Банк Росії вилучить копійки з обігу? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Росії вилучить копійки з обігу?

Валюта
341
Банк Росії прислухався до народної думки про дрібні монети, і вирішує, бути чи не бути копійці.
Про це заявив напередодні ЗМІ перший заступник голови Правління Георгій Лунтовський. Більше того, Банк Росії має намір удосконалювати систему готівкового грошового обігу в країні з урахуванням думки населення.
Як розповів чиновник, Банк Росії вперше провів опитування, направлене на визначення затребуваності населенням грошових знаків у платіжному обороті. Під час дослідження з'ясувалося, що більшість росіян проти присутності в готівковому грошовому обігу копійки і п'яти копійок.
Питання про доцільність карбування монет дрібного номіналу вже не раз піднімалося у вищих урядових колах. Можливо, цього разу долю дрібної монети вирішать остаточно.
"Ця тема перманентно стає предметом дискусій протягом останніх двох років. Відомий і факт збитковості виробництва найдрібнішої російської монети, і факт "осідання" її в кишенях росіян. Однак і на сьогоднішній день копійка має статус законних платіжних засобів на території РФ. Разом з тим, підкреслює директор Операційного департаменту СКБ-банку Лариса Ларіонова, наявність копійки - це ще й елемент "світового престижу" валюти, свідчення стабільності та надійності. Крім того, необхідно продумати процедуру "вилучення".
Найчастіше вивід з обігу "дріб'язку" пов'язують із так званим "округленням". Георгій Лунтовський запевнив, що вилучення з обігу монет таким номіналом - 1 копійка і 5 копійок - не відіб'ється на зростанні цін.
"У випадку визнання недоцільності забезпечення платіжного обороту такою монетою виникає питання про округлення сум платежів до десяткового знака. Мова йде про округлення сум кінцевих платежів при розрахунках готівкою, а не про округлення цін (тарифів) на товари та послуги (вони можуть як і раніше виражатися в рублях і копійках). Він додав, що при безготівкових розрахунках округлення не проводиться зовсім.
Опитування громадської думки здійснювався в 127 населених пунктах 44 регіонів країни. У підсумку, 91% опитаних висловилися проти присутності в готівковому грошовому обігу копійки, проти п'яти копійок - 83%.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас