Fitch погіршило прогноз по ринках Європи, що розвиваються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch погіршило прогноз по ринках Європи, що розвиваються

317
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings опублікувало новий спеціальний звіт, у якому говориться про погіршення прогнозу щодо економіки та кредитоспроможності країн Європи з економікою, що розвивається.
Цей регіон зазнає на собі вплив уповільнення глобальної економіки, сильного інфляційного тиску і нестійких фінансових умов. Крім того, багато європейських країн з економікою, що розвивається, мають значний дефіцит рахунку поточних операцій, говориться в прес-релізі агентства.
"Прогноз щодо економіки та кредитоспроможності європейських країн з економікою, що розвивається, погіршується через несприятливе поєднання таких факторів, як спад у єврозоні, завершення буму на внутрішніх ринках і різкі зміни світових цін на сировину, що є провісником погіршення показників зростання, інфляції та рахунку поточних операцій у регіоні. Все це спостерігається на тлі нестійкої ситуації на глобальному фінансовому ринку, - відзначає Едвард Паркер, голова аналітичної групи Fitch з суверенних рейтингів на ринках, що розвиваються, Європи. - Ризик різкого спаду економіки, що може супроводжуватися валютною кризою, у якій-небудь країні розглянутого регіону, хоча і не є основним сценарієм Fitch, все-таки істотний і продовжує підсилюватися".
Тенденція, що спостерігалася раніше, підвищення рейтингів у регіоні зараз призупинилася. За останні 1,5 роки було проведено лише три підвищення рейтингів в іноземній валюті. Був підвищений рейтинг Чеської Республіки ("A+"), Словаччини ("A+") і Вірменії ("BB"). Були знижені рейтинги Латвії ("BBB+") і Грузії ("B+).
"Співвідношення "позитивних" та "негативних" прогнозів по рейтингах змістилося з +5 у серпні 2007 року до -5 у серпні 2008 року, що підкреслює тиск на рейтинги убік їх зниження. У цей час сім країн мають "негативний" прогноз по рейтингах, що є найбільшим числом "негативних" прогнозів з моменту, коли Fitch початок присвоювати суверенні рейтинги в регіоні в середині 90-х років ХХ століття", - відзначає Паркер.
За прогнозами Fitch, темпи зростання ВВП у європейських країнах з економікою, що розвивається, знизяться з 6,9% в 2007 році до 5,8% в 2008 році, що стане найнижчим показником з 2002 року, а в 2009 році темпи можуть зменшитися до 5,3%. Підтримку показникам зростання в регіоні надають дані по Росії ("BBB+") на рівні 7,5% цього року і 6,5% у наступному році.
Однак більшість країн регіону буде демонструвати набагато більш низькі темпи зростання, а в Естонії ("A") і Латвії існує ризик рецесії. Тим часом, різке збільшення цін на сировинні товари привело до стрибка інфляції, у той час як багато країн починають зіштовхуватися з обмеженістю потужностей і перегрівом після періоду швидкого зростання грошової маси і ВВП. У країнах з фіксованим і керованим валютним курсом спостерігаються найвищі рівні інфляції. До них належать країни Балтії, Болгарія ("BBB"), Казахстан ("BBB"), Росія та Україна ("BB-"). Найбільш успішно інфляція стримується в країнах Центральної Європи, де застосовується інфляційне таргетування. Висока і волатильна інфляція підвищує ризики валютної та банківської кризи, а також знижує припустимий рівень боргу, говориться в повідомленні агентства.
Значні дефіцити рахунків поточних операцій викликають істотну стурбованість щодо кредитоспроможності великої кількості європейських країн з економікою, що розвивається, що підсилилася в умовах кредитної кризи. Даний момент став основною причиною перегляду Fitch зі "стабільного" на "негативний" прогнозу по рейтингах Болгарії, Естонії, Латвії і Румунії ("BBB") у січні, слідом за Литвою ("A") у грудні. У звіті Fitch наводить перелік країн з урахуванням їхньої відносної уразливості до зовнішніх факторів фінансового тиску, виходячи із прогнозів по сальдо рахунку поточних операцій і прямих іноземних інвестиціях, обсягів погашення зовнішньої заборгованості, що припадають на поточний рік, і обсягів чистого зовнішнього боргу. Відповідно до цього переліку найбільш уразливими є Латвія, Хорватія ("BBB-"), Литва, Туреччина ("BB-"), Естонія, Болгарія та Румунія, відзначається в прес-релізі.
Обсяги випуску зовнішніх суверенних облігацій європейських країн з економікою, що розвивається, що з початку року склали $14 млрд, уже перевищили загальний обсяг за весь минулий рік $13 млрд. У той же час, незважаючи на збільшення обсягів випуску зовнішніх облігацій приватним сектором у першому півріччі 2008 року до другого півріччя 2007 року, вони залишаються значно нижчими від рівнів перед кредитною кризою. Швидкі темпи збільшення банківського кредитування в регіоні сповільнюються, однак усе ще є високими в низці країн СНД і балканських держав. Закордонні материнські банки, імовірно, продовжать підтримувати доступ місцевих банків до фондування і проявляти довіру до таких банків, однак існує ризик того, що посилення міжнародної кредитної кризи може привести до скорочення доступності такого фондування для банків європейських країн з економікою, що розвивається, говориться в повідомленні.
Конфлікт між Росією і Грузією та напружені відносини Росії з багатьма сусідніми і західними країнами привнесли в регіон ще один фактор ризику у невдалий момент. Fitch у цей час не очікує, що ці події викличуть які-небудь рейтингові зміни для Росії або інших країн, крім Грузії, що має "негативний" прогноз по рейтингах.
У той же час такий варіант не можна виключити, якщо зазначені події приведуть до помітного скорочення прямих іноземних інвестицій або іншого відтоку капіталу, серйозних порушень торговельної та економічної діяльності, підвищення внутрішньої політичної нестабільності або загострення інших пострадянських "заморожених" конфліктів, відзначається в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас