Зниження ринку акцій на зовнішньому негативі вдень сповільнилося, виріс Полюс без новин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження ринку акцій на зовнішньому негативі вдень сповільнилося, виріс Полюс без новин

Фондовий ринок
84
Зниження російського ринку акцій, яке відзначалося вранці на зовнішньому негативі (упали фондові площадки та нафта), вдень сповільнилося завдяки позитивним американським фондовим ф'ючерсам; зросли папери "Полюс Золото" (РТС: PLZL), причому під час відсутності значимих новин.
До 12:30 на біржах РТС і ФБ ММВБ зниження цін більшості "фішок" склало 0,4-2,5%; індекс РТС опустився до 1630,21 пункту (-1,77%), індекс ММВБ - до 1351,74 пункту (-1,26%).
Ф'ючерс на індекс РТС скоротив зниження до базового активу до 2,9 пункти з ранкових 8,2 пункти, що говорить про ослаблення негативного настрою спекулянтів.
Подешевшали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (-1,6% на ФБ ММВБ), ВТБ (РТС: VTBR) (-0,9%), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (-2,3%), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (-0,7%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (-0,8%), Ощадбанку Росії (РТС: SBER) (-0,9%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (-2,5%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-1,4%), "Транснафти" (РТС: TRNF) (-2,1%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (-0,9%).
Зненацька вийшли у відчутний "плюс" акції "Полюс Золото", які піднялися на ФБ ММВБ на 3,7% до рівня вівторка, причому зростання супроводжувався збільшенням обсягів операцій з паперів.
Зниження більшості ліквідних акцій стало наслідком негативної кон'юнктури світових товарних ринків (нафти та металів), а також нестабільністю світових фондових площадок і відкоту ADR на акції вітчизняних компаній.
Європейські фондові індекси знижуються в середу в межах 1%, однак американські фондові ф'ючерси ростуть (контракт на індекс S&P 500 виріс на 0,2%), що дещо стримує "ведмежий" настрой спекулянтів.
Ціна жовтневих ф'ючерсів на нафту марки WTI вдень у середу опустилася на $1,79 - до $107,92 за барель, напередодні ціна впала на $5,75, а в ході торгів у вівторок падала до $105,46 за барель - мінімального показника з 4 квітня через поновлення видобутку в Мексиканській затоці, зупиненої через ураган "Густав".
Також негативний вплив на ринок зробило зниження цін на золото, срібло та мідь.
За словами трейдера інвестиційного департаменту МДМ-банку Євгена Волкова, у вересні в багатьох інвестфондів закривається фінансовий рік, основні гравці вже вийшли з російських активів, тому є надія, що серйозного "затоки" вже не буде. "У жовтні ринок може почати рости. Деякі аналітики очікують у вересні ще однієї хвилі падіння до нових річних мінімумів, але я в це не вірю. Ринок дешевий, але приводів для того, що б його давити вниз далі, немає. Поки ж зовнішній негатив і нафта, що звалилася, не дають шансів "бикам", але надихає те, що немає великих обсягів на продаж. Ф'ючерси в США ростуть, це теж непогано", - сказав він агентству "Інтерфакс-АФІ".
"Що стосується акцій "Полюс Золото", то тут зростання не було наслідком будь-яких новин. Імовірно, є якийсь інсайд, папір було сильно перепродано, очевидно, хтось із інвесторів повернувся до цієї теми", - додав Волков.
Менеджер з продажів клієнтам ФК "Уралсиб" (РТС: USBN) Кирило Клейнер також відзначає, що новин щодо "Полюсу" не було. "Останнім часом великої уваги до "Полюса" не було, можливо, з'явилися якісь чутки, які спровокували покупки в цьому секторі. В цілому, швидше за все ми бачимо продовження боротьби великих акціонерів за компанію", - сказав він.
"Великі хеджфонди до кінця вересня можуть ще вивести гроші з Росії. Також люди чекають результатів фінансового року, щоб визначитися з подальшою стратегією. Це до деякої міри теж поки негативно впливає на ринок. В цілому я дивлюся на ринок позитивно, все дуже дешево, але повинен пройти якийсь час, перш ніж інвестори заспокояться і ми почнемо рости. Можливо, вересень стане місяцем консолідації, після чого сформується якийсь оптимізм і почнуться більш впевнені покупки", - додав Клейнер.
Дані щодо європейського ВВП і роздрібних продажах у єврозоні, які виходять у середу, навряд чи зможуть серйозно змінити динаміку російського ринку, однак додати негатива, у випадку підтвердження негативного приросту економіки єврозони в другому кварталі, в змозі, вважає аналітик компанії "Атон" Євгеній Носов. Незважаючи на те, що ситуація з ліквідністю виправляється, купувати інвестори поки не поспішають. Індекс РТС знову виявився нижче позначки 1650 пунктів, що випливає рівень підтримки розташований на позначці 1600 пунктів, вважає він.
Американські фондові індекси впали за підсумками торгів у вівторок на негативних статистичних даних і падінні цін на нафту. Індекс виробничої активності в США (ISM Manufacturing) у серпні зненацька зменшився до 49,9 пункту з 50 пунктів місяцем раніше.
На тлі зниження цін на товарних ринках подешевіли акції Alcoa Inc., одного із провідних виробників алюмінію у світі, Exxon Mobil Corp., найбільшої нафтової компанії світу і Chevron Corp.
У той же час падіння цін на нафту вплинуло на котирування цінних паперів авіакомпаній і автомобілебудівників. Виросли в ціні акції Delta Air Lines Inc., UAL Corp., власника United Airlines і AMR Corp., власника American Airlines. Також подорожчали папери General Motors Corp., провідного автомобілебудвника США.
Акції Bank of America зросли в ціні майже на 5%, після того як аналітики Goldman Sachs рекомендували купувати цінні папери одного із провідних банків США.
Серед економічної статистики, що виходить у середу, уваги заслуговують переглянуті дані Євросоюзу про зміну ВВП єврозони в другому кварталі, а також дані про роздрібні продажі в липні (13:00), дані про обсяг замовлень промислових підприємств США в липні (18:00). Пізно ввечері (22:00) Федеральна резервна система США опублікує регіональний економічний огляд Beige Book.
У середу також почнеться дводенне засідання Банку Англії, на якому, зокрема, буде розглянутий рівень базової процентної ставки.
У другому і третьому ешелонах на ФБ ММВБ вдень у середу сильніше за інших упали акції Магнітогорського металургійного комбінату (-5,7%), МОЕСК (-3,3%), "АвтоВАЗу" (РТС: AVAZ) (-3,1%), "Волгателекому" (РТС: NNSI) (-2,8%).
Виросли папери "КамАЗу" (РТС: KMAZ) (+2,2%), ОЗК-4 (РТС: OGKD) (+2%), "Аптечної мережі 36,6" (+1,6%).
Сумарний обсяг торгів на класичному ринку акцій РТС до 12:30 склав $13,33 млн, обсяг угод з акціями на ФБ ММВБ досяг 11,85 млрд рублів (лідер - "Газпром" - 3,23 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас