КМДА: Зниження активності на ринку житла викликано зміцненням курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КМДА: Зниження активності на ринку житла викликано зміцненням курсу гривні

Нерухомість
390
Заступник голови КМДА, начальник головного управління житлового забезпечення Михайло Голица переконаний, що зниження активності на ринку житла викликано зміцненням курсу гривні та припиненням банками видачі кредитів фізичним особам.
Про це він повідомив сьогодні під час круглого столу, передає кореспондент РБК-Україна.
"Попит на житло не зменшився, але зважаючи на те, що всі будівельні компанії всі операції виконують у гривні, а більшість населення мають заощадження в доларах, це відображається на платоспроможності громадян", - підкреслив Голубица.
Також він відзначив, що влітку активність на ринку завжди спадає.
За словами заступника голови КМДА, відрахування на розвиток соціальної та соціально-транспортної інфраструктури чітко врегульовані в законі про столицю України і, відповідно до цього документа, установлюються Київрадою.
У той же час в.о. директора групи компаній "Планета Оболонь" Олексій Котенко впевнений, що у зв'язку з рішенням уряду про обмеження відрахувань під час будівництва житла, не варто очікувати зниження цін на житло. "Якщо говорити про останні дії уряду, які направлені на зниження собівартості, то люфт даний зовсім невеликий - до 10%. Крім того, ставляться під питання соціальні програми, які заплановані містом і країною з розвитку інфраструктури та передачі пільгового житла населенню", - відзначив Котенко.
Він підкреслив, що якщо люди будуть купувати житло за тими цінами, які є зараз, то навряд чи це рішення уряду змусить будівельні компанії знизити ціни. "Якщо ми сьогодні зробимо менші відрахування - це означає, що ми зробили б комусь більший прибуток", - упевнений він.
Також, за його словами, держава майже нічого не робить, щоб ринок житла став прозорим. Крім того, Котенко вважає, що обмеження пропозицій на первинному ринку житла в середньостроковій перспективі може привести до підвищення цін.
Нагадаємо, 28 серпня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що найближчим часом вартість житла стане нижчою мінімум на 45%.
За її словами, реальна вартість будматеріалів становить 50%, "решта - колосальні накрутки". Зокрема, передача житла, квартир місту становить 7-20%, передача житла для службового користування - 2%, передача чиновникам, пайовий внесок на розвиток соціальної та транспортної інфраструктури - 10%, оплата коштів у цільовий фонд міського бюджету - 5%, відрахування на розвиток і зміцнення матеріальної бази пожежної охорони - 2%, плата за підключення до електромережі (для обленерго) - 10%. "Усього 49,5% - побори, які введені абсолютно незаконними актами... Ми скасували всі ці незаконні побори, залишили 4%", - сказала прем'єр.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас