У США оцінюють втрати ще до введення обмежень на постачання м'яса у РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США оцінюють втрати ще до введення обмежень на постачання м'яса у РФ

Аграрний ринок
459
У США вважають, що очікуване скорочення квот на постачання м'яса птиці і свинини в Росію, про що прем'єр-міністр РФ Володимир Путін повідомив у четвер в інтерв'ю телекомпанії CNN, може негативно позначитися на всій галузі виробництва м'ясної продукції і споживчому секторі.
Путін сказав, що під час вибіркової перевірки, що проводилася в липні та серпні, санітарні служби РФ установили, що 19 американських підприємств проігнорували зауваження російських фахівців, зроблені ще в 2007 році. За його словами, ще 29 підприємствам буде зроблено попередження про те, що вони найближчим часом повинні виправити ситуацію, що не влаштовує російських фахівців. Напередодні голова Мінсільгоспу РФ Олексій Гордєєв заявив журналістам, що Росія може скоротити квоти на ввезення м'яса птиці і свинини на "сотні тисяч тонн".
За даними американської Ради з експорту м'яса птиці та яєць USA Poultry and Egg Export Council, в 2007 році Росія була найбільшим імпортером м'яса птиці зі США, обсяги закупівель якої склали $741,5 млн. Відповідно до встановленої урядом РФ квоти, в 2008 році в Росію може бути завезено 1,2 млн. тонн м'яса птиці, з них 870 тис. тонн зі США.
"Цей крок може стати важким для американських виробників", - пише агентство Associated Press, коментуючи намір уряду РФ обмежити деякі американські компанії.
За даними Associated Press, постачання американських виробників становить 75% у загальному обсязі російського імпорту м'яса птиці.
"Будь-які значні скорочення будуть мати значний ефект на американських виробників курятини, для яких Росія є найбільшим ринком. Росіяни іноді називають цей імпорт "ніжки Буша", на згадку про заморожену курятину, що поставляв охопленій економічною кризою Росії в 1991 році батько нинішнього президента", - повідомляє AP.
Президент американської Ради з експорту м'яса птиці та яєць Джим Самнер, вважає, що російські обмеження не підірвуть стан галузі, що останнім часом активно просуває свою продукцію на ринках Китаю та України. Однак інші коментарі носять більш песимістичний характер.
Для товаровиробників у США вирішальними залишаються зовнішні ринки на тлі слабкого долара і скорочення споживання в самих США на тлі неблагополучного фінансового стану.
Веб-сайт аграрного Fаrm Journal вважає, що скорочення поставок у РФ торкнеться і звичайних американців. Майже 75% американського експорту в РФ становлять курячі ніжки, у той час як більш дієтичне м'ясо йде на внутрішній ринок. Подібний розклад допомагав підтримувати більш низькі ціни на курятину на внутрішньому ринку США.
Обмеження можуть найбільшою мірою зачепити інтереси Pilgrim's Pride Inc., Sanderson Farms Inc. і найбільшого світового виробника Tyson Food, вважають аналітики. У загальному обсяг експорту Tyson Food розміром 1,2 мільярди доларів, частка постачання у Росію становить 17%.
На Нью-Йоркській фондовій біржі в четвер (NYSE) акції всіх трьох компаній здригнулися - акції Sanderson Farms Inc.'s упали на 2,5%, закрившись на позначці $34,36, Tyson втратив 2,4% знизившись до $14,99 , а акції виробника свинини Smithfield Foods впали на 3,8%, зупинившись до закриття торгів на ціні $20,73 за штуку.
Спеціалізоване видання для виробників м'яса ThePigSite.com тривожно відзначило, що ф'ючерси на постачання свинини на Чиказькій біржі впали в четвер на 300 пунктів, потягнувши вниз і вартість ф'ючерсів на постачання яловичини.
"Поки рано оцінювати можливий збиток від цих обмежень. Однак скорочення постачання свинини в Росію може різко послабити галузь, що і без того відчуває тиск у зв'язку зі збільшенням цін на корми та скорочення прибутків", - пише сайт. Обсяг американського експорту свинини на 2008 року оцінюється в 5,4 млрд фунтів і можливе введення російських обмежень може скоротити цей обсяг на 80-100 млн. фунтів в останньому кварталі року, прогнозує видання.
Аналітик BMO Capital Markets Кеннет Заслоу сподівається, що падіння акцій експортерів, орієнтованих на Росію, буде носити тимчасовий характер, тому що аграрний сектор РФ поки не в змозі забезпечити потреби країни в м'ясі, а отже, можливі обмеження будуть скасовані урядом РФ.
Деякі американські експерти вважають, що незважаючи на бурхливе зростання аграрного сектора Росії, буде потрібно ще кілька років для того, щоб повністю замістити власною продукцією імпорт м'яса птиці і свинини, що у загальному обсязі споживання РФ становить сьогодні відповідно 40% та 30%.
Більшість коментаторів в американських ЗМІ побачили політичний підтекст у намірі Росії обмежити поставки американських продуктів. Хоча Путін підкреслив, що виключення низки американських фірм зі списку постачальників, що буде прийнято найближчим часом, - питання чисто економічного характеру, що ніяк не пов'язане ні з якимись кризами, ні із ситуацією в Абхазії, ні в Південній Осетії.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас