Білорусія запропонує Транснафті взяти участь у приватизації нафтопроводів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія запропонує Транснафті взяти участь у приватизації нафтопроводів

Енергетика
239
Уряд Білорусії вважає за доцільне запропонувати російській АК "Транснафта" брати участь у приватизації своїх держпідприємств з транспортування нафти - "Новополоцького РУП з транспорту нафти "Дружба" і РУП "Гомельтранснафта Дружба", які будуть акціоновані в 2009 році, повідомило агентству "Інтерфакс-Захід" джерело в держорганах.
За його словами, уряд Білорусії готовий виступити з такою ініціативою виходячи із кроків, що уживаються Росією, щодо диверсифікованості транспортування нафти, зокрема, у зв'язку із проектом будівництва Балтійської трубопровідної системи-2 (БТС-2).
У Мінську відзначають, що реалізація цього проекту може привести до зниження завантаження білоруських НПЗ і мінімізації транзиту нафти по території Білорусії, що зараз становить близько 70 млн тонн на рік і здійснюється в напрямку Польщі і Німеччини. У цьому випадку виникає загроза енергетичній безпеці Білорусії і її статусу країни-транзитера, підкреслив співрозмовник агентства.
Крім того, участь "Транснафти" у приватизації нафтопроводів дозволить білоруській стороні розраховувати на відновлення завантаження новополоцької "гілки" нафтопроводу "Дружба" у напрямку Латвії, що практично не використовується з метою транзиту з 2003 року. У напрямку Литви нафтопровід не використовується із серпня 2006 року.
В умовах зниження обсягів транзиту російської нафти по території Білорусії і з урахуванням реалізації російською стороною проекту БТС-2 концерн "Білнафтохім" змушений був відмовитися від реалізації низки масштабних інвестпроектів. Так, Білорусія відмовилася від планів будівництва лупінгів першої черги ділянки нафтопроводу Унеча - Мозир, реконструкції технологічного радіозв'язку на ділянці Мозир - кордон Польщі, модернізації магістральних нафтопроводів Унеча - Полоцьк.
Через Білорусію по нафтопроводу РУП "Гомельтранснафта Дружба" щорічно прокачується транзитом близько 70 млн тонн російської нафти. З урахуванням поставок на Мозирський НПЗ прокачування по "Гомельтранснафті Дружба" становить 80-81 млн тонн. Довжина нафтопроводу РУП "Гомельтранснафта Дружба" становить 1,9 тис. км.
Доходи Білорусії від транзиту нафти складають близько $200 млн на рік.
По новополоцькій "Дружбі" транзит повністю припинений із серпня 2006 року у зв'язку із припиненням прокачування нафти в Литву через аварію на російській ділянці нафтопроводу.
У концепції енергобезпеки Білорусії до 2020 року, що затверджена у вересні 2007 року, передбачається забезпечити до 2011 року альтернативні російським поставки нафти в обсязі приблизно 4 млн тонн (20% від нинішнього обсягу закупівель) через порти Балтійського і Чорного морів. Зокрема, Білорусія розглядає можливість будівництва декількох "перемичок" між білоруськими ділянками нафтопроводу "Дружба" та українським трубопроводом Одеса - Броди, що дозволить імпортувати нафту з Азербайджану.
Обговорюється також можливість постачання венесуельської нафти в Білорусію через латвійський порт Вентспілс на Новополоцький НПЗ "Нафтан". Для цього необхідне реверсивне (зворотне) використання трубопроводу Сургут - Унеча - Полоцьк - Вентспілс.
Поставки російської нафти в Білорусію в 2008 році складуть 21,5 млн тонн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас