Суд Татарії зобов'язав "Укртатнафту" виплатити "Татнафті" 507,25 млн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд Татарії зобов'язав "Укртатнафту" виплатити "Татнафті" 507,25 млн дол.

Енергетика
462
Арбітражний суд Татарії вчора виніс рішення про стягнення з "Укртатнафти" на користь "Татнафти" 507,25 млн дол. за поставлену на Кременчуцький НПЗ, але не оплачену нафту.
Вона поставлялася на підприємство із травня по жовтень 2007 р. через полтавські посередницькі фірми "Авто", ТАЇЗ і "Техно-прогрес", повідомляє "Комерсант-Україна".
Свої зобов'язання з оплати постачання "Укртатнафта" вчасно не виконала. А у квітні стягнення боргу постачальниками було доручено компанії "Сувар-Казань", що виступає позивачем у даній справі. Суд задовольнив вимоги татарської сторони лише частково: компанія вимагала стягнути 2,698 млрд грн, але суд визнав необґрунтованою вимогу включити в борг 209 млн грн неустойки за прострочення оплати нафти і 32 млн грн як відсоток інфляції.
У силі залишився й арешт, накладений як забезпечувальний захід на майно "Укртатнафти" у Росії - 73,92% акцій "Татнафтопрому", однієї з найбільших нафтокомпаній Татарії. За словами адвоката "Укртатнафти" Володимира Балашова, компанія подала позов у Господарський суд Полтавської області про визнання договору цесії (передача прав на стягнення боргу) з "Сувар-Казанью" недійсним. "Ми нічого не винні татарській стороні. За українським законодавством "Сувар-Казань" повинна підтвердити рішення казанського суду в Україні. Тут, я сподіваюся, воно буде розглянуто зовсім з іншим результатом", - говорить в.о. голови правління "Укртатнафти" Павло Овчаренко.
На думку експертів, прийняте судом рішення означає, що Україна, швидше за все, втратить частину нафтових активів у Татарії. "Суд виніс рішення про повернення боргу, що "Укртатнафта" виконувати не має наміру. Тепер "Сувар-Казань" відбере "Татнафтопром" у рахунок боргу і залишить "Укртатнафту" без видобувних активів", - вважає аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Катерина Малофеєва. А заступник голови комітету Верховної ради з ПЕК Юрій Бойко прогнозує ліквідацію "Укртатнафти" як спільного українсько-татарського підприємства. "Укртатнафта" повинна бути ліквідована, а внески в її статутний фонд повернуті акціонерам. У перспективі можна починати переговори про створення нового СП із більш надійними партнерами, які мають запаси нафти на території СНД", - говорить він.
"Укртатнафта" - спільне російсько-українське підприємство, що управляє Кременчуцьким НПЗ. 43% акцій компанії належить державі (перебуває в управлінні НАК "Нафтогаз України"), 28,8% - міністерству земельних і майнових відносин Татарії, 8,6% - ВАТ "Татнафта", 1% - ТОВ "Корсан" (група "Приват"). Відносно ще 18,6% акцій НАК і татарські акціонери ведуть судовий розгляд.
Підприємство виробляє різноманітний асортименти товарної продукції, у тому числі бензини марок А-76, А-92, А-95, літнє і зимове дизельне паливо, моторні, трансмісійні та інші види масел, ароматичні вуглеводні, нафтові розчинники, парафін, бітум, мазут і сірку.
Відзначимо, що за 6 міс. 2008 р. "Укртатнафта" скоротила обсяги переробки нафти на 51,5% - до 1,466 млн т. Головною причиною зниження обсягів переробки стало скорочення поставок нафти з Росії на 93,3% - до 168,5 тис. т. У результаті зниження обсягів переробки компанія за 6 місяців 2008 р. одержала чистий збиток у розмірі 161,41 млн грн. Аналогічний період 2007 р. "Укртатнафта" завершила із чистим прибутком у розмірі 12,61 млн грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас