Банки втрачають ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки втрачають ринок

Валюта
4204
Дослідження основних показників діяльності українських банків показали, що дефіцит ліквідності та коливання на валютному ринку привели не тільки до різкого гальмування темпів зростання банківської системи. Банки з українськими акціонерами почали скорочувати обсяги кредитування юридичних осіб на користь кредитування громадян.
Новий діловий сезон українські банки починають із відносно невисокими показниками: приріст портфеля кредитів юридичним особам з початку року склав 23,16% (за 2007 р. зафіксоване зростання на рівні 62,9%), позики приватним клієнтам збільшилися на 23,16% (приріст в 2007 р.- 97,8%), а чисті активи банків - усього на 20,9%. Більш ніж дворазове уповільнення темпів зростання кредитування викликано діями Нацбанку. З початку року регулятор активно вилучав гривню з економіки, а наприкінці весни провів її ревальвацію, що привело до номінального зниження обсягів валютних позик, виражених у звітності в гривні. Такі дії центробанку були викликані стрімким зростанням інфляції. Вона ж стала основним двигуном змін у банківській системі.
Дефіцит гривні у фінансовій системі та низька активність населення щодо розміщення депозитів привели до того, що банки підтримували темпи видачі кредитів за рахунок скорочення маржі. У результаті прибутковість активів банківської системи з початку року скоротилася приблизно на 36%, однак багато лідерів ринку просіли набагато глибше. Зокрема, ПриватБанк скоротив прибутковість своїх активів на 56,43%, "Фінанси та кредит" - на 58%, а банк "Надра" - більш ніж на 70%. Саме такою стала плата за збереження позицій у табелі про ранги, що практично не змінилася.
До серпня відносно істотну втрату ринкової частки за активами зазнали не тільки банки з українським капіталом, але й іноземці: "Райффайзен Банк Аваль" і Кредитпромбанк (обидва - по -0,3%), "Фінанси та кредит" і Укрсиббанк (по -0,4%), Промінвестбанк (-0,5%). Продемонструвати стрімке зростання зміг тільки "ВТБ Банк", якому вдалося збільшити частку ринку на 0,5%.
При цьому на тлі відносно стабільного становища лідерів відбувалися активні зміни в стратегії основних гравців ринку. Більша частина найбільших банків пішли на скорочення обсягів кредитування юридичних осіб як найбільш низькодохідних клієнтів. З 20 найбільших банків тільки вісім кредитно-фінансових установ, що позиціонують себе як корпоративні банки, підтримували відносно високі темпи кредитування юридичних осіб. Причому тільки три банки із цього списку належать українським акціонерам. Більша ж частина банків з топ-20 пішли на скорочення обсягів кредитування корпоративних клієнтів на користь фізиків.
У роздріб активно подалися навіть такі корпоративники, як "ОТП Банк", банки "Надра", "Форум" та Укрпромбанк. У майбутньому, прогнозують фахівці, тенденція відходу банків у роздріб може підсилитися.
"У цілому на ринку відчувається дефіцит ліквідності і нестача коштів, у першу чергу у валюті - на Україну серед іноземних інвесторів зараз невеликий попит. Тому якщо в банку стоїть завдання стримати темпи збільшення видачі позик, то зробити це легше з корпоративним портфелем через величину угод", - пояснює голова правління "ОТП Банку" Дмитро Зінков. Фінансист відзначає, що його банк не йде від корпоративу до роздробу: "Ми намагаємося розвиватися універсально. Улітку корпоративний бізнес розвивається повільніше. Починаючи з вересня, корпоративні позичальники активізуються. Ліміти кредитування вибирають експортери, восени вистрілюють торговельні мережі, проходить планова модернізація основних фондів".
Але задовольняти зростаючий попит на кредити з боку корпоративних позичальників зможуть тільки банки з надійним підживленням капіталом з-за кордону (від материнських банків). Кредитно-фінансові установи, що орієнтуються на внутрішній депозитний ринок, все-таки будуть змушені активізувати роздріб - для збереження прибутковості. У зв'язку з цим перед багатьма українськими банками гостро постають дві проблеми: відсутність кваліфікованих продавців роздрібних банківських продуктів і відсутність якісних систем оцінки, аналізу та супроводу роздрібних клієнтів.
"Самостійне вирішення цих проблем українським банкам, швидше за все, виявиться не під силу. Тому домінувати на роздрібному ринку вони однаково не зможуть", - вважає директор фінансової групи "Консалтинг та Інвестиції" Олексій Вегера.
Олександр Дубінський
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас