Столичне житло стоїть на місці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Столичне житло стоїть на місці

Нерухомість
587
Очікуваного початку ділової активності наприкінці серпня на ринку нерухомості ріелтори не відчули. На їхню думку, у вересні навряд чи буде великий сплеск продажів. І покупці, і продавці поки що зайняли вичікувальну позицію.
"Характерна для літа невисока ділова активність із наближенням осені звичайно росте. Але цього року осіннє пожвавлення на ринку запізнюється", - відзначають аналітики компанії "Планета Оболонь". За їхніми словами, невелике пожвавлення ринку, що намітилося наприкінці липня - початку серпня, виявилося досить короткочасним. У другій половині місяця ділова активність знову знизилася.
За даними аналітичного відділу будівельно-інвестиційної компанії "Київ Житло-Інвест", у серпні вартість житла на первинному ринку Києва незначно знизилася - у середньому на 1,3%. "Середня ціна економ-класу зменшилася на 2,3%, бізнес-класу - на 0,6%, а середня вартість житла преміум-класу знизилася на 1,4%", - говориться у звіті компанії. При цьому на вторинному ринку ситуація подібна. "Середні ціни продажу виявилися на 6,3% нижчі від середніх цін пропозицій аналогічних квартир.
Майже чверть об'єктів були продані за цінами їхньої комп'ютерної оцінки або дорожче. Інші - дешевше. Особливу увагу викликають факти продажу декількох квартир за цінами, які на 18-20% нижчі від їхньої комп'ютерної оцінки", - відзначається у звіті компанії. Аналітики звертають увагу, що загальна оцінка не враховує всіх особливостей об'єкта. "Але це говорить і про те, що далеко не всі продавці готові подовгу вичікувати. Поки це одиничні випадки. Як буде далі - подивимося", - відзначають в "Планеті Оболонь".
Експерти "Київ Житло-Інвеста" вважають, що на первинному ринку "головною особливістю серпня стало те, що обсяг виставлених на продаж квартир економ-класу збільшився на 28% переважно за рахунок старту продажів двох об'єктів на початковій стадії будівництва. Вартість нової пропозиції на 10% нижча, ніж середня вартість аналогічного типу житла за підсумками липня".
При цьому забудовники продовжують заявляти про різні знижки при покупці квартири. Так, компанія ТММ заявила, що серед покупців квартир у ЖК "Тріумф" у період з 1 серпня до середини жовтня будуть розіграні туристичні поїздки, сертифікат на безкоштовну оренду паркомісця, абонемент у фітнес-центр і 5%-ві знижки для покупки наступної квартири. Кілька інших столичних забудовників знижують ціни на 3-10% за умови повної передоплати за житло. За оцінками ріелторів, потенційні інвестори якщо і вкладають кошти, то переважно в об'єкти, близькі до завершення.
Не сильно змінилася ситуація і з іпотечним кредитуванням. За даними компанії "Простобанк Консалтинг", середня процентна ставка по кредитах на житло в серпні не змінилася і склала в гривні 20,69%, у доларах 14,56% річних. Ставки рефінансування кредитів на житло за два останні місяці виросли більш ніж на 2%. За словами гравців ринку, банки охочіше дають іпотечний кредит для обміну двокімнатної квартири на трикімнатну, ніж точно такий же кредит для покупки однокімнатної.
За даними консалтингової компанії SV Development, почала потроху дорожчати оренда однокімнатних квартир. Так, тільки за період з 1 по 20 серпня ціни на них виросли в середньому на 0,8-1,5% у більшості районів столиці.
Це зростання пов'язане з початком навчального року, вважається традиційним і буде тривати, можливо, всю осінь. Однак великих сплесків продажів квартир у вересні аналітики не прогнозують. "Думаємо, що у вересні навряд чи варто розраховувати на істотне збільшення ділової активності. Поки для цього немає вагомих підстав. Ціни, швидше за все, залишаться приблизно на тому ж рівні. В окремих сегментах ринку цілком імовірна їх невелика корекція", - прогнозують аналітики "Планети Оболонь".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас