Фішка пішла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фішка пішла

Фондовий ринок
1176
До кінця серпня стало очевидним, що цього року втратилась будь-яка надія на те, що український фондовий ринок зможе хоч якоюсь мірою виправдати надії інвесторів. Тривала світова криза ліквідності призвела до того, що основні донори українського ринку цінних паперів - фонди-нерезиденти - поспіхом виводять кошти для підтримки своєї ліквідності. Не відстають і внутрішні інвестори. Експерти прогнозують подальше падіння індексу ПФТС до 300 пунктів, а стабілізації очікують не раніше, ніж за півроку.
Зворотний відлік
Слідом за рекордним злетом індексу найбільшої біржі "Перша фондова торговельна система" (ПФТС) в 2007 році на 135% відбулося різке падіння - за вісім місяців цього року ринок просів більш ніж удвічі. Торішнє зростання українського ринку, за словами торговців, було викликане припливом портфельних інвестицій нерезидентів та активним залученням у пайові інвестфонди (ПІФ) локальних інвесторів: активи ПІФ зросли в 2007 році в 7,48 рази, а обсяг торгів на ПФТС - на 41,96%.
Пік індексу ПФТС був зафіксований 15 січня 2008 року - 1208,61 пункту, - незважаючи на те, що до цього моменту у світі вже півроку набирала оберти фінансова криза. "Спочатку криза на світових ринках не позначалася на українському майданчику, тому що в портфелях українських банків не було іпотечних облігацій, випущених у США",- говорить управляючий директор КУА "Драгон Ессет Менеджмент" Андрій Золотухін. Але криза ліквідності, що відбулася за нею, торкнулася й України. Активний вивід коштів нерезидентами при відсутності внутрішнього попиту різко знизив індекс ПФТС. До кінця серпня індекс втратив 55,84% від свого максимального значення, опустившись до 533,68 пункту. Капіталізація акцій, якими торгували на біржі, знизилася на 43,5% - до 318,909 млрд грн.
У підсумку прибутковість довготермінових інвестицій в акції "блакитних фішок", куплених у перших числах січня 2007 року, на кінець серпня склала всього 7%.
Основним фактором зниження індексу ПФТС експерти вважають відтік грошей нерезидентів. За різними оцінками, їх частка в загальному обсязі українського фондового ринку оцінювалася в 70-85%. Андрій Золотухин відзначає, що в середньому один глобальний фонд з активами від $10 млрд інвестує в Україну не більше 1%. "Зараз цей норматив далекий від початкового", - говорить начальник торговельного відділу ІГ "Сократ" Олег Шипанюк. І те, що за шкалою Moody's Україна має спекулятивний рейтинг, залучає в країну в основному лише спекулятивні інвестфонди, відзначає трейдер ІК "Проспект Інвестментс" Богдан Вантух: "Але й вони починають зменшувати ліміти коштів для України, тому що це занадто ризикований ринок".
Політична нестабільність, пов'язана з військовим конфліктом між Росією та Грузією, і панічні розпродажі в Росії поглибили ситуацію. За словами Олега Шипанюка, при виводі коштів інвестори розглядають Україну не як окремий ринок, а як частину СНД. "Ми страждаємо як суміжна держава", - впевнений він.
Побоюються всі, хто може
Відтік коштів ударив інвестиційні компанії. Вони одержують комісійні не тільки від обсягу угод, але й від частини прибутку від угод індивідуальних клієнтів. "Тому компанії не отримують запланованого прибуту", - говорить Богдан Вантух. За словами аналітика ІК Alfa Capital Дениса Шаврука, компанії змушені скорочувати витрати на рекламу і розвиток власної мережі. "Декілька компаній взяли кредити та інвестували їх в акції, - розповіло джерело в одній з ІК.- Тепер вони продають ці акції, заганяючи себе в збитки". Основними покупцями цих акцій виступають нові інвестфонди, відзначають учасники ринку.
Падіння ринку зробило акції менш цікавими і для страховиків. "Наша компанія розміщає в акціях до 5% резервів, - говорить голова правління СК 'Граве Україна' Тетяна Міщук. - Дозволені 50% ми навіть не намагаємося купити, тому що довіри до фондового ринку немає".
Більше за інших від падіння ринку постраждали компанії з управління активами (КУА), що управляють ПІФ і НПФ. Доход КУА прив'язаний до отриманого прибутку від операцій з цінними паперами. Їх комісійні становлять 1-5%, що в нинішній ситуації змушує їх зменшувати частку вкладень в акції і збільшувати частку вкладень в інструменти з фіксованою прибутковістю - облігації та депозити. "Раніше у нас у фонді облігації займали 30%, а тепер 40%. Частка депозитів залишилася на попередньому рівні, але були переглянуті ставки вбік підвищення від 3%",- розповів начальник аналітичного відділу КУА "ТАСК Інвест" Андрій Шевчишин.
Відзначимо, що, за даними Нацбанку, середня ставка з гривневих депозитів у липні склала 16,1%, з валютних - 9,6%. Середню прибутковість корпоративних облігацій президент інвестфонду "Амадеус індекс ПФТС" Михайло Ройко оцінює на рівні 16%. За словами директора департаменту продажів ІК Concorde Capital Романа Насирова, інструменти з фіксованою прибутковістю не зможуть дати заплановану на цей рік прибутковість в 70%, тому КУА, швидше за все, будуть ризикувати.
Без наслідків
Самі компанії від втрати частини своєї капіталізації не страждають, за винятком випадків підготовки до проведення публічних і приватних розміщень, говорить радник голови правління Укргазбанку Олександр Охрименко.
На його думку, показник капіталізації впливає на імідж і привабливість акцій тільки компаній, що котируються на західних біржах. Але й у випадку угод M&A в Україні котирування на ПФТС враховуються не завжди, додає Охрименко. Вони стають важливими при одержанні кредиту підприємством під заставу акцій компанії, якими торгу ПФТС. Банки приймають у забезпечення або тільки ліквідні папери, або контрольний пакет.
При падінні котирувань компанія-боржник повинна дати банку додаткову заставу, щоб банк достроково не розірвав кредитний договір.
Щоб зупинити падіння цін, компанії можуть здійснити зворотний викуп (buy back) акцій. Однак самі емітенти в цьому не зацікавлені. "Ми не будемо викуповувати акції. На ПФТС продається дуже невелика їх частина, і падіння капіталізації не впливає на вартість установи в цілому", - говорить голова правління Родовід Банку Денис Горбуненко. У прес-службі групи "Метінвест" розповіли, що не мають "прямого бізнес-інтересу на українському фондовому ринку як джерелі коштів для компанії та індикаторі, що відображає капіталізацію всього холдингу". Заступник директора з торгівлі акціями ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко констатує, що інтеграція компаній і фондового ринку в Україні відсутня. "Фондовий ринок повинен надавати ресурси, тоді як зараз бачимо тільки спекуляції", - говорить він.
Дно не досягнуте
Трейдери вважають, що рівень індексу ПФТС в 500 пунктів є прийнятним для здійснення покупок акцій, що подешевшали, але побоюються робити точні прогнози для ринку. "Думаю, що дно - це 400 пунктів", - вважає Олег Шипанюк.
"Коли акції купуються на рівні 500 пунктів, то прибуток можна одержувати навіть від дивідендів", - вважає Роман Насиров. Богдан Вантух говорить, що український фондовий ринок слабко розвинений, і тому торговці можуть легко опустити або підняти його. Тому він не виключає падіння індексу ПФТС і до рівня 300 пунктів. Його відновлення очікується лише на початку наступного року, але на нього продовжить впливати політична складова - підготовка до президентських виборів і складні взаємини з Росією, а також фактор ціни імпортного газу.
Динаміка коливань найбільш ліквідних акцій на ПФТС*
* Обсяг торгів акціями на ПФТС із січня по серпень 2008 року перевищив 200 млн грн
Джерело: ПФТС
Динаміка зміни активів відкритих інвестфондів*
* Фонди з активами понад 10 млн грн
** З моменту створення фонду в лютому
*** З моменту створення фонду в березні
Джерело: Українська асоціація інвестиційного бізнесу
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас