Російський фондовий ринок впав на 3% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський фондовий ринок впав на 3%

Фондовий ринок
358
Сьогодні російський фондовий ринок впав більш ніж на 3%. Так індекс ММВБ впав на 3%. На 14:04 за київським часом його значення склало 1387,86 пункту. Значно подешевшали акції "Газпрому" (-3,54%), Ощадбанку (-3,31%), ВТБ (-3,39%) і ЛУКОЙЛу (-3,4%).
Значення індексу РТС опустилось на позначку 1600 пунктів, показавши на 13:55 за київським часом зниження на 3,59% щодо рівня закриття торгів напередодні. Більш ніж на 4% впали ціни на акції "Газпрому", ЛУКОЙЛу та "Уралкалію", а зниження з паперів Ощадбанку склало 5,2%.
Індекс РТС може знизитись до позначки 1450 пунктів. Таку думку висловив в прямому ефірі РБК-ТБ керівник департаменту довірчого управління УК "Максвел Ессет Менеджмент" Сергій Усиченко. При цьому він уточнив, що досягнення вказаної позначки не має на увазі зупинку на цьому рівні і у разі продовження зростання курсу долара індекс РТС може опуститись до 1220 пунктів. Це відповідатиме значенню 1080 пунктів за індексом ММВБ.
Роблячи прогноз на вересень, експерт сказав, що, якщо проаналізувати історію даного місяця, можна зробити висновок, що традиційно вересень - позитивний місяць для фондового ринку РФ. Але, на погляд С.Усиченка, поточний вересень стане виключенням. Російський ринок продовжить зниження.
Справа в тому, що негативні чинники, які були присутні на ринку в липні і серпні, зберігаються. Зокрема, це стосується геополітичної напруженості, яка діятиме досить довго, цін на нафту, що знижуються, які також можуть опинитися нижче 100 дол./бар. у вересні або жовтні. Також це чинник зниження азіатських і європейських фондових ринків. З позитиву аналітик виділив тільки можливе зниження оподаткування на нафтовий сектор, перенесене на вересень. Якщо це відбудеться і буде підвищення ставки НДПІ з 15 дол./бар. до 23 дол./бар., це підтримає сектор, але значного зростання вже не буде, резюмував С.Усиченко.
Потенціал для подальшого падіння російського ринку акцій існує. Таку думку висловив в прямому ефірі РБК-ТБ начальник відділу управління інвестиціями ІФК "Солід" Віталій Карбовський. На ринку присутня ціла низка ризиків, які можуть негативно вплинути на розвиток ситуації. З одного боку, за останні декілька днів азіатські фондові ринки відновили нові річні мінімуми. Не можна сказати, що на ринках країн, що розвиваються, спостерігається позитивна тенденція. З іншого боку, наближається закінчення фінансового року в США, виведення грошових коштів з хедж-фондов.
Крім того, падіння цін на нафту може призвести до того, що на початку наступного року будуть переглянуті справедливі оцінки провідних російських компаній нафтогазового сектору. Вони можуть опинитися істотно нижче за тих, що дають аналітики сьогодні. Дані чинники негативно впливають на фондові ринки в цілому і російський зокрема. Це не дозволяє говорити про те, що в найближчий день можливий розворот ринку вгору, упевнений фахівець.
Старший фінансовий радник ІК "Брокеркредитсервіс" Євген Тупікін додав, що тенденція на російському ринку акцій навряд чи зміниться протягом найближчих 2-3 місяців. Інвестори вважають за краще орієнтуватися не на фундаментальні складові ринку, а на якісь спекулятивні моменти, зокрема геополітичну напруженість й інші чинники.
Найкращим варіантом розвитку ситуації можуть стати локальне уповільнення зниження і спроба отримати підтримку на поточних рівнях. Також у середині місяця підуть засідання Федеральної резервної системи США і ОПЕК. Динаміка російського ринку залежатиме від рішень, що ухвалюються на даних засіданнях. Фахівець відзначив, що, не дивлячись на високу фундаментальну вартість російських паперів, іноземні інвестори не поспішають повертатись.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас