Папір не стерпів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Папір не стерпів

Фондовий ринок
669
Фінансова криза на світових ринках почала відображатися на роботі компаній, що торгують в Україні цінними паперами. Так, дохід ІК Galt & Taggart Securities в I півріччі впав на 94,8%. Експерти говорять, що до кінця року ринок може втратити від 10% до 25% своїх учасників.
У вчорашньому звіті Банку Грузії говориться, що у зв'язку з негативною ситуацією на фондових ринках Грузії та Росії інвестиційно-банківська дочірня компанія банку Galt & Taggart Securities (G&TS) в I півріччі зменшила доходи на 94,8% - до 0,6 млн ларі (близько $424 тис.). При цьому чисті збитки компанії склали 4,4 млн ларі ($3,113 млн), тоді як у першій половині 2007 року G&TS отримала чистий прибуток 7,7 млн ларі ($5,447 млн). У звіті говориться, що половину збитків (2,3 млн ларі) становлять втрати власної торговельної книги G&TS в Україні. Директор G&TS в Україні Сергій Лесик стверджує, що більша частина збитків відбулася через переведення торгованих акцій компанії із грузинської на Лондонську біржу. "У попередні роки дуже багато грошей зароблялося на торгівлі акціями Банку Грузії в самій Грузії, - пояснює він. - А зараз торгівля пішла до інших лондонських брокерів".
Експерти не здивовані втратами одного з найбільших в Україні торговців. Аналітик ІК Alfa Capital Денис Шаврук відзначає, що компанія, що має в портфелі великий обсяг акцій одного емітента, при його відході може значно зменшити прибутковість. Сергій Лесик відзначив, що для підвищення прибутковості G&TS зосередиться на поліпшенні якості угод, що укладаються, і збільшенні їх кількості. "Кадрових скорочень не буде", - запевнив він.
Аналітики відзначають, що звіт G&TS став першим публічним повідомленням про збитки на українському фондовому ринку. Однак аналогічних заяв можна чекати від всіх торговців. "Падіння прибутковості, безумовно, буде", - вважає Денис Шаврук. Експерти відзначають, що на прибутковості компаній відбився різкий спад кількості угод M&A і приватних розміщень. Це приводить до того, що компанії не мають можливості отримувати прибуток з інших джерел, крім комісій за укладання угод. "Обсяги угод упали, тому заробляти комісію нема на чому", - говорить начальник аналітичного відділу ІГ "Сократ" Костянтин Степанов.
На думку експертів, через падіння прибутковості з ринку можуть піти невеликі компанії, які мають низьку платоспроможність і, роблячи заявки на покупку акцій, не здатні їх вчасно виконувати. Трейдер ІК "Проспект Інвестментс" Богдан Вантух уточнив, що багато компаній, бачачи зростання індексу ПФТС торік, активно брали кредити для наступного вкладення в цінні папери. Зараз вони змушені продавати акції та гасити позики, ідучи в збиток.
Заступник директора торговельного департаменту ІК Dragon Capital Денис Мацуєв прогнозує, що до кінця року з ринку підуть або будуть поглинені як мінімум 10% його учасників. А директор Foyil Securities Олександр Сандул упевнений, що ринок може втратити до 25% своїх учасників. При цьому пан Сандул не виключає, що якщо й у наступному році падіння індексу продовжиться, з ринку можуть піти не тільки дрібні, але й великі гравці.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас