Хліб Києва, Київводоканал і Київгаз можуть опинитися в руках депутата з ПР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хліб Києва, Київводоканал і Київгаз можуть опинитися в руках депутата з ПР

676
У минулий четвер Київрада ощасливила депутата Верховної Ради від Партії регіонів Василя Хмельницького, вирішивши продати контрольний пакет акцій ВАТ "Хліб Києва" (володіє "Київхлібом" і "Київмлином"), а також блок-пакети "Київводоканалу" і "Київгазу".
Зараз їх міноритарними акціонерами є структури Василя Івановича, що, завдяки широкому жесту мера-правознавця, має чудові шанси встановити контроль над постачанням жителів столиці хлібом, водою, теплом і світлом не тільки де-факто, але й де-юре.
Леонід Михайлович продовжує підтверджувати свої слова конкретними справами. Його обіцянки позбавити киян від таких непотрібних їм організацій, як монопольний постачальник хліба - "Хліб Києва", єдиний і неповторний постачальник газу - "Київгаз", а також монополіста на ринку водопостачання "Київводоканалу", втілюються в реальність. У минулий четвер депутати 90 голосами підтримали рішення виключити зазначені компанії зі списку об'єктів, що не підлягають приватизації. Тепер їх у будь-який момент можуть пустити з молотка.
Секретар Київради Олесь Довгий пояснив даний крок двома причинами. По-перше, місту від участі в капіталі "нічого не перепадає". Мовляв, активи, сукупний валовий оборот яких в 2007 р. досяг майже 2,5 млрд грн., збиткові. І справді, "Київводоканал" зараз у фінансовій ямі.
За підсумками минулого року його негативний фінрезультат склав майже 9 млн грн. А з кінця нинішнього літа менеджмент і зовсім погрожує швидкою зупинкою роботи. Але що стосується двох інших активів, то столичне керівництво, м'яко кажучи, згустило фарби. "Київгаз" за 2007 р. отримав чистий прибуток у розмірі 3 млн грн., "Хліб Києва" - 4 тис. грн., а роком раніше - 2,4 млн грн. Звичайно, в 2007 р. "Київхліб" і "Київмлин", що входять до складу останнього, спрацювали із сумарним збитком не набагато більше 40 млн грн.
Однак ще за рік до цього на двох вони приносили хоча і невеликий, але все-таки прибуток - пару сотень тисяч гривень. Криза ж минулого року викликана регулюванням цін на хліб. Але й на це компаніям скаржитися гріх: адже місто, щоправда, із запізненням, справно компенсує збитки.
Другою причиною продажу Олесь Довгий назвав той факт, що зазначені підприємства належать місту лише де-юре. А де-факто перебувають в управлінні приватних акціонерів, які не допускають "сторонніх" до управління. Під приватними акціонерами Довгий, треба думати, мав на увазі структури давніх соратників мера - депутата-"регіонала" Василя Хмельницького і його бізнес-партнера, президента Київської інвестиційної групи Андрія Іванова.
Правда, стверджуючи, що місто не може впливати на діяльність підприємств, Довгий знову сильно перебільшив. По-перше, наглядові ради всіх енерго-, водо- і хлібних активів наполовину сформовані з людей Леоніда Черновецького. У кожній з них присутній шурин мера - начальник Головного управління комунальної власності Анатолій Чуб разом з потрібною командою. По-друге, навіть швидкий погляд на структуру капіталу всіх підприємств змушує не погодитися з паном Довгим. Так, зараз територіальній громаді належать 28,46% ВАТ "Київгаз" і 25,46% ВАТ "Київводоканал", а відповідно 60 та 67% їхніх акцій перебувають у статутному капіталі "Київенергохолдингу". В останньому, у свою чергу, 60%+1 акція належать КМДА. Решта - структурам Хмельницького. Іншими словами, під опосередкованим контролем Василя Івановича не більше чверті акцій "Київгазу" і "Київводоканалу".
Але, незважаючи на істотну перевагу міста, обома компаніями через "Київенергохолдинг", очолюваний депутатом міськради Юрієм Бондарем, керують приватні акціонери. Причому такий контроль можна вважати досить хитким. При політичній волі столичного начальства структури Хмельницького можуть бути легко відсторонені від оперативного контролю і перетворитися в пасивних спостерігачів. Через одному йому відомі причини Леонід Черновецький цього не робить. Виходить, на те є підстави, про які напевно повинен знати й Олесь Довгий. Але чомусь не хоче про них говорити. Це означає, що викуповувати блок-пакети "Київводоканалу" і "Київгазу" є сенс тільки при великій дружбі з мером. З потенційних інтересантів поки цим можуть похвалитися тільки Андрій Іванов з партнерами.
Що ж стосується "Хліба Києва", то якої-небудь альтернативи придбанню міської частки структурами Хмельницького до недавніх пір взагалі не було. Однак торік холдинг перетворили із ЗАТ у ВАТ, і приватні акціонери втратили право першочергового викупу комунальних акцій. Це розширило коло претендентів. Наприклад, в аукціоні з його продажу вже висловив бажання брати участь почесний президент "Хлібних інвестицій" Юрій Триндюк.
Але сторонній інвестор, викупивши контрольний пакет в "Хлібі Києва", іде на досить серйозний ризик. Адже місто продає 50%+1 акцію, які, відповідно до вітчизняного законодавства, не дають повного права управляти товариством, тому що призначити свій менеджмент можна, тільки маючи на руках більше 60% цінних паперів. Зараз же 50%-1 акція, що дозволяють такі спроби легко блокувати, перебувають у структур Василя Хмельницького.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас