Москви" Кирило Тремасов: "Приміром, російський авторинок, де цього року буде продано 3.4 млн. нових автомобілів, може стати №1 у Європі, обігнавши Німеччину. Росія довгий час гостро залежала від західного капіталу, але зараз, коли резерви уряду складуть 6 трлн. рублів (під кінець року), ця залежність зменшилася. Тому я не думаю, що Європа може ввести якісь чутливі для Росії санкції".
Кирило Тремасов вважає, що наслідки подій на Кавказі тільки підвищать інвестиційну привабливість РФ: "інвестори переконаються, що Росія в стані жорстко відстоювати свої інтереси на міжнародній арені, а виходить, і в стані захищати свій бізнес у глобальній конкуренції". З думкою колеги згодний і Олександр Разуваєв, який стверджує, що Росія без проблем витримає збільшення військових витрат, зниження іноземних інвестицій та інші наслідки недавнього конфлікту: "При цьому існує таке поняття як геополітичні інтереси і честь нації, за які іноді доводиться платити будь-яку ціну".
Вплив політичних факторів - таких, як обрання президентом США антиросійсько налаштованого республіканця Джона Маккейна, не повинен негативно позначитися на прагматичних відносинах обох країн, упевнені аналітики.
"Ми вважаємо, що з будь-яким президентом США в Росії будуть стабільні ділові відносини, - вважає стратег ІК "ФІНАМ" Володимир Сергієвський. - А публічна критика Росії кандидатом Маккейном, більшою мірою передвиборна риторика".
На думку керуючого активами УК "Максвелл Есет Менеджмент" Антона Лук'янова, західні інвестори, у першу чергу, керуються засадами одержання максимального прибутку, а не ставленням свого президента до конкретної країни: "Останні 8 років при владі були республіканці, однак це не заважало російському ринку рухатися вгору. Вважаю, страх перед Маккейном надлишковим".
Можлива війна західних країн з Іраном, імовірність якої останнім часом активно обговорюється в закордонній пресі, вплине на світові фондові ринки. "Після поразки на Кавказі республіканська адміністрація дуже має потребу в реванші, - вважає Олександр Разуваєв. - Не варто також забувати, що економічні проблеми США наростають. Війна відволіче світ від поточних американських економічних проблем, підвищить попит на долар і державні облігації". У той же час, за словами Володимира Сергієвського, війна між Іраном і США може позитивно відбитися на російському ринку, викликавши "зростання цін на нафту" і знизивши "увагу світової громадськості до конфлікту на Кавказі".
За матеріалами:
Rokf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас