Віктор Ющенко зробив візовий натиск — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віктор Ющенко зробив візовий натиск

1423
Учора президент Віктор Ющенко доручив Кабінету міністрів перевірити відомості про порушення, допущені при видачі віз громадянам України посольствами країн-членів Євросоюзу. У секретаріаті президента не виключають, що за підсумками перевірки може бути скасований безвізовий режим для громадян ЄС.
Джерела підкреслюють, що це "не бряцання зброєю" і Київ готовий на рішучі кроки. У Брюсселі вважають, що за допомогою таких заяв українська влада намагається вплинути на Європу напередодні саміту Україна-ЄС, що відбудеться 9 вересня в Евіані.
На сайті президента вчора був опублікований указ "Про питання врегулювання режиму взаємних поїздок громадян України і країн-членів Євросоюзу". Цим документом Віктор Ющенко доручив уряду в місячний термін "вивчити питання одержання віз громадянами України" і "внести пропозиції щодо забезпечення принципу взаємності" режиму пересування громадян між Україною і Євросоюзом.
Як відомо, в 2005 році громадяни держав-членів ЄС одержали право відвідувати Україну без оформлення віз. У той же час візи для українців скасовані не були, але з 2008 року набула чинності угода про спрощення візового режиму із країнами ЄС.
Заступник голови секретаріату президента (СП) Андрій Гончарук на спеціально скликаному брифінгу пояснив, що причиною підписання указу президента стали систематичні порушення угоди про спрощення візового режиму багатьма європейськими країнами. Зокрема, посольства держав-членів Шенгенської зони нерідко вимагають у заявників-українців додаткові документи для одержання візи, змушують їх вносити плату понад обумовлені в угоді 35 євро, а іноді і необґрунтовано відмовляють у видачі віз.
За словами Гончарука, у найближчий місяць українська сторона систематизує відомості про ці порушення, після чого будуть вжиті заходи "із забезпечення принципу взаємності".
Симетричність візового режиму можна забезпечити двома шляхами - скасувати візи для українців або відмовитися від безвізового режиму для європейців. Заступник голови СП не виключив, що буде обраний другий варіант. "Указ президента не виключає можливості поновлення візового режиму.
Хоча мені б не хотілося, щоб за підсумками перевірки ми вжили такі заходи", - заявив Андрій Гончарук. Він відзначив, що Київ неодноразово повідомляв європейським партнерам про недотримання їхніми посольствами візових домовленостей, але "змін не відбулося".
Джерела в СП, поінформовані про обставини підготовки указу президента, відзначають, що Віктор Ющенко "налаштований досить серйозно". "Це не бряцання зброєю, не стрясання повітря, ми дійсно готові до різких кроків. Звичайно, політично складно буде 'відмотувати назад' домовленості про безвізовий режим, але ми ж повинні якось реагувати на те, що відбувається", - пояснив один зі співрозмовників.
У посольстві Франції, що головує зараз у Євросоюзі, підтвердили, що Україна неодноразово висловлювала невдоволення у зв'язку з якістю імплементації угоди про спрощення візового режиму. "Критика з боку України вже звучала, у Брюсселі про неї знають, - заявив перший секретар посольства Франції в Україні Гійом Наржоле. - Це питання вже обговорюється в рамках переговорів між Україною і ЄС, і було б логічно, якби діалог і надалі проходив у рамках діючої робочої групи".
Офіційний Брюссель учора утримувався від коментарів щодо можливого скасування Україною безвізового режиму. На умовах анонімності один із представників Євросоюзу охарактеризував дії Києва як "дипломатичний шантаж у рамках підготовки тексту майбутньої поглибленої угоди Україна-ЄС". "Схоже, що наші українські партнери хочуть набити собі ціну перед черговим раундом переговорів.
Це звичайний дипломатичний прийом", - відзначив співрозмовник. У секретаріаті президента ці припущення не підтвердили. "Ми вважаємо, що сьогоднішній указ президента може полегшити роботу наших переговорників при підготовці до саміту в Евіані", - заявив поінформований представник СП.
Як раніше повідомлялось, Київ наполягає на тому, щоб у рамках саміту Україна-ЄС, що відбудеться 9 вересня в Евіані, було оголошено про початок переговорів про введення безвізового режиму для громадян України при поїздках у країни Євросоюзу. За оптимістичним сценарієм цей режим може бути введений до 2012 року.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас