Французький квартал виявився збитковим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Французький квартал виявився збитковим

Фондовий ринок
374
Найбільший французький роздрібний банк Credit Agricole оголосив учора про падіння квартального прибутку на 94%, а банківська група Natixis - про збитки 1,02 млрд євро. Експерти вважають, що для подолання наслідків кризи найбільші французькі банки повинні провести реструктуризацію бізнесу та переглянути інвестиційну стратегію.
Третій за капіталізацією і найбільший роздрібний банк Франції Credit Agricole учора оголосив, що чистий прибуток в II кварталі впав до 76 млн євро - на 94% менше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Результати виявилися значно нижчими від прогнозів - аналітики пророкували, що прибуток становитиме 126 млн євро.
Банк пояснює невдачі II кварталу, у якому йому довелося списати 1,1 млрд євро, глобальною фінансовою кризою і втратами інвестиційного підрозділу Calyon, збитки якого за звітний період склали 855 млн євро. У банку пояснюють, що основні втрати він зазнав на структурованих іпотечних цінних паперах. Втім, Credit Agricole удалося обнадіяти своїх інвесторів, заявивши, що коефіцієнт достатності капіталу залишився досить високим - 8,9%.
У результаті акції Credit Agricole виросли вчора вдень у Парижі на 9,61%, до 14,48 євро. Інвесторів не збентежило навіть те, що Credit Agricole, акції якого з початку поточного року впали приблизно на 47%, з урахуванням результатів II кварталу очолив список найбільших банків Франції, потерпілих від кризи. З початку кризи Credit Agricole списав близько 5,5 млрд євро. Societe Generale поки оголосив про списання 4,9 млрд євро, а BNP Paribas - 2,6 млрд євро.
Ще один французький банк - Natixis - оголосив учора про те, що в II кварталі він списав 1,51 млрд євро, а чистий збиток склав 1,02 млрд євро, у той час як за аналогічний період минулого року був зареєстрований прибуток 1,01 млрд євро. Такі результати виявилися більш ніж у півтора разу гіршими, ніж очікували експерти. Голова Natixis Домінік Ферреро відніс збитки банку на рахунок глобальної фінансової кризи, яку він назвав "найжорстокішою і найтривалішою зі всіх фінансових криз, які відбувалися із часів війни".
Керівництво Natixis пообіцяло вжити заходів щодо переоцінки ризиків, пов'язаних, у першу чергу, з інвестиційним банкінгом, і переглянути стратегію розвитку в міжнародному масштабі. Крім того, сьогодні акціонери групи зберуться для того, щоб схвалити заплановану додемісію на $3,7 млрд. Інвесторів повідомлення Natixis не обнадіяли - на торгах у Парижі акції банку впали на 4,39% (за поточний рік - більш ніж на 63%).
Французькі аналітики вважають, що банкам потрібно терміново проводити реструктуризацію бізнесу та переглядати свою інвестиційну стратегію. "Цим двом банківським групам доведеться піддати найглибшій реструктуризації свої інвестиційні підрозділи", - говорить аналітик ING Wholesale Banking Алан Чібозо.
Деякі експерти, зокрема аналітик Iris Finance Мішель Селам, сподіваються, що II квартал 2008 року стане для французького банківського сектора "дном", після якого намітиться позитивна тенденція. "Ми підходимо до кінця практики списань", - говорить Пьєр Шедевіль, аналітик CM-CIC Securities.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас