Україна заробила на експорті озброєння 1 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна заробила на експорті озброєння 1 млрд дол.

325
Україна заробила на експорті озброєнь і техніки понад $1 млрд. і зайняла місце серед найбільших світових постачальників озброєння. Як повідомив гендиректор компанії "Укрспецекспорт" Сергій Бондарчук, в 2007 році Україна зберегла місце в десятці найбільших світових постачальників військової продукції та послуг, незважаючи на песимістичні прогнози іноземних експертів.
За його словами, у минулому році обсяги українського збройового експорту та послуг виросли на 20% у порівнянні з 2006 роком.
За оцінкою заступника директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброювання Михайла Самуся, успішний рік на ринку озброєнь приніс державі понад $1 млрд.
В 2006 році цей показник варіювався в межах $800-900 млн.
Дані українських експертів значно перевищують оцінку іноземних фахівців. Так, минулою весною Стокгольмський міжнародний інститут досліджень проблем світу оцінив торішні доходи України на ринку озброєнь в $109 млн.
За словами М.Самуся, ці дані серйозно занижені, оскільки при підрахунку не було враховано цілу низку контрактів.
Найуспішнішим в 2007 році був продаж високоточних засобів ураження, легкої бронетехніки, засобів протидії високоточній зброї, засобів радіолокації і ПВО, відзначається в статті.
За інформацією "Укрспецекспорту", великим попитом користувалися радіоелектронні озброєння, спеціальна автомобільна техніка, а також комплектуючі військової авіа- і морської техніки. Найбільш затребуваною послугою стала модернізація бойової авіатехніки і надання спеціальних космічних послуг.
Найбільшим замовником серед 80 країн, яким Україна поставляє продукцію та послуги військового призначення, дотепер залишається Російська Федерація.
На неї припадає чверть усього обсягу українського експорту, відзначив Бондарчук. Хоча ще на початку 2000-х років у Росію продавалася третина всіх озброєнь і послуг вітчизняного оборонно-промислового комплексу (ОПК).
Гендиректор "Укрспецекспорту" підтвердив, що в Кремлі взятий курс на створення замкнутих циклів виробництва у військово-промисловому комплексі, тому щорічно Україна втрачає кілька відсотків російських замовлень.
С.Бондарчук прогнозує, що втриматися серед лідерів-експортерів Україні вдасться в найближчі 3-5 років. Далі, якщо не вкладати гроші в розвиток вітчизняних оборонних підприємств, почнеться спад.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас