Forbes: "Густав" і Володимир будуть визначати ціну на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Forbes: "Густав" і Володимир будуть визначати ціну на нафту

Енергетика
486
Ураган "Густав", що паралізував видобуток нафти в Мексиканській затоці, і геополітичні ризики, пов'язані із ситуацією навколо визнання Росією незалежності Абхазії та Південної Осетії, стануть основними факторами, що визначають ціну на нафту на нинішньому тижні, вважають американські аналітики.
"Нафта затиснута між "Густавом" і Володимиром (Путіним)", - назвав свою публікацію журнал Forbes.
Всі нафтовидобувні компанії в суботу згорнули видобуток нафти і газу в затоці та евакуювали свій персонал.
"Тропічний шторм “Густав”, що переріс в ураган, порівнянний з Катріною, і російський прем'єр-міністр Володимир Путін, що, втім, як повідомляється, зменшив імовірність енергетичної війни із Заходом, - обіцяють напружену ситуацію із цінами на нафту на цьому тижні", - пише Forbes.
Припинення видобутку нафти в Мексиканській затоці означає скорочення загального обсягу видобутку на 500 тис. барелів, і в першу чергу може привести до нестачі продуктів переробки нафти, тому що в "мексиканському поясі" зосереджені багато нафтопереробних заводів США.
Міжнародне енергетичне агентство (International Energy Agency) у зв'язку з ураганом обіцяло виставити на ринок резерви, призначені для екстрених ситуацій. Коли BP і Shell зможуть відновити видобуток і який збиток може завдати їм ураган, поки не відомо.
На електронних торгах у Нью-Йорку в неділю ф'ючерсні контракти з постачанням на жовтень укладалися за ціною $118 за барель, збільшившись на $2,54 до рівня закриття торговельної сесії на Нью-Йоркській товарно-сировинній біржі (NYMEX) у минулу п'ятницю.
За даними Національного центру зі спостережень за ураганами в Маямі, за останню добу "Густав" трохи ослабнув і зараз відповідає третій категорії потужності, хоча вчені допускають, що в міру наближення до Мексиканської затоки ураган може знову підсилитися.
Ринок також уважно стежить за "політичним штормом", а саме - протистоянням США і Європейським Союзом, що збирається в понеділок на позачерговий саміт для того, щоб скоординувати свою реакцію у відповідь на конфлікт Росії і Грузії навколо Абхазії та Південній Осетії, що оголосили свою незалежність.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас