Ющенко: Закупівельна ціна вугілля в Україні - це демпінг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Закупівельна ціна вугілля в Україні - це демпінг

Енергетика
281
Закупівельна ціна вугілля в Україні - це демпінг. Про це Президент України Віктор Ющенко заявив сьогодні під час робочої поїздки в Донецьку обл. "435 грн... Чи є така ціна в Польщі або Росії?", - сказав глава держави.
За його словами, Україні потрібно вивести галузь із таких дискримінаційних залежностей. "На таких умовах роботи жодна галузь не може процвітати... Якщо ми хочемо бачити вугільну галузь процвітаючою, ми повинні уживати заходів, які принесуть плоди через 3-4 роки", - сказав Президент. Він підкреслив, що через "нормальну, ринкову, окупну ціну... ми шахтам можемо повернути мільярди гривень, які не доходять до шахтаря".
Ющенко відзначив, що якщо в шахти залучити інвестиції, "то освоєння кожної такої шахти нам буде коштувати в десятки разів дешевше, ніж новобудова". За його словами, для будівництва нової шахти необхідно 5 млрд грн державних коштів і 10 років роботи.
Президент відзначив, що ніщо так динамічно не розвивається в ціні як вугілля, нафта, газ. Він також розкритикував політику консервування шахт і додав, що ті країни, які у свій час законсервували шахти, на даний момент їх реанімують.
"Не потрібно з вугільної галузі робити субсидіальний фонд для інших, навіть недержавних економік", - сказав глава держави. За його словами, "запаси вугілля в Україні можуть слугувати нашій енергетичній незалежності не 10, не 20, не 100 років". "Я переконаний, що ми повинні більш раціонально розглянути можливості нашої вугільної галузі", - додав він.
Ющенко також порекомендував уряду, Міністерству вугільної політики, директорам шахт сформувати ті завдання, які необхідно здійснити найближчим часом для реформування вугільної галузі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас