Козли відпущення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Козли відпущення

Кредит&Депозит
894
Міністерство юстиції США та ФБР відзвітувалися про хід боротьби із протизаконними схемами у фінансовій сфері і, зокрема, із шахраями, винними в іпотечній кризі. Кульмінацією цієї боротьби на даний момент є операція "Зловмисна іпотека", що проходила з 1 березня по 18 червня 2008 року практично у всіх штатах. Прокуратура завела 144 справи, так чи інакше пов'язані з іпотечною кризою, що із суто американської давно перетворилася у світову.
Під час проведення операції "Зловмисна іпотека" федеральним агентам довелося зіткнутися із трьома видами фінансових афер: шахрайствами із кредитами, обманами, пов'язаними з позбавленням права викупу закладеного майна, і численними фіктивними банкрутствами, що мають відношення до іпотеки. Шахрайства із кредитами часто пов'язані із грубим обманом щодо фінансового становища позичальника. Це досягається шляхом завищення доходу або активів і майна позичальника, наданням підроблених або фіктивних документів з місця роботи і т.д. Афери з позбавленням права викупу закладеного майна стосуються домовласників, що потрапили у важке фінансове становище. Шахраї обіцяють залишити закладене майно, беруть за це гроші і нічого не роблять або переоформлюють нерухомість на себе.
Звинувачення в шахрайстві і незаконній діяльності пред'явлені 406 фінансистам, оцінювачам, позичальникам, адвокатам. Тільки за два останніі дні операції ФБР заарештувало в 15 округах різних штатів 60 осіб, які, як стверджують у Мін'юсті, завдали шкоди в розмірі $1 млрд. "Шахрайства з іпотекою і пов'язаними з нею цінними паперами становлять значну загрозу нашій економіці, стабільності американського ринку нерухомості і спокою мільйонів власників будинків, - заявив Марк Філіп, заступник генерального прокурора США. - Операція "Зловмисна іпотека" та інші наші заходи, пов'язані з іпотечною кризою, показують рішучість Міністерства юстиції боротися з фінансовими кримінальними схемами. Ми маємо намір докласти всі зусилля, щоб винні понесли заслужену відповідальність".
Скоординовані дії
Як підкреслив директор ФБР Роберт Мюллер, операція "Зловмисна іпотека" є скоординованим заходом, що направлений на знешкодження фізичних осіб і груп осіб, що займаються аферами із кредитами. ФБР має намір і далі займатися цією серйозною кримінальною проблемою, що загрожує економіці країни. Крім співробітників Міністерства юстиції і ФБР, в операції брали участь агенти та співробітники поштової і податкової служб, Служби імміграції та натуралізації, Секретної служби, Міністерства житлового будівництва та міського розвитку. Ця операція є логічним продовженням більш ранніх заходів правоохоронних органів: "Продовженої дії" (2004 рік) і "Клацання" (2005 рік). В 2007 - 2008 роках число агентів ФБР, що розслідують злочини, пов'язані з іпотекою, збільшилося на 50%. Число ж справ, пов'язаних з іпотекою, за останні три роки подвоїлося, перевищивши 1400.
"Це навіть не верхівка айсберга, що потопив "Титаник", - заявив Ральф Робертс, брокер з Детройта та автор декількох книг з економіки. - По-моєму, іпотечна криза завдала найсильнішого удару економіці всієї країни". Зараз правоохоронні органи розслідують діяльність 19 відносно великих компаній, включаючи інвестиційні фонди та іпотечні банки, що зробили помилки в бухгалтерії і допустили інші фінансові порушення. ФБР не має наміру зупинятися на досягнутому, тим більше з огляду на те, що досягнуто не так вже й багато. Шерон Ормсбі, начальник департаменту фінансових злочинів ФБР і координатор операції "Зловмисна іпотека", сказала, що 400 перших затриманих - "гарний початок", і пообіцяла нові арешти. Судячи із заяв президента Буша, який звинуватив фінансистів Уолл-стріт у тому, що в них похмілля, від якого погано всій Америці, чекати залишилося недовго. Крім менеджерів великих інвестиційних фондів, у сітки попалася і дрібна рибка. Причому винятково фізичні особи. Ормсбі відмовилася повідомити, скільки ще осіб розраховує заарештувати ФБР, але сказала, що в розслідуванні на постійній основі задіяні 200 досвідчених агентів.
"Солодка парочка"
Формально іпотечна криза почалася з банкрутства двох інвестиційних фондів, що належать банку Bear Stearns. Головних винуватців, Ральфа Чіоффі і Метью Танніна, менеджерів фондів, агенти ФБР заарештували прямо вдома, відповідно в Нью-Йорку і Тенафлаї (штат Нью-Джерсі) о 7 годині ранку 19 червня. У поліцейському управлінні в арештованих зняли відбитки пальців, після чого надягли наручники і відвезли в суд, де зачитали звинувачення. Суть всіх дев'яти пунктів зводиться до одного: навмисно або випадково Ральф Чіоффі і Метью Таннін переконували клієнтів, що в їхніх фондах, незважаючи на кризу, що розгортається, справи йдуть добре і підстав для паніки та вилучення грошей немає. Саме від відповіді на це питання буде залежати доля звинувачуваних.
Прокуратура Східного округу Нью-Йорка, природно, стверджує, що менеджери обманювали інвесторів навмисно й, отже, повинні понести суворе покарання. Адвокати звинувачуваних напирають на те, що нічого кримінального та екстраординарного не відбулося і що фонди Чіоффі і Танніна втрачали гроші точно так само, як й інші фінансові інститути з Уолл-стріт. На їхню думку, слідчі органи вибрали менеджерів лише тому, що ті сталі першими великими банкрутами і тому виявилися найлегшою ціллю. Як стверджує захист, Чіоффі і Таннін ні в чому не винні, і правоохоронні органи зробили з них козлів відпущення, бажаючи довести, що не сидять склавши руки.
Ральф Чіоффі, що пропрацював в Bear Stearns 22 роки і мав репутацію досвідченого фінансиста, керував фондом зі складною назвою High Grade Structured Credit Strategies Fund. Справи в ньому, так само як у більшості інших інвестиційних фондів, що займалися в 2003 - 2006 роках іпотекою, ішли відмінно. Досить сказати, що фінансовий рік, що завершився влітку 2006-го, фонд закінчив майже з 40-процентним прибутком. На прохання численних клієнтів банку в серпні 2006 року Bear Stearns відкрив другий фонд із ще більш мудрованою назвою - High Grade Structured Credit Strategies Enhanced Leverage Fund, поставивши на чолі його Метью Танніна. Обидва фонди в окремих випадках позичали до $20 на $1 залучених коштів.
Як випливає зі звинувачення, пред'явленого Чіоффі і Танніну, вони ще з березня 2007 року знали про наростаючі з кожним днем проблеми у фондах. 1 березня Ральф Чіоффі зібрав співробітників свого фонду, розпорядився розлити горілку та запропонував випити за те, що бурхливий лютий закінчився. Але вже наприкінці березня зізнався близькому другові: "У березні ми спрацювали геть погано". Стало ясно, що іпотечний ринок стоїть на краю великих потрясінь. Свої тривоги "солодка парочка" приховувала не тільки від клієнтів, але й від босів Bear Stearns. "Зараз у нас приголомшливі можливості для розвитку бізнесу. Ми продовжуємо працювати в колишньому режимі", - заявив Чіоффі 7 березня одному з директорів банку. Таннін був менш досвідченим фінансистом і, напевно, тому хвилювався більше за Чіоффі. Колеги спілкувалися за допомогою електронної пошти. Переписка залучена до справи і, на думку звинувачення, доводить провину арештованих.
Чіоффі заспокоював напарника: "Ми ж не 19-річні молодики, що потрапили в Ірак, щоб тремтіти від страху". Незважаючи на тривоги, Метью Таннін, як і колись, продовжував обробляти клієнтів. Причому виходило в нього це досить непогано. "Хочеш вір, хочеш не вір, але я вмовив народ додати ще грошей", - похвалився він у черговому посланні.
У міру погіршення становища на іпотечному ринку наростало і занепокоєння Ральфа Чіоффі. 23 березня він перевів $2 млн зі своїх $6 млн в Enhanced Fund в інший фонд Bear Stearns - Structured Risk Partners, що працював з менш ризикованими паперами. Як справедливо вважає звинувачення, цей крок, про який він не сказав ні слова стривоженим інвесторам, є незаперечним доказом того, що особисті інтереси для Чіоффі були вище від інтересів клієнтів. Адвокати Чіоффі і Bear Stearns намагаються представити цей доказ занадто притягнутим, нібито гроші були переведені для підтримки нового фонду, з яким звинувачуваний раніше не працював.
Холодний розрахунок
У другій половині квітня Barclays Bank, найбільший клієнт High Grade Structured Credit Strategies Fund, захотів забрати $57 млн. На прохання повернути гроші Ральф Чіоффі відповів, що сам тримає у фонді $8 млн, або третину свого статку. Через кілька днів від Танніна прийшов черговий панічний лист, у якому він пропонував закрити обидва фонди. Бізнесмен запанікував після того, як прочитав десь звіт про стан справ на іпотечному ринку, де говорилося, що їхні папери стрімко втрачають у ціні. "Якщо дані правильні, то весь іпотечний ринок перебуває на межі краху", - писав він Чіоффі. До речі, цей лист Таннін надіслав не по поштовій системі Bear, а на адресу дружини Чіоффі.
Ще через кілька днів, 25 квітня, відбулися збори інвесторів. Ральф Чіоффі і Метью Таннін дуже впевнено і холоднокровно запевнили клієнтів, що справи у фондах ідуть добре, підстав для хвилювань немає. Звичайно, менеджери не тільки брехали інвесторам, але й намагалися ужити інших заходів, здебільшого теж незаконних. Приміром, для створення видимості нормального стану справ у фондах вони запропонували керівництву Bear Stearns завищити вартість цінних паперів, але одержали відмову.
У червні, коли іпотечний ринок продовжив затяжне падіння, Ральф Чіоффі повідомив інвесторам, що ті не можуть забрати свої гроші. Незважаючи на останню спробу Bear урятувати фонди за допомогою позики $3,2 млрд, почату 22 червня 2007 року, клієнти обох фондів втратили всі свої інвестиції (за різними даними, від $1,45 до 1,6 млрд). Тільки перед самим банкрутством High Grade Чіоффі, що заробив за рік до цього суму із сімома нулями, гірко сказав: "Я зробив усе, що міг, щоб кинути свою 30-річну кар'єру коту під хвіст".
Руйнування High Grade Structured Credit Strategies Fund і High Grade Structured Credit Strategies Enhanced Leverage Fund у червні 2007 року стало першим великим банкрутством іпотечної кризи і свого роду каталізатором, що викликав ланцюгову реакцію банкрутств і списань на загальну суму $350 млрд. Прискорило воно і кончину самого Bear Stearns. Незважаючи на те, що керівництво банку проходить у справі як свідки, у багатьох аналітиків є серйозні сумніви щодо їхньої невинності. Можливо, Чіоффі і Таннін своїми тривогами з керівництвом Bear і не ділилися, але в правлінні не могли не знати про жалюгідний стан справ. Виходить, що знали, але нічого не почали, крім видачі в самому кінці позики, що уже нічого вирішити не могла.
В арешті Ральфа Чіоффі і Метью Танніна, як й у самому розслідуванні, що почалося, аналітики вбачають перевірку правоохоронної системи США, що повинна боротися не тільки з убивцями та гангстерами, але й з фінансовою злочинністю. "Ця справа не про погану стратегію керування інвестиційними фондами, - сказав на прес-конференції після арештів Марко Мершон, директор нью-йоркського відділення ФБР. - Мова йде про навмисну неправду інвесторам і кредиторам. Звинувачувані скористалися довірою клієнтів для порятунку власних грошей". Незважаючи на непорушність позиції прокуратури, багато фахівців сумніваються, що справа, доказова база якої у великою мірою ґрунтується на переписці по електронній пошті, закінчиться в'язницею для Ральфа Чіоффі і Метью Танніна.
Що ще буде
Як вважають фахівці Міжнародного валютного фонду (МВФ), іпотечна криза із суто американської давно перетворилася на світову. В останній аналітичній доповіді МВФ щодо фінансової стабільності у світі говориться, що падіння цін на нерухомість та уповільнення темпів економічного зростання боляче б'ють по кредитах. Банки знову опинилися під сильним тиском. Подальше згортання кредитної політики фінансовими інститутами може привести до ще більшого уповільнення економіки. За оцінками МВФ, у результаті кредитної та іпотечної кризи, станом на квітень 2008 року, банки втратили в цілому $1 трлн. Майже половину втрат банкіри визнали і списали. Загальна сума списань наблизилася до $500 млрд. На відшкодування втрат удалося знайти не більше двох третин цієї суми. Звідси простий висновок - для того, щоб триматися на плаву, банкам доведеться ще більше обмежити видачу кредитів.
У США, приміром, кредитування приватного сектора економіки вже опустилося до найнижчого рівня після рецесії 2001 року. До того ж центральні банки не можуть і далі підвищувати дисконтні ставки для стимулювання економіки. МВФ також попереджає, що кредитні ризики в США переходять із іпотеки в нерухомості на іпотеку в інших сферах і всі інші види кредитів. Криза охопила і головних гравців цього ринку - Fannie Mae та Freddie Mac, що фінансують половину всієї іпотеки в Америці (близько $12 трлн). Міністерство фінансів було змушено погодитися на урядові гарантії, схвалені Конгресом. Ціна цієї обіцянки - $100 млрд. Навіть Мінфін Росії вдвічі, до $50 млрд, зменшив свої активи в цих американських гігантах. Як вважає Ларрі Саммерс, колишній міністр фінансів США, єдиний вихід зі сформованого становища - тимчасова ренаціоналізація цих двох компаній. Вона, звичайно, збанкротить акціонерів, але дасть більше грошей для видачі людям, яким загрожує втрата житла. Однак таке рішення збільшить національний борг США більш ніж на 50% - з $9 до 15 трлн.
Страждати від іпотечної кризи будуть не тільки промислово розвинені країни. Індії та Китаю, що як і раніше продовжують розвиватися набагато швидше від "старих" промислово розвинених країн, щоб упоратися зі зростаючою інфляцією, доводиться піднімати дисконтні ставки. КНР також є найбільшим власником облігаційних позик Fannie Mae та Freddie Mac, вартість яких у зв'язку з поглибленням кризи різко впала.
Прибуток 8533 американських банків за четвертий квартал 2007 року знизився з $35,2 млрд до 646 млн, у порівнянні з тим же періодом 2006 року. Це був найгірший квартал у роботі банків починаючи з 1990 року. Крім подальших збитків і списань, банкам варто готуватися до позовів, на зразок того, що подав Френк Джексон, мер Клівленда. Він судиться з 21 найбільшим інвестиційним банком, включаючи Deutsche Bank Trust Co., Wells Fargo, Ameriquest Mortgage Co., Countrywide Financial Corp., HSBC Holdings, JPMorgan Chase, Washington Mutual Inc., Citigroup Inc., Bank of America Corp., NovaStar Financial Inc., Bear Stearns, IndyMac Bancorp і Credit Suisse. Джексон звинувачує банки в тому, що вони викликали іпотечну кризу в Клівленді. Про суму позову не повідомляється, але мова явно йде про сотні мільйонів доларів.
З огляду на те, з яким трепетом американська Феміда ставиться до прецедентів, можна припустити, що подібні позови напевно будуть подавати і мери інших міст. Приблизно з таким же мотивуванням - за тисячі вимог виселення, які гальмують розвиток економіки і підривають ринок житла, судяться з Countrywide Financial Corp., найбільшим у США банком, що видає позики на купівлю житла, влада штатів Іллінойс і Каліфорнія. Звичайно, федеральна влада вживає не тільки каральні заходи. У самому кінці липня президент Буш, приміром, підписав закон, що полегшує становища 400 000 власників будинків, які не в змозі повертати кредити і заборгували більше, ніж коштує їхня нерухомість. З 1 жовтня Federal Housing Administration почне видавати їм на прийнятних умовах кредити на загальну суму $300 млрд. На думку економістів з Білого дому, цей закон дасть тимчасовий перепочинок Fannie Mae та Freddie Mac, що зазнають лиха, і зробить на фінансовий ринок стабілізуючий вплив.
Сергій Мануков, Компанія
За матеріалами:
Point.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас