НБУ намагається очистити банківські активи від неліквідних цінних паперів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ намагається очистити банківські активи від неліквідних цінних паперів

Фондовий ринок
1048
На думку рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг", внесення Національним банком України змін до порядку формування резервів за цінними паперами стимулюватиме банківські установи нарощувати свою капіталізацію для уникнення можливого зменшення активів. В той же час, впровадження НБУ нових правил розрахунку регулятивного капіталу може змусити ряд банківських установ котирувати цінні папери для відповідності їх новим вимогам регулятора.
Провідний фінансовий аналітик агентства "Кредит-Рейтинг" Віктор Шулик вважає, що НБУ стимулює банки, яки вели агресивну інвестиційну політику, нарощувати частку власних коштів для зменшення ризиків вкладників.
На думку рейтингового агентства, лістинг цінних паперів на торгових майданчиках не дасть повної відповіді на питання про їх ліквідність, оскільки в ряді випадків котирування можуть штучно підтримуватися учасниками ринку і не мати нічого спільного з інвестиційними вкладами. Спеціалісти агентства вважають, що деякі професійні учасники ринку можуть здійснювати операції з цінними паперами окремих емітентів для підтримки необхідного рівня лістингу, щоб не порушувати вимог регулятора. Водночас, ряд цінних паперів з ринковими параметрами можуть утримуватися в банківських установах у портфелях на продаж чи до погашення і не бути предметом подальшого перепродажу.
Довідково: Постановою НБУ № 211 Національний банк України вніс зміни в порядок формування резервів за цінними паперами і затвердив поправки до інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні в частині розрахунку регулятивного капіталу банків. Відповідні зміни закріплені Постановою НБУ № 211, яка набирає чинності з 14 жовтня 2008 року.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас