До кінця року Мінтрансзв’язку має намір видати ліцензії на 3G зв'язок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До кінця року Мінтрансзв’язку має намір видати ліцензії на 3G зв'язок

393
Мінтрансзв’язку має намір до кінця року видати ліцензії на зв'язок третього покоління. На цьому держава може заробити мільярди гривень.
За словами Міністра транспорту та зв'язку Йосипа Вінського, до кінця року буде проведений конкурс з видачі трьох ліцензій на впровадження зв'язку третього покоління - 3G. Таким чином, Кабмін розраховує збільшити інвестиції на ринок мобільних послуг.
Видача дозволів на зв'язок третього покоління може принести високі доходи в держбюджет, пише Дело. По-перше, це плата за самі ліцензії. В 2005 році Укртелеком (нині - єдиний власник ліцензії 3G в Україні) заплатив за дозвіл більше 150 мільйонів гривень.
Однак уже в 2007 році чиновники Мінтрансзв’язку заявили, що номінальна вартість ліцензії становить 142 мільйона доларів (близько 700 мільйонів гривень).
По-друге, видача ліцензій на зв'язок 3G - це інвестиції в розвиток мережі. Про їхні обсяги можна судити з російського ринку. Так, МТС і Мегафон обіцяють витратити на ці цілі по мільярду доларів протягом трьох років. Оператор Вимпелком в 2007-2008 роках витратив на розвиток мережі 300-350 мільйонів доларів.
За допомогою зв'язку нового покоління оператори сподіваються збільшити свою абонентську базу. Тому чотири найбільші оператори - Київстар, МТС, life:) і Білайн - уже заявили про свою зацікавленість у ліцензіях на 3G.
Так, у компанії Київстар відзначають, що давно організаційно та технологічно готові до побудови мережі третього покоління. Після одержання ліцензії Київстар обіцяє протягом півроку розгорнути мережу в містах-мільйонниках.
"МТС зацікавлена в одержанні ліцензії 3G і розгляне можливість участі в конкурсі, коли його умови будуть відомі", - повідомляють у прес-службі МТС-Україна. На думку представників оператора, ліцензії 3G повинні бути забезпечені достатнім частотним ресурсом - не менше 35 MHz (за аналогом ліцензії, виданої раніше Укртелекому.
У той же час, експерти стверджують, що планам Мінтрансзв’язку щодо широкого поширення 3G може перешкодити суперечку за управління Нацкомісією з регулювання зв'язку (НКРЗ) між урядом і президентом. Саме ця структура має юридичне право на видачу ліцензій - але вже протягом року її робота заблокована.
Дотепер не проведена конверсія радіочастот під зв'язок третього покоління, вважає аналітик iKS-Consulting Микола Оліярник.
Зараз цей діапазон належить військовим. Ще в лютому цього року Генеральний штаб Міністерства оборони зобов'язався надати НКРЗ план проведення конверсії радіочастот. Але донині план не затверджений.
"Патова ситуація навколо НКРЗ, відсутність міжвідомчої координації - все це свідчить про те, що конкурс з видачі ліцензій на надання послуг зв'язку 3G не відбудеться цього року", - резюмує Оліярник.
3G - умовна позначка бездротових мереж зв'язку, що надають набір послуг, які поєднують як високошвидкісний мобільний доступ з послугами мережі Інтернет, так і технологію радіозв'язку, що створює канал передачі даних.
Мережі третього покоління 3G працюють на частотах дециметрового діапазону близько 2 Ггц, передаючи дані зі швидкістю до 7,2 Мбіт/с. Вони дозволяють організувати відеотелефонний зв'язок, дивитися на мобільному телефоні фільми та телепрограми в реальному часі.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас