Український фондовий ринок: прогноз на осінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український фондовий ринок: прогноз на осінь

Фондовий ринок
1442
У вересні поточна вартість вітчизняних біржових паперів буде залежати, насамперед, від інвестиційної активності нерезидентів. При цьому зростання цін на українські акції стане можливим тільки у випадку приходу на ринок іноземного інвестиційного капіталу з перспективою працювати на українському фондовому ринку в середньостроковий період часу. Про це в коментарі інтернет-газеті "Сейчас" розповів генеральний директор КУА "Інеко-Інвест" Олег Морква.
У цей час ситуація на світових біржових ринках залишається вкрай нестійкою, провокуючи підвищену обережність у системних інвесторів вкладати кошти у фондові інструменти, вважає експерт. Додатковими перешкодами до інвестування в цінні папери є і геополітичні протиріччя, що підсилюються, між Росією та Заходом, які вже в найближчі тижні можуть перерости в черговий виток "холодної" війни. "Реально існуюча загроза перегляду дійсного протягом більш ніж півстоліття міжнародного світопорядку з можливістю втягування Європи і США в регіональний військово-політичний конфлікт із Росією на Кавказі, значно підвищує інвестиційні ризики, і буде стримуючим фактором для інвестування у фондовий ринок і Росії, і України протягом усього періоду конфронтації, що настала", - говорить Морква.
З початком осені в Україні відновить роботу Верховна Рада, а в країні значно активізується політичне життя, що приведе до чергового гострого протистояння серед політичних еліт і тільки додасть невизначеності при прийнятті інвестиційних рішень. У комплексі всі ці фактори будуть тільки підсилювати негативні тенденції, що домінують останнім часом на вітчизняному інвестиційному ринку.
Незважаючи на непогані темпи зростання української економіки і досить високий для України приплив іноземних інвестицій, що досяг у першому півріччі $6,71 млрд., неузгоджені та несистемні дії вищих державних інституцій, висока інфляція і недієздатність українського парламенту приймати необхідні для ефективного розвитку країни закони, значно знижують привабливість України для портфельних та інституціональних інвестицій. І тільки, якщо у вересні загальносвітова фінансово-кредитна криза піде на спад, український політикум займе більш конструктивну позицію в питаннях законотворчості та економічного розвитку країни, а виконавчі структури почнуть працювати на загальнодержавні цілі і завдання, можна сподіватися, що відтік інвестицій з українських активів припиниться, а попит на цінні папери поступово почне рости.
"У такому випадку можна розраховувати, що капіталізація українського біржового ринку за місяць зміниться від серпневих підсумків незначно, а можливе зниження індексу ПФТС якщо і продовжиться, то складе порядку 3-5%. З урахуванням уже накопиченої уцінки у вартості ліквідних біржових паперів 20-80% від їхньої капіталізації на початок року, при дисконті 30-70% і вище від справедливої вартості, перспективи місячного зростання котирувань цінних паперів 3-10% за вересень виглядають цілком реальними", - вважає Олег Морква. За його словами, при позитивному сценарії розвитку подій в Україні у вересні, зростання цін на українські цінні папери може дозволити індексному кошику ПФТС додати до 60 індексних пунктів.
Однак можливий і інший сценарій. У випадку значного погіршення політико-економічної обстановки в країні, системне падіння цін на українські папери може скласти за місяць ще 10-15%, а фондовий індикатор, пробивши чергову психологічну межу 500 пунктів піде нижче значення 450, що відкине його на кінець листопада 2006 року.
Таким чином, у вересні український біржовий ринок залежно від щільності і якості політико-економічних подій в Україні й у світі, може, як вирости на 3-10%, так і втратити ще до 15% від своєї серпневої капіталізації.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас