Юргенс: ЄС найближчим часом не зможе узгодити санкції проти РФ, але в майбутньому вони можливі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юргенс: ЄС найближчим часом не зможе узгодити санкції проти РФ, але в майбутньому вони можливі

Казна та Політика
185
Європейський Союз (ЄС) у цей час не готовий висунути погоджений список економічних санкцій до Росії через її позицію відносно Абхазії та Південної Осетії, вважає голова правління Інституту сучасного розвитку Ігор Юргенс.
"Навряд чи ЄС встигне підготувати (до саміту в Брюсселі 1 вересня) якийсь спільний набір економічних санкцій. Ні за часом, ні за способом досягнення консенсусу зараз якогось значного списку санкцій очікувати не можна", - заявив І.Юргенс "Інтерфаксу" у п'ятницю.
На думку політолога, ЄС на даний момент може обговорити спільну політичну позицію щодо даного питання. "Піде розмова про політику цієї справи, про спільне ставлення Європейського Союзу до конфлікту, про переговірні позиції", - сказав він.
"Польща, балтійські країни, Україна через Польщу будуть намагатися налаштувати ЄС більш критично і відносно конфлікту (на Кавказі), і до Росії. Стара Європа в особі Німеччини, Франції, Італії буде займати більш стриману позицію", - відзначає експерт.
Політичні кола на Заході, зацікавлені у виробленні найбільш жорсткої позиції відносно Росії, орієнтовані на те, що ініціатива економічних санкцій повинна виходити спільно від ЄС і від США, відзначає Юргенс. "Односторонні санкції, тільки американські або тільки європейські, будуть не дієві", - сказав він.
На думку Юргенса, у випадку збільшення розбіжностей між Росією і Заходом можна припустити, що після 8 вересня, коли завершуються канікули конгресменів і сенаторів США, може бути почата "ескалація антиросійських настроїв за океаном і почнуться, свого роду, консультації між Білим домом, ЄС і НАТО".
"Тоді стане можлива, якщо завгодно, міжвідомча взаємодія політиків та економістів щодо розробки якогось серйозного списку санкцій відносно Росії", - вважає експерт.
"Говорити про санкції з боку Заходу можна на даний момент у порядку фантазії. Однак, наскільки я розумію, ЄС уже заявляв про готовність рішуче використати деякі наявні в нього формальні інструменти. Це, наприклад, візові обмеження відносно осіб, які в чомусь можуть підозрюватися і на що раніше закривали очі", - сказав Юргенс.
До формальних інструментів у ЄС відносять і ймовірність "включення більш серйозних механізмів ФАТФ - міжнародного агентства з боротьби з відмиванням (незаконних доходів), антидемпінгові розслідування, які будуть більш ретельно проводитися і можуть ударити по виробниках деяких наших традиційних товарів експорту", відзначає експерт.
"Якщо піти далі і фантазувати, винаходячи гіпотези, то це можуть бути арешти деяких рахунків. Треба уважно подивитися на те, що може бути придумано гарячими яструбиними головами з погляду корпоративних боргів державних компаній. Їхній обсяг значний, і при недоброзичливій уяві можна придумати, як це можна повернути проти них", - вважає Юргенс.
"Можу собі уявити і міркування про обмеження на високі технології. Їх важко буде ввести, оскільки світ глобалізований, але нам просто доведеться одержувати деякі технології через треті країни, що аж ніяк не здешевить їхнє одержання", - сказав експерт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас