Бензин подешевшає до 6 грн. за літр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензин подешевшає до 6 грн. за літр

Енергетика
652
За літр бензину на українських заправках автомобілісти зараз повинні платити не більше 6 гривень за літр.
За даними експертно-аналітичної групи, рентабельність операторів паливного ринку становить у середньому 1,40 грн. чистого прибутку за літр бензину, що у два рази вище, ніж говориться в договорі торговців з Кабміном.
За даними радників прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, завдяки істотному падінню світових цін на нафту, рентабельність нафтотрейдерів в Україні виросла до 30%, замість обумовлених в урядовій угоді 15%.
В уряді визнають, що в серпні паливо на вітчизняних заправках подешевшало на 25 копійок. Але це, на думку чиновників, дуже мало в порівнянні з тим, як знизилися світові ціни на нафту. У Кабміні вважають, що нафтотрейдери навмисне гальмують зниження вартості палива. Простіше кажучи, використовуючи сприятливі світові тенденції, оператори непомітно збільшили націнку на свою продукцію.
Народний депутат від БЮТ Сергій Пашинський, що консультує прем'єр-міністра з питань нафторинку, нагадує, що ще минулі уряди домовлялися з нафтотрейдерами про граничний рівень рентабельності. За даними Пашинського, вона не повинна перевищувати 15-17% замість нинішніх 30%.
Однак у Кабміні мають намір домагатися подальшого зниження цін на паливо. За словами першого віце-прем'єра Олександра Турчинова, націнка на нафтопродукти повинна повернутися до позначки 15%. "Це той нормальний світовий рівень, що повинен давати можливість розвиватися і нафтопереробним підприємствам у нашій країні, і в той же час підприємствам інших галузей, а також нормально існувати нашим громадянам", - заявив він.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас