Мінфін продовжить брати позики і буде вимушений змінити прибутковість облігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін продовжить брати позики і буде вимушений змінити прибутковість облігацій

Фондовий ринок
243
За заявою Міністерства фінансів у вересні 2008 року Мінфін продовжить пропонувати інвесторам дво- і трирічні держпапери (з погашенням 5 травня 2010 року і 28 вересня 2011 року, відповідно). Дані випуски ОВДЗ будуть дорозміщуватися щотижня, поки загальний обсяг розміщених держпаперів кожної емісії складе не менше 1 млрд. грн. При цьому за вересень, також як це планувалося з початку року, Мінфін розраховує перерахувати в бюджет не менше 300 млн. грн.
У зв'язку з наростаючим дефіцитом державного бюджету, викликаним, у тому числі і провалом приватизації цього року, а також значним подорожчанням зовнішніх запозичень через світову фінансову кризу, що не припиняється, Мінфін у вересні буде змушений більш гнучко підійти до зміни прибутковості держпаперів. Про це в коментарі інтернет-газеті "Сейчас" розповів генеральний директор КУА "Інеко-Інвест" Олег Морква.
За його словами, підвищення прибутковості по держпаперах на аукціонах, дозволить Мінфіну більш успішно розміщати заплановані до продажу ОВДЗ, що дозволить зберегти досить високий оборот державних облігацій і у ПФТС. Швидше за все, у вересні ОВДЗ створять гідну конкуренцію в ПФТС ринку акцій, а їхній торговельний оборот складе 0,6-1,1 млрд. грн.
Ринок акцій у підсумковий місяць третього кварталу продовжить боротися за друге-третє місце в рейтингу біржової торгівлі, а місячна інтенсивність торгів, складе залежно від обсягу технічних операцій та активності нерезидентних гравців у ПФТС 0,7-1,2 млрд. грн. Торгівля муніципальними облігаціями через їхню невисоку прибутковість продовжить залишатися незначною, з оборотом у вересні менш ніж 100 млн. грн., а ринок інвестиційних сертифікатів компаній з управління активами залишиться аутсайдером біржових торгів з обсягом торгів за місяць не більше 50 млн. грн.
До кінця року головними стримуючими факторами для інвестиційної активності на фондових ринках будуть залишатися нестабільні ціни на сировинні ресурси і слабкі показники у фінансово-виробничому секторі національних економік. У випадку істотного погіршення середньострокових макроекономічних прогнозів в українській і світовій економіці, вітчизняний біржовий ринок за відсутності інвестиційної підтримки продовжить котитися вниз, повністю ігноруючи які-небудь позитивні корпоративні новини від емітентів, і ще восени продавить індекс ПФТС значно нижче рівня 400 індексних пунктів. "Такий ціновий провал може підштовхнути великих і середніх національних фондових гравців активізувати роботу із залучення на український фондовий ринок внутрішніх і зовнішніх інвестицій для покупки акцій за викидними цінами під середньострокові стратегії", - говорить Морква.
Якщо ж цього не відбудеться, а панічні розпродажі на міжнародних фондових біржах будуть тривати, під кінець року провал українського фондового ринку від рівня серпневої капіталізації може скласти до 50%, відкинувши його на два-три роки назад і зробивши привабливими біржові ціни для покупки та консолідації пакетів великими власниками акцій даних емітентів.
Якщо восени в Україні політико-економічна ситуація все-таки змінитися в кращий бік, у тому числі активізуються інвестиційні проекти, направлені на реалізацію програми Євро-2012, а світові фондові ринки почнуть більш упевнено йти на підйом, в українського біржового ринку з'являться шанси підрости до кінця року на 20-30% від серпневих цінових рівнів.
На думку експерта, це може трохи заспокоїти закордонних інституціональних і внутрішніх приватних інвесторів та активізує їх вихід на вітчизняний фондовий ринок, що неабияк подешевшав. У свою чергу досить низькі ціни на українські папери будуть залишати гарну перспективу для зростання і на 2009 рік.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас