Нацбанк відбере хліб у ДСО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк відбере хліб у ДСО

367
Найближчим часом може бути створений Міжбанківський інкасаційний центр, що візьме під своє крило НБУ. У цьому випадку інкасацію коштів банківських установ будуть здійснювати співробітники відомчої охорони центробанку.
До рішення про створення Міжбанківського інкасаційного центру банки та НБУ підштовхнуло травневе рішення Державної служби охорони (ДСО) про підвищення цін на охоронні послуги на 100-300%. Поки Кабмін та Антимонопольний комітет перевіряють обґрунтованість такого ціноутворення, керівництво АУБ з головою НБУ Володимиром Стельмахом обговорюють створення охоронної структури на базі НБУ.
За словами першого віце-президента АУБ Володимира Бондаря, голова НБУ проінформував асоціацію про роботу над концепцією вдосконалення готівкового грошового обігу в Україні, у якій розглядається питання доцільності створення Міжбанківського інкасаційного центру. "У концепції розглядається можливість допомоги комерційним банкам у технологічному забезпеченні роботи з готівковими коштами та організації роботи з їх інкасації", - розповів пан Бондар.
За його словами, ст. 22 закону "Про Національний банк" дає регулятору можливість активно працювати в цьому напрямку шляхом удосконалення діяльності підрозділів відомчої охорони НБУ (має право на носіння зброї.- "i"). Як пояснив "i" Володимир Бондар, поки говорити про якісь конкретні параметри інкасаційного центру рано. Однак Національний банк готовий набирати штат співробітників охорони і направляти їх на обслуговування інкасації та перевезення готівкових коштів між філіями банків та їхніми клієнтами за наявності достатніх обсягів роботи.
"Витрати відомчої охорони НБУ на обслуговування банків і їхніх клієнтів будуть нижчі, ніж у монополіста - ДСО, за рахунок більш високого завантаження персоналу і відсутності різних додаткових накладних витрат", - відзначив пан Бондар.
Банкіри з радістю сприйняли новину про можливу демонополізацію охоронного статусу ДСО, однак поки обережні з коментарями. "Національний банк все робить правильно, шкода, що тільки повільно. Поки вони створять працюючу структуру, погодять всі прейскуранти і т.п., ДСО з нас три шкіри здере", - скаржиться радник голови правління з безпеки одного з великих банків.
Тому банкіри не чекають, а активно запрошують до себе недержавні служби охорони, - за даними співрозмовника "i", близько 30% відділень банків охороняються зараз недержавними структурами, а ще третина - і зовсім працюють без охорони. В основному це відділення з невеликими оборотами готівкових коштів у касах.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас