Тимошенко вважає за доцільне зупинити проведення аукціонів з продажу коксівного вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко вважає за доцільне зупинити проведення аукціонів з продажу коксівного вугілля

Енергетика
227
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко вважає за доцільне тимчасово, на місяць-два, призупинити проведення аукціонів із продажу коксівного вугілля і повернути доаукціонні ціни на цей вид сировини.
Як повідомив генеральний директор об'єднання коксохімічних підприємств України "Укркокс" (Дніпропетровськ) Анатолій Старовойт, таку позицію глава уряду озвучила в Києві в четвер під час наради, присвяченої питанням гірничо-металургійного комплексу (ГМК) України.
Ю.Тимошенко відзначила, що під час аукціонів ціна на коксівне вугілля різко зросла, провокуючи подорожчання енергетичного вугілля.
Прем'єр-міністр запропонувала метпідприємствам самостійно займатися видобутком вугілля, доручивши Міністерству охорони навколишнього природного середовища розглянути можливість передачі їм розвіданих родовищ вугілля.
Ю.Тимошенко, за словами А.Старовойта, також відгукнулася на пропозицію, тимчасово, на один місяць, скоротити розмір цільової надбавки до тарифу на природний газ для підприємств ГМК.
"Щодо цього та інших питань прем'єр-міністр доручила міністерствам і відомствам підготувати документи на наступне чергове засідання Кабінету міністрів для їх розгляду і прийняття", - повідомив гендиректор "Укркоксу".
Підприємства ГМК раніше виступили з ініціативою скорочення розміру цільової надбавки до тарифу на природний газ із нинішніх 12% до 10%.
Металурги також вважають за необхідне розробити і впровадити механізм зміни ціни на імпортний природний газ, що поставляється промспоживачам, залежно від коливання курсу гривні до іноземних валют.
Держпідприємство (ДП) "Вугілля України" (оператор Оптового ринку вугільної продукції України) з початку поточного року провело п'ять аукціонів із продажу коксівного вугілля, тоді як в 2007 році тільки один.
Середньозважена ціна на вугілля марки К з постачанням в серпні 2008 року за підсумками останніх торгів, які відбулися 29 липня на торговельному майданчику Універсальної товарно-сировинної біржі (Київ) склала 1868,75 грн за тонну, вугілля марки Ж - 1857,92 грн за тонну, марки Г - 1300 грн за тонну.
"Вугілля України" цього року також продовжував реалізовувати коксівне вугілля по форвардних контрактах, чотири рази підвищуючи ціни. З 1 лютого 2008 року ціни зросли на 2,7-15,9% залежно від марки вугілля, з 1 червня - на 2,6-11,1%, з 1 липня - на 9-18,2%, з 1 серпня - на 43,8-52,9%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас