Японія ухвалила пакет заходів зі стимулювання економіки на 11,5 трлн ієн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія ухвалила пакет заходів зі стимулювання економіки на 11,5 трлн ієн

Валюта
116
Уряд Японії в п'ятницю представив пакет заходів економічного стимулювання на суму 11,5 трлн ієн ($105,8 млрд), які включають скорочення прибуткового податку, паливні субсидії та урядові кредити малим і середнім підприємствам, пише The Financial Times.
На ці цілі буде виділено 1,8 трлн ієн додаткових коштів з бюджету цього фінансового року, що завершиться 31 березня 2009 року, і близько 10 трлн ієн у вигляді урядових кредитів і гарантій.
Японія, що зіткнулася зі спадом в економіці і злетом інфляції, прийняла пакет заходів, що повинен допомогти в боротьбі зі зростаючими цінами на енергоносії і продукти харчування, відзначає The Wall Street Journal.
Однак, на думку економістів, незважаючи на масштаб (що виглядає величезним) допомоги, його вплив на економіку, швидше за все, буде обмеженим, зокрема, через те, що реальні витрати будуть маленькими, а основна частина стимулів приймає форму гарантій по кредитах.
"Заходи можуть допомогти запобігти подальшому погіршенню економіки, але не можуть зробити великого ефекту на збільшення попиту", - вважає голова відділу економічних досліджень Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ Казуто Учида.
Як повідомлялося раніше, економіка Японії скоротилася в другому кварталі 2008 року на 2,4% у річному вирахуванні на тлі падіння експорту та зниження споживчих витрат. За попередніми офіційними даними, ВВП упав у квітні-червні на 0,6% у порівнянні зі збільшенням у попередні три місяці на 0,8%. Темпи зростання економіки в першому кварталі становили 3,2% у річному вирахуванні.
Експорт із Японії знизився максимально із часів рецесії 2001-2002 років через падіння світового попиту на автомобілі та електротехніку, тому що збільшення цін на паливо і продукти харчування в усім світі змушує людей збільшувати витрати на ці потреби.
У п'ятницю також стало відомо, що інфляція в Японії в липні вперше за 10 років перевищила 2% на тлі збільшення вартості палива і продуктів харчування.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас