Металурги набрали небувалий темп — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Металурги набрали небувалий темп

636
У п'ятницю Нацбанк уперше опублікував місячні дані платіжного балансу України за липень і січень-липень 2008 року (дотепер регулятор оприлюднював тільки квартальні показники), у яких зафіксував істотне перевищення темпів зростання експорту товарів над імпортом.
"У липні вперше за всю історію складання платіжного балансу номінальні темпи приросту експорту досягли 79%, місячні обсяги експорту збільшилися до $7,7 млрд,- відзначається у звіті НБУ.- Темпи приросту експорту перевищили темпи приросту імпорту майже на 15 процентних пунктів, негативне сальдо балансу товарів у липні залишилося практично на рівні відповідного періоду минулого року".
Регулятор пояснює таке високе зростання експорту збільшенням на 53,8% цін на зовнішніх ринках на продукцію металургії (становить 49,5% у приросту експорту). Крім того, на 44,2% збільшилася вартість машинобудівної продукції (15,1%), на 45,6% - продукції агропромислового комплексу (11,8%) і на 34% - продукції хімічної промисловості (8,2%). Ще в червні темпи збільшення імпорту випереджали приріст експорту - 63% і 61,8% відповідно. У цілому, за підсумками семи місяців, зростання імпорту перевищувало приріст експорту на 11 процентних пунктів.
За даними НБУ, за сім місяців експорт товарів виріс на 46,6%, до $40,6 млрд, імпорт - на 57,4%, до $50,6 млрд. Дефіцит торгівлі товарами збільшився в 2,2 рази.
Незважаючи на прискорення збільшення експортних поставок, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України за сім місяців зріс в 3,8 рази, до 7,2% ВВП ($7,7 млрд). Але приплив прямих іноземних інвестицій ($12,6 млрд) дозволив сформувати позитивне сальдо платіжного балансу в розмірі $4,9 млрд. "Збільшення цього року припливу іноземного капіталу - як боргового, так й у формі прямих іноземних інвестицій - з одного боку, дає можливість фінансувати дефіцит поточного рахунку та збільшувати міжнародні резерви, з іншого боку - тисне на валютний ринок убік ревальвації гривні", - відзначає НБУ.
Експерти позитивно оцінюють раптове перевищення темпів збільшення експорту товарів над імпортом, відзначаючи, що це дозволить знизити дефіцит поточного рахунку. Але разом з тим вони впевнені, що така ситуація не стане тенденцією. "Не можна говорити про початок якогось довгострокового тренду, тому що це винятковий вплив цінового фактору", - відзначає аналітик з макроекономіки ІК Concorde Capital Андрій Пархоменко. За словами аналітика ІК Dragon Capital Олени Білан, ціни на основну складову експорту - металопродукцію - уже знижуються. "Швидше за все, ціни на метал стабілізуються, але, можливо, вони підуть униз - максимум на 10%", - говорить вона.
Пан Пархоменко вважає, що завдяки вступу України у СОТ і гарному врожаю зернових частка агропродукції в експортному кошику збільшиться. За підсумками року, це дозволить утримати дефіцит платіжного балансу на рівні до 4,5% ВВП. "У наступному році збільшення імпорту буде перевищувати зростання експорту, і дефіцит складе 5,3% ВВП",- прогнозує він. Втім, в Dragon Capital вважають, що до кінця року аграрії не зможуть змінити структуру експорту-імпорту.
"Дефіцит поточного рахунку буде збільшуватися і, за нашими прогнозами, досягне $12,6 млрд, що складе 6,4% ВВП, - вважає пані Білан.- У наступному році дефіцит може скласти $20,6 млрд, або 8,3% ВВП".
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас