Закриття шахт: як метан потрапляє до житлових будинків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закриття шахт: як метан потрапляє до житлових будинків

Енергетика
795
Закриття шахт - не менш серйозна загроза, ніж їх експлуатація в аварійному стані. Серед кандидатів на закриття в Україні - близько 140 об'єктів, які вже більше 10 років чекають своєї долі. З них за роки незалежності були законсервовані лише 4 шахти, а до кінця 2008 року Мінвуглепром закриє ще 18. Якщо ставлення до процесу не зміниться, на Донбас можуть очікувати серйозні потрясіння, попереджають експерти. І не тільки екологічні.
На кожну з 140 шахт витрачено в середньому близько 150 млн. грн., розповідають фахівці. Фактично ці підприємства вже закриті - принаймні, офіційно на них видобуток вугілля вже не провадиться. Однак оскільки об'єкти ще не законсервовані за всіма правилами, що називається, "до кінця", всі ці роки триває їх фінансування.
Нескінченні вигоди
Частина цих шахт бере участь у видобутку "тіньового вугілля", що, за розрахунками експертів, становить близько 3 млн. т на рік (близько 5% від загальної кількості вугілля, що добувається). "У Міністерстві знають про цю багаторічну корупцію, однак не вживають ефективних дій для перешкоджання цьому", - повідомив голова профспілок шахтарів України Михайло Волинець.
Крім того, при закритті шахт ніхто не дотримується проектних норм, запевняють фахівці. Наприклад, замість витягнутого вугілля не додаються породи, що приводить до порушення екологічного режиму поверхневих і підземних вод. Адже слідом за видобутком вугілля відбувається осідання поверхні, формуються нові шляхи міграції вибухонебезпечних газів. У Донбасі, наприклад, при підйомі рівнів ґрунтових вод третина території може бути підтопленою або затопленою, що призведе до втрати значних частин нинішніх територій у межах міст і сільськогосподарських земель. Крім того, підтоплення куп загрожує перетоками хімічних елементів у внутрішні води.
Як закривають шахти в Європі та в Україні
Сьогодні, наприклад, у Німеччині і, особливо, в Англії після закриття фахівці здійснюють управління рівнями підземних вод (тобто утримують їх на безпечних глибинах). Для цього створюються дренажні свердловини, які відкачують, і залишається частина шахт для водовідливу. В Україні також все це передбачено в проектній документації, однак на ділі ніхто не витрачає ні зусиль, ні коштів на такий "дріб'язкок".
"Наприклад, при закритті французької шахти було виритой кар'єр глибиною метрів 80 і площею близько 10 га, - розповідає Волинець. - В шахту подавали пісок, щоб запобігти просіданню ґрунтових шарів. Крім цього, були утилізовані шкідливі речовини. Українські шахти закривалися простіше: зрізалися високовольтні дроти, які містять кольорові метали, забирали частину обладнання, робили перемичку в 3-5 метрів з гірської породи, після чого шахту просто залишали".
Результатом такої "технології" у м. Стаханові за півроку після виходу (не консервації, а саме виходу) з шахти на поверхню вийшли шахтні води, що призвело до затоплення житлових масивів. Крім кількох десятків орної землі були затоплені кілька тисяч приватних будинків, у тому числі кілька десятків висоток. Крім того, шахтні води через тріщини видавили газ метан, що накопичився в підвалах житлових будинків. "Я знаю близько 30 випадків опіків жителів будинків шахтним газом у результаті некомпетентної консервації об'єктів, - розповідає Волинець. - Це відбувається через те, що навіть належний на закриття мізер в 150 млн. грн. не доходить до об'єкта в повному обсязі, "худнучи" по дорозі".
Підводні камені Донбасу
Крім банальної зневаги технологічними нормами, серед складностей консервування шахт Донбасу є й об'єктивні - геологічні причини. Шахти - це єдина гірничо-геологічна система, яка сполучена посудинами. Тому ігнорування норм консервування однієї шахти здатне обернутися проблемами в сусідніх районах. І для зниження ризиків підтоплення необхідно об'єднати діючі і закриті шахти контролем рівня води.
За словами фахівців, непрофесійне закриття шахт може призвести до загострення соціальних проблем. Так, при закритті шахт люди втрачають роботи, а при підтопленні територій, які прилягають до шахт, втрачають умови для повноцінної життєдіяльності. Наприклад, доктор технічних наук Євгеній Яковлев пропонує "випереджальне виконання захисних природоохоронних заходів, розвиток нових виробництв, альтернативну пропозицію щодо роботи, забезпечення безпеки житло-промислового фонду".
Розкопки старих шахт
Мінвуглепром паралельно із закриттям низки проблемних об'єктів збирається і відновити частину шахт, які потрапили під гриф консервації. Це саме той випадок, коли дешевше і безпечніше (принаймні, так говорять фахівці) створити робочі умови на занедбаній шахті, ніж вкладати десятки мільйонів на її закриття.
"Поновлення діяльності безперспективних шахт позитивно позначиться на стані навколишнього середовища. У соціальному плані планується зберегти шахти, які є містоутворюючими підприємствами. При цьому буде вирішене питання працевлаштування населення робочих селищ. Головне, щоб обладнання було приведено до належного стану. Тому що на сьогодні воно - просто аварійне", - відзначає заступник голови Держгорпромнагляду Олег Румежак.
Починаючи або завершуючи процес закриття шахт, хотілося б зробити висновки з невдалих досвідів закриття для того, щоб інциденти, а для когось трагедії, не повторилися.
Олексій Дєєв
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас