Інвестфонди сподіваються на осінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестфонди сподіваються на осінь

Фондовий ринок
223
На тлі падаючого ринку тільки один з відкритих фондів показав позитивну прибутковість за серпень. Ним виявився "ОТР Класичний", що працює з травня. Інші 19 відкритих фондів показали негативні результати - від мінус 0,36% до мінус 7,48% за місяць. Судячи з динаміки індексу ПФТС (-14,13% за той же період), закриті фонди з кінця липня до кінця серпня теж покажуть негативну прибутковість. Більшість з них основні кошти інвестують в акції, які в минулому місяці стрімко втрачали в ціні.
Природно, на тлі таких успіхів фонди не могли похвалитися припливом інвесторів. Населення несло гроші в банки - депозити в гривні гарантують хоча і невелику, але прибутковість. Але управляючі компанії сподіваються на швидку зміну тенденції на фондовому ринку. "У вересні розумно очікувати, скоріше, позитивну динаміку ринку", - вважає управляючий директор КУА "Драгон Ессет Менеджмент" Андрій Золотухин.
Всі опитані експерти говорять те саме - ціни на українські акції впали вже настільки, що торгуються за безцінь. Сьогодні на ринку важко купити пристойні папери за заявленими цінами. Хоча, звичайно, це не означає, що індекс ПФТС зупинився в падінні. "Мій досвід показує, що завжди є куди знижуватися", - відзначив один з управляючих.
Ще один фактор дає надію на відновлення. У багатьох компаній, які концентрували паперу, у серпні-вересні запускаються нові фонди. "Наприклад, за інвестсертифікатами "Трійки Діалог" іде дійсне полювання - бренд працює сам по собі. Запуск фондів означає вже зовсім інші інтереси. Компанії напевно якийсь час зможуть протримати ринок за рахунок власних ресурсів", - вважає президент фондів КУА "Амадеус" Михайло Ройко.
Втім, сильно розраховувати на нові фонди поки не доводиться. "Думаю, на український ринок більше вплинуть нормалізація ситуації в США і прихід портфельних інвесторів. Те, що "Трійка Діалог Україна" або ще хтось запускає фонди, може допомогти ринку. Але я не думаю, що це буде глобальним фактором", - думає Андрій Золотухин.
Думки експертів
Михайло Ройко, президент фондів КУА "Амадеус":
- Щоб у фонди повернулися приватні інвестори, досить виконати дві умови. Перша - індексу ПФТС потрібно хоча б три тижні показувати невелике зростання. Друга - варто приглушити голоси аналітиків, які пророкують падіння індексу ледве не до 100 пунктів. Адже реально подібні речі говорять люди, які не мають цінних паперів, а просто провокують масовий психоз. Адже якби з українських акцій дійсно виходили нерезиденти, то індекс ПФТС вже давно обвалився б нижче 100 - враховуючи, що нерезиденти контролюють 80% акцій, якими торгують, плюс-мінус 5-8%. Вважаю, що навіть падіння індексу ПФТС до 400 пунктів нереально. Ми могли б утриматися і на 600 пунктах, якби не російсько-грузинські події, за якими пішли свідомі спекулятивні дії з обвалу паперів металургів. Припускаю, це був останній епізод перед початком відновлення ринку. Під кінець року ми зможемо спостерігати зовсім дивні події.
Андрій Золотухин, управляючий директор КУА "Драгон Ессет Менеджмент":
- У вересні можливі два варіанти розвитку подій. Перший - на ринку почнеться позитивна динаміка. Другий варіант припускає, що ринок буде стояти на місці, - з невеликими коливаннями вгору та вниз. Подальше зниження малоймовірно. Коли 28 серпня впали ціни на акції, нічого не можна було купити - ніхто не хотів продавати. В той день індекс ПФТС став лідером у світі зі зниження - 56% з початку року. Цей факт починає залучати фонди, які розуміють, що українські акції дуже дешево коштують і їх вже настав час купувати. Чим більше таких інвесторів з'явиться, тим вищі шанси, що ринок почне рости. У будь якому випадку, ми дуже сильно залежимо від ситуації на фінансовому ринку США.
Поки ситуація там не виправиться, тут очікувати серйозних рухів не доводиться. На українському фондовому ринку до 80% коштів контролюються іноземними портфельними інвесторами. Іпотечна криза в США призвела до кризи ліквідності. Люди бояться інвестувати, причому не тільки в Україну, але й в інші країни. Умовно, вони сидять на грошах і чекають.
Виходить, що ми сильно падаємо не тому, що погані активи або проблеми з економікою. На акції немає попиту, хоча активи дуже гарні. Як тільки ситуація в США почне поліпшуватися, люди почнуть інвестувати в усьому світі - у тому числі в Україну, яка сьогодні дуже дешева. У вересні я б не очікував серйозних змін, оскільки в США їх поки теж немає. Хоча останнім часом звідси надходить багато позитивних новин.
Аудрюс Міцюкявічюс, інвестиційний управляючий КУА "Бонум Груп":
- Як і колись, зростання українського фондового ринку залежить від грошей, які надходять з-за кордону. Українські фонди поки погоди не роблять - щоб вони підняли ринок, населення України повинне вийняти гроші з панчох і банків і вкласти їх у фонди. Питання вже не в тому, чи йдуть нерезиденти. Ті з них, хто хотів забрати свої гроші, зробили це ще в січні, коли розгорілася криза subprime. В результаті, літній обвал цін був зроблений за дуже маленьких оборотів ринку.
Сьогодні питання стоїть інакше: чому нерезиденти не приходять? Сьогодні гарні українські підприємства можуть продаватися з P/E (profit-to-equity - співвідношення планованого прибутку до ціни акції), що дорівнює 2. Це означає, що фабрика окупиться за два роки, хоча реально її P/E повинен становити 8. Це смішно, але акції такої фабрики ніхто не хоче купувати, тому що включилася політика. За мить до того, як в Україну повинні були прийти гроші, почався російсько-грузинський конфлікт.
Те, що відбувається зараз, нагадує наближення холодної війни. Тепер потрібно дуже довго чекати, поки ситуація стабілізується. За місяць ситуація розв'яжеться, тільки якщо перші особи Росії заявлять, що вони ні на кого не збираються нападати. Але це не відбувається - скоріше, навпаки. Виникають конфлікти навколо Чехії, Польщі, тривають тертя з Грузією. Який європейський інвестор буде вкладати в Україну після того, як міністр закордонних справ Франції заявив, що наступною метою Росії стане Крим? Ніхто не захоче купувати фабрику, яку можуть разбомбити у найближчі півроку. Інвестори спрямуються, скоріше, на інші emerging markets - у Латинську Америку та Східну Європу. Такі речі, як війна, за місяць не забуваються.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас