Вересень покаже — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вересень покаже

Фондовий ринок
555
Літо індекс ПФТС закінчив стрімким падінням. За три місяці він втратив близько 43%, а більшість ліквідних акцій подешевшали на 30-60%. Серпень виявився найбільш драматичним для українських акцій.
Індексний кошик ПФТС пішов вниз більш ніж на 21%. Це майже половина річного падіння - 55,7%. Олії у вогонь підлив військовий конфлікт Грузії і Росії та недвозначна позиція України в ньому. Якщо протягом останніх декількох років наприкінці місяця учасники ринку намагалися поліпшити місячні підсумки за рахунок рейтингових угод, то в минуле літо дана тактика вже практично не працювала.
Щоденні біржові обороти ринку рідко перевищували $10 млн. на день. Навесні більшість експертів робили припущення, що до осені ринок повернеться до висхідного тренда. Їхні надії можуть не виправдатися і восени. Сьогодні іноземні учасники з побоюванням дивляться убік України, очікуючи нових переговорів про ціну на газ. У світлі останніх подій вони будуть явно не на користь України.
Що чекати від фондового ринку
Михайло Ройко, президент фондів КУА "Амадеус":
- У вересні можливі три сценарії розвитку подій. Перший варіант - боковий тренд. Він означає, що будуть невиразні коливання ринку на тлі внутрішніх політичних новин. Другий варіант - майже неймовірний. Український фондовий ринок не зможе не падати, якщо ситуація у світі продовжить погіршуватися. Третій сценарій припускає, що попереду нас чекає зростання. Про це говорять кілька фактів.
Перший - за літо відбулася концентрація дійсно цінних паперів українських емітентів у руках першої десятки торговців. Частину акцій скупили олігархи. Припустимо, ви тримаєте контрольний пакет, але ще можете добрати акції з ринку за низькими цінами. Не виключено, що в результаті відбулися серйозні зміни в структурі free float'ів.
Другий факт - у багатьох компаній, які концентрували папери, у серпні-вересні запускаються нові фонди. Це вже інші інтереси. Компанії якийсь час зможуть підтримати ринок. Буде об'єктивне зростання тільки за рахунок того, що гарних паперів стало менше. Сьогодні для цього потрібні зовсім невеликі гроші.
Віктор Ботте, керуючий інвестиційними фондами КУА "КІНТО":
- Після літнього падіння на українському ринку ми можемо більш оптимістично дивитися на третій квартал. Але здоровий глузд підказує, що фундаментальна причина "ведмежого тренда" - зниження ліквідності за рахунок іпотечної кризи в США - не пішла. Вона не дозволяє ринку позитивно відреагувати на гарні новини від українських компаній. Це довгострокове явище, що не лікується, як хвороба, за тиждень або місяць.
Вадим Самар, трейдер ІК "Ренесанс Капітал Україна":
- Швидше за все, восени нічого кардинально не зміниться. Ринок збереже волатильність і нервозність. Якщо не буде поганих інформаційних приводів, то він зможе наростити 10-20%. Якщо ж негативні новини будуть присутні, навіть якщо вони не будуть стосуватися України, ринок зможе втратити ще 10%. Грошей торговців не вистачає, щоб стримувати падіння. Але іноземні фонди потроху починають купувати.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас