Зростання проблемної заборгованості банків України прискориться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання проблемної заборгованості банків України прискориться

592
Збільшення проблемної заборгованості банків України прискориться, незважаючи на певну стабілізацію ситуації на фінансовому ринку України в другому кварталі 2008 року, вважають експерти рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг".
"Подальший розвиток банків протягом року залежить від загальної економічної ситуації в країні, ситуації на світових фінансових ринках і дій регулятора. Як і раніше, рейтингове агентство очікує уповільнення темпів зростання активів банків, збільшення зростання проблемної заборгованості, і незначного зниження ефективності основної діяльності", - указується в повідомленні "Кредит-Рейтинг" у п'ятницю.
При цьому, відповідно до повідомлення, погіршення якості кредитних портфелів банків на тлі подорожчання вартості ресурсів надалі може негативно вплинути на результати їхньої діяльності, оскільки можуть збільшитися витрати на формування резервів.
Відповідно до повідомлення, такі висновки зроблені за підсумками аналізу діяльності 65 банківських установ, яким надавалися послуги з рейтингування: з них два належать до першої групи банків, сім - до другої, 19 - до третьої, а 37 - до четвертої.
"Надалі ми очікуємо посилення рівня капіталізації банків за рахунок додаткового уливання коштів акціонерів при помірних темпах нарощування кредитних портфелів", - відзначається в повідомленні.
При цьому, за оцінкою експертів "Кредит-Рейтинг" істотних змін у ліквідності банків не очікується.
"Ми не очікуємо істотних змін у ліквідності найближчим часом: в умовах нестабільності міжбанківського ринку, банки, як і раніше, будуть підтримувати якийсь резерв ліквідності за рахунок коштів на коррахунках у НБУ та інших банках", - вказується в повідомленні.
У повідомленні також нагадується, що "Кредит-Рейтинг" на 24 липня 2008 року підтримувало в актуальному стані 65 кредитних рейтингів банківських установ і 48 рейтингів їхніх боргових зобов'язань. Із загальної кількості рейтингів 86% перебуває в інвестиційному спектрі шкали: протягом першого кварталу 2008 року рейтинговим агентством було підвищено два рейтинги, знижено два рейтинги, змінений прогноз 10 рейтингів.
Як повідомлялось з посиланням на дані Нацбанку, на 1 серпня в країні діяло 180 кредитно-фінансових установ: частка проблемних кредитів у сукупному обсязі наданих українськими банками кредитів у липні зросла і до 1 серпня досягла 1,59% (9,405 млрд грн), тоді як за підсумками червня вона становила 1,51% (8,776 млрд грн).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас